Πώς θα κρατήσετε ζωντανό το ερωτικό πάθος, σύμφωνα με ψυχολόγο – 3 απλές μέθοδοι

Σεξ, λίμπιντο, ερωτικό πάθος

Όταν το ερωτικό πάθος αρχίσει να σβήσει, δεν είναι καλό σημάδι για μία σχέση. Δείτε 3 απλούς τρόπους για να αναζωπυρώσετε το ερωτικό σας πάθος και να βελτιώσετε τις σχέσεις σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διακυμάνσεις στα επίπεδα του σεξουαλικού σας πάθους είναι φυσιολογικές, αλλά αν νιώθετε για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι η σεξουαλική σας ζωή δεν είναι καλή και δεν ενδιαφέρεστε να κάνετε σεξ με τη/τον σύντροφό σας, πρέπει να αναλάβετε δράση. Αν δεν θέλετε να διαλύσετε τη σχέση σας, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές και με αμοιβαίες προσπάθειες, να ανάψετε και πάλι τη φλόγα του ερωτικού πάθους της σχέσης σας.

«Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι είναι φυσιολογικό η επιθυμία και η ικανοποίηση να αυξομειώνονται και ότι μια ικανοποιητική σεξουαλική σχέση απαιτεί προσπάθεια για να διατηρηθεί», δήλωσε στο Forbes η ψυχολόγος Melanie Reyes.

Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sexual and Relationship Therapy, υπάρχουν τρόποι για να φέρετε ξανά την ευτυχία στην κρεβατοκάμαρά σας.

Οι 3 τρόποι για κρατήσετε ζωντανό το ερωτικό πάθος:

  1. Ενισχύστε τη σεξουαλική επικοινωνία με τη/τον σύντροφό σας
  2. Ενισχύστε τη συναισθηματική σύνδεση και οικειότητα
  3. Αφιερώστε χρόνο για να χαλαρώσετε και να αποφορτιστείτε

1. Ενισχύστε τη σεξουαλική επικοινωνία με τη/τον σύντροφό σας

Φανταστείτε τη Λία, η οποία έχει έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με τον σύντροφό της, τον Πάρη, αλλά πρόσφατα αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα στη σεξουαλική τους σχέση. Βρίσκει τον χρόνο τους στην κρεβατοκάμαρα μονότονο και νιώθει ότι ο Πάρης δεν την καταλαβαίνει πια. Δυσκολεύεται να επικοινωνήσει τις σεξουαλικές της ανάγκες και πιστεύει ότι ούτε ο Πάρης θα ενδιαφερόταν.

Αν έχετε βιώσει ένα παρόμοιο ζήτημα, τότε αντιμετωπίζετε και εσείς ένα πρόβλημα επικοινωνίας που έχει μειώσει τη σπίθα στην ερωτική σας ζωή. Η σεξουαλική επικοινωνία περιλαμβάνει τη συζήτηση των σεξουαλικών επιθυμιών, των ορίων, των προτιμήσεων και των ανησυχιών με τη/τον σύντροφο για την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και της οικειότητας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Sex Research διαπίστωσε ότι η βελτιωμένη σεξουαλική επικοινωνία ενισχύει τη σεξουαλική λειτουργία, τη σεξουαλική επιθυμία, τη διέγερση, τον οργασμό και τη στυτική λειτουργία.

Επιπλέον, η ανταπόκριση του συντρόφου σας – το να αισθάνεστε ότι νοιάζεστε, ότι τον καταλαβαίνετε- φαίνεται να είναι βασικός παράγοντας που καθορίζει την άνεση και την προθυμία σας να μοιραστείτε τις σεξουαλικές σας ανάγκες.

Μια μελέτη του 2024 που δημοσιεύθηκε στο Sexual and Relationship Therapy καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ανταπόκριση του συντρόφου οδηγεί σε μεγαλύτερη σεξουαλική επικοινωνία και, με τη σειρά της, σε μεγαλύτερη οικειότητα, σεξουαλική ικανοποίηση και ικανοποίηση από τη σχέση.

«Εάν ένα άτομο αισθάνεται ότι νοιάζεται, ότι κατανοείται και επικυρώνεται από τον ερωτικό του σύντροφο, είναι πιθανό να αυτο-αποκαλύπτεται περισσότερο στον σύντροφό του. Μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να επικοινωνήσουν τις σεξουαλικές τους ανάγκες και προτιμήσεις» δήλωσε η Melanie Reyes.

2. Ενίσχυση της συναισθηματικής σύνδεσης και οικειότητας

Φανταστείτε τον Άλεξ, ο οποίος βρίσκεται σε σχέση με τη σύντροφό του τα τελευταία πέντε χρόνια. Έχει αρχίσει να αισθάνεται μια αυξανόμενη απόσταση από την Έμμα, όπου οι συζητήσεις συχνά παραμένουν επιφανειακού επιπέδου. Δεν θυμάται την τελευταία φορά που μοιράστηκαν μια προσωπική στιγμή ή έστω βγήκαν ραντεβού. Οι σεξουαλικές επαφές έχουν γίνει σπάνιες και τον προβληματίζει η έλλειψη πάθους που είχαν κάποτε.

Αν έχετε νιώσει μια παρόμοια συναισθηματική απόσταση από τον σύντροφό σας, μπορεί να παλεύετε και εσείς με τη μείωση της οικειότητας και του σεξουαλικού πάθους. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Social and Personal Relationships κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη συναισθηματική οικειότητα οδηγεί σε υψηλότερη σεξουαλική επιθυμία και αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα.

Μπορείτε να προγραμματίσετε συνειδητά ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφό σας και να τον χρησιμοποιήσετε ως ευκαιρία για να μοιραστείτε συναισθήματα και να ενισχύσετε την αίσθηση της συντροφικότητας. Η ανάληψη μιας κοινής δραστηριότητας, όπως το μαγείρεμα, οι καθημερινές βραδινές βόλτες και τα πικνίκ του Σαββατοκύριακου, μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή της μονότονης ρουτίνας και στην ενίσχυση της οικειότητας. Η προσπάθεια να είστε δίπλα στην/στον σύντροφό σας μπορεί να σας φέρει πιο κοντά και να βοηθήσει στην ανανέωση του ρομαντισμού στη σχέση σας.

3. Αφιερώστε χρόνο για να χαλαρώσετε και να αποφορτιστείτε

Φανταστείτε τη Σία, η οποία πρόσφατα ανέλαβε μια νέα δουλειά με αυξημένο ωράριο εργασίας. Βρίσκεται κάτω από συνεχές άγχος για να αποδείξει την αξία της και να εντυπωσιάσει το αφεντικό της. Κουράζεται τόσο πολύ μετά τη δουλειά που δεν έχει πολλή ενέργεια για να ασχοληθεί με τις δουλειές του σπιτιού και αυτές φαίνεται να συσσωρεύονται.

Η σχέση της υποφέρει από την ενασχόλησή της με τις εκκρεμείς δουλειές του σπιτιού και το εργασιακό άγχος. Έχει παρατηρήσει έντονη μείωση των σεξουαλικών της επιθυμιών και του χρόνου που περνάει με τον σύντροφό της.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Advanced Studies in Sexology διαπίστωσε ότι το 47% των συμμετεχόντων αντιμετώπιζε προβλήματα σεξουαλικής επιθυμίας και σεξουαλική δυσλειτουργία λόγω του καθημερινού στρες.

Μια συνεπής ρουτίνα εκτόνωσης μπορεί να διευκολύνει τη μετάβαση στη χαλάρωση και να βοηθήσει στην ανακούφιση από τις πιέσεις και τους στρεσογόνους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τη σεξουαλική σας σχέση.

Η έναρξη μιας ρουτίνας την ίδια ώρα κάθε βράδυ μπορεί να σηματοδοτήσει στο σώμα σας ότι ήρθε η ώρα να χαλαρώσετε. Μπορείτε να επιλέξετε να επιδοθείτε σε καταπραϋντικές δραστηριότητες, όπως το διάβασμα, ένα ζεστό μπάνιο ή ελαφρές διατάσεις. Η επιτυχής δημιουργία μιας χαλαρωτικής ρουτίνας μπορεί να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τη μείωση του στρες και την ενίσχυση της οικειότητας, οδηγώντας σε μια πιο ικανοποιητική και γεμάτη σεξουαλική ζωή.

Η αντιμετώπιση προβληματικών σημείων και καταστάσεων μπορεί να ανεβάσει την οικειότητα και την ικανοποίηση στη σχέση σας, μετατρέποντας τις προκλήσεις σε ευκαιρίες για βαθύτερη σύνδεση και ανανεωμένο πάθος. Είναι σημαντικό να αγκαλιάσετε αυτές τις αλλαγές με υπομονή και κατανόηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο υγιή, ευτυχισμένη και πιο ζωντανή σεξουαλική ζωή για εσάς και τη/τον σύντροφό σας.

Scroll to Top