Γάτα ή σκύλο; Τι δείχνει το κατοικίδιο σας για την προσωπικότητα σας

γάτα σκύλος

Προτιμάτε γάτα ή σκύλο; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δείχνει πολλά για την προσωπικότητα σας.

Έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο του Τέξας διαπίστωσε ότι μπορεί να μοιάζετε με το φίλο σας σε κάποια σημεία στην προσωπικότητα σας. Δείτε τι σημαίνει για την προσωπικότητα σας το κατοικίδιο που προτιμάτε.

Προτιμάτε σκύλο;

Οι σκύλοι τείνουν να είναι ενεργητικοί, πιστοί και κοινωνικοί, το ίδιο και οι άνθρωποι που αγαπούν τα σκυλιά. Παρόλα αυτά ο συγγραφέας της έρευνας παραδέχεται ότι οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων που προτιμούν τις γάτες και αυτών που προτιμούν τους σκύλους δεν είναι πολλές. Αν προτιμάτε τους σκύλους είστε:

Ευσυνείδητοι

Η έρευνα ζήτησε από τους συμμετέχοντες να χαρακτηρίσουν τον εαυτό τους ως “άνθρωπο που προτιμάει τα σκυλιά” ή “άνθρωπο που προτιμάει τις γάτες”. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις που είχαν σχεδιαστεί για να αποκαλύψουν την προσωπικότητα τους. Οι άνθρωποι που δήλωσαν ότι προτιμούν τους σκύλους, ήταν 11% πιο ευσυνείδητοι από αυτούς που δήλωσαν ότι προτιμούν τις γάτες. Αυτό σημαίνει ότι:

 • Έχουν περισσότερη αυτοπειθαρχία
 • Έχουν έντονη αίσθηση του καθήκοντος
 • Τείνουν να είναι οργανωτικοί

Εξωστρεφείς

Απολαμβάνετε τη μέρα σας; Εάν είστε άνθρωπος που προτιμάει τους σκύλους τότε σίγουρα ναι. Σύμφωνα με την έρευνα οι άνθρωποι που προτιμούν τους σκύλους είναι 15% πιο εξωστρεφείς από αυτούς που προτιμούν τις γάτες. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι είστε:

 • Εξωστρεφείς
 • Ενθουσιώδεις
 • Θετικοί
 • Ενεργητικοί

Συγκαταβατικοί

Σύμφωνα με την έρευνα αν είστε άνθρωπος που προτιμάει τους σκύλους, έχετε 13% πιθανότητα να είστε πιο συγκαταβατικοί από αυτούς που προτιμούν τις γάτες. Αυτό σημαίνει ότι είστε:

 • Έμπιστοι
 • Αλτρουιστές
 • Ευγενικοί
 • Στοργικοί
 • Κοινωνικοί

Προτιμάτε γάτα;

Εάν προτιμάτε να περνάτε χρόνο μόνοι σας, είστε πάντα πρόθυμοι να δοκιμάσετε νέα πράγματα, τότε είστε άνθρωπος που προτιμάει τις γάτες. Σύμφωνα με την έρευνα οι ιδιοκτήτες των γατών είναι πιο πιθανό να είναι παράξενοι, αντισυμβατικοί στη σκέψη και τις πράξεις τους και πιο αγχώδεις από τους ανθρώπους που προτιμούν τους σκύλους. Αν προτιμάτε τις γάτες είστε:

Ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες

Είστε ανοιχτοί στο να δοκιμάσετε νέα πράγματα, σε νέες εμπειρίες; Οι άνθρωποι που προτιμούν τις γάτες είναι 11% πιο πιθανόν να είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, σύμφωνα με την έρευνα. Οι άνθρωποι αυτοί τείνουν να είναι:

 • Περίεργοι
 • Δημιουργικοί
 • Καλλιτεχνικοί
 • Γεμάτοι νέες ιδέες

Νευρικοί

Εάν αγχώνεστε εύκολα, πιθανότατα προτιμάτε τις γάτες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι άνθρωποι που προτιμούν τις γάτες είναι 12% περισσότερο νευρικοί από τους ανθρώπους που προτιμούν τους σκύλους. Οι νευρωτικοί άνθρωποι:

 • Αγχώνονται εύκολα
 • Στρεσάρονται
 • Ανησυχούν πολύ

Οι άνθρωποι που προτιμούν τα σκυλιά είναι περισσότεροι από αυτούς που προτιμούν τις γάτες Σχεδόν οι μισοί από αυτούς που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι προτιμούν τους σκύλους. Μόλις το 12% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι προτιμάει τις γάτες.

Σκύλο ή γάτα;

Αν σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα ζωάκι για το σπίτι αλλά δεν έχετε κατασταλάξει εάν αυτό θα είναι σκύλος ή γάτα, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν.

Τα θετικά των σκύλων

Τα σκυλιά έχουν κερδίσει δικαιωματικά τη φήμη του καλύτερου φίλου του ανθρώπου. Ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τη ράτσα, με έναν σκύλο έχετε κερδίσει μία ζωή αγάπης και πίστης. Τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα και ευδοκιμούν με τη συντροφιά των ανθρώπων. Ορισμένες ράτσες όπως τα ροτβάιλερ είναι προστατευτικά και οι άνθρωποι τα προτιμούν για φύλαξη.

Ακόμα, οι περισσότερες ράτσες σκύλων είναι πολύ παιχνιδιάρικες και τους αρέσει να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους. Ένας σκύλος μπορεί να είναι εξαιρετική παρέα για τζόκινγκ, πεζοπορία ή μία χαλαρή βόλτα στο πάρκο. Η άσκηση είναι τόσο σημαντική για τους σκύλους όσο και για τους ανθρώπους.

Τα αρνητικά των σκύλων

Ακόμα και η καλύτερη ράτσα σκύλου, μπορεί να παρουσιάσει κάποιες περίεργες συμπεριφορές. Τα σκυλιά γαυγίζουν, πηδούν απάνω σας, τραβούν το λουρί τους ή ακόμα και γρυλίζουν και δαγκώνουν. Για να περιορίσετε τυχόν τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας.

Μερικοί σκύλοι εκπαιδεύονται εύκολα, ενώ άλλοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο και εξάσκηση. Σε όποια κατηγορία όμως και να ανήκει ο σκύλος σας, ο χρόνος αλλά και τα χρήματα που θα ξοδέψετε για τον σκύλο θα τον κάνουν μία ευχάριστη συντροφιά για τα επόμενα χρόνια.

Τα περισσότερα σκυλιά, ό,τι ράτσα και να είναι, μαδάνε. Όσο πιο μακρύ και παχύ είναι το τρίχωμα του σκύλου σας τόσο περισσότερες τρίχες θα βρίσκετε στα χαλιά σας, τα ρούχα σας και τα έπιπλα. Είναι σύνηθες επίσης το τρίχωμα των σκύλων να λερώνεται ή και να μπερδεύεται, οπότε θα πρέπει να τα κάνετε μπάνιο, αλλά και να τα χτενίζετε.

Τα θετικά της γάτας

Οι γάτες είναι ζώα που δεν χρειάζονται πολύ συντήρηση. Δεν χρειάζονται μπάνιο ή βόλτα. Μπορούν να μείνουν μόνες τους για αρκετή ώρα. Παρόλο που οι γάτες απολαμβάνουν την ανεξαρτησία, εξακολουθούν να χρειάζονται πολλή αγάπη και προσοχή. Αφιερώστε λίγο χρόνο μέσα στη μέρα στη γάτα σας, παίξτε μαζί της και θα είναι ικανοποιημένη.

Επίσης αν αναζητάτε ζώα για αγκαλιές, τότε η γάτες είναι για εσάς. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες γάτας θα σας πουν ότι ο ήχος του γουργουρίσματος της γάτας είναι καταπραϋντικός. Ερευνητές εξέτασαν προσεκτικά τα επίπεδα στρες και την αρτηριακή πίεση και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα ήταν πολύ χαμηλά στα άτομα που αγκαλιάζουν ένα γατάκι που γουργουρίζει.

Τα μειονεκτήματα της γάτας

Αρκετές γάτες αγαπούν την κοινωνικοποίηση, αλλά άλλες προτιμούν την ησυχία τους, κυρίως όταν γνωρίζουν νέους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πιθανότητες οι καλεσμένοι σας να μην καταλάβουν καν ότι έχετε γάτα. Οι γάτες που δεν κοινωνικοποιήθηκαν ως γατάκια μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι άτακτες. Ακόμα και η πιο φιλική γάτα θα πηδήξει από την αγκαλιά σας και θα απομακρυνθεί όταν βαρεθεί την προσοχή σας.

Τέλος, σε κανέναν δεν αρέσει να καθαρίζει τον κάδο περιττωμάτων της γάτας, είναι όμως απαραίτητο αν θέλετε να έχετε μία γάτα μέσα στο σπίτι. Ο κάδος της γάτας σας θα πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

 

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Scroll to Top