Η Νο1 συμβουλή του Αϊνστάιν για ευτυχία και βαθιά ικανοποίηση – Το γράμμα που άφησε στον γιο του

Η Νο1 συμβουλή του Αϊνστάιν για ευτυχία και βαθιά ικανοποίηση – Τι να κάνουμε για το πετύχουμε

Σε συγκινητικό γράμμα που έγραψε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν στον γιο του, μοιράστηκε μια απροσδόκητη «συνταγή» για σκοπό και ευτυχία. Αυτό το γράμμα, έχει γίνει πλέον συμβουλή, επικυρωποιημένη από την επιστήμη και παραμένει επίκαιρη ακόμα και έναν αιώνα μετά. Ποια είναι η ευχάριστη δραστηριότητα;

Ikigai: Το μυστικό των Ιαπώνων για ευτυχισμένη προσωπική ζωή και επιτυχημένη καριέρα

Αυτό είναι το κλειδί για ευτυχία και σκοπό ζωής, σύμφωνα με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν

Λέμε συχνά ότι δεν μπορούν όλοι να γίνουν σαν τον Άλμπερτ Αϊνστάιν και αυτό ίσχυε και για τον ίδιο του τον γιο, τον Χανς Άλμπερτ. Παρόλο που ο Χανς Άλμπερτ Αϊνστάιν ξεχώρισε ως ικανότατος μηχανικός και καθηγητής, η σχέση του με τον πατέρα του ήταν πολύπλοκη και κάποιες φορές τεταμένη.

Παρ’ όλα αυτά, οι καθοδηγήσεις του Αϊνστάιν επηρέασαν την επιστημονική πορεία του γιου του, και διαμόρφωσαν την καριέρα του αλλά και την αντίληψή του για το τι είναι ανακάλυψη. Η ευφυΐα του Αϊνστάιν ξεπερνούσε τους ακαδημαϊκούς και τους επαγγελματικούς στόχους, καθώς άφησε πίσω μία σοφή συμβουλή σε γράμμα στον γιο του: η ολοκλήρωση και η δημιουργικότητα ανθίζουν περισσότερο όταν επιδιώκουμε δραστηριότητες που αντανακλούν αυτό που είμαστε πραγματικά.

Πώς επηρεάζει η δημιουργικότητα σώμα και μυαλό;

Σύμφωνα με μελέτη του 2024 με τίτλο Creative Expression and Mental Health, η δημιουργική έκφραση «έχει τη δυνατότητα να προάγει γνωστική, συναισθηματική, σωματική και κοινωνική ευεξία σε ανθρώπους όλων των ηλικιών», με το να ενισχύει τη ρύθμιση των συναισθημάτων, τη γνωστική ευελιξία και τη διασύνδεση με τους άλλους.

Επιπλέον, η δημιουργικότητα –μέσω της τέχνης, των χειροτεχνιών, της μουσικής, της γραφής ή ακόμη και ενός περιπάτου στη φύση– ωφελεί το σώμα και το μυαλό με διάφορους τρόπους.

  • Ενδυναμώνει τον εγκέφαλο: Οι δημιουργικές δραστηριότητες βοηθούν τον εγκέφαλο να δημιουργεί νέες συνδέσεις και να προσαρμόζεται, γεγονός που ενισχύει τη μάθηση και την αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς.
  • Βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει την ένταση: Η ενασχόληση με την τέχνη ή τις χειροτεχνίες αυξάνει την ευχαρίστηση, δίνει αίσθηση σκοπού και ανακουφίζει από το στρες και το άγχος.
  • Βοηθά στην κατανόηση των συναισθημάτων: Οι σωματικές αντιδράσεις –όπως αυξημένοι παλμοί– μπορεί να είναι ένδειξη ότι νιώθετε έμπνευση ή δημιουργικότητα.
  • Βελτιώνει τη δημιουργική σκέψη: Δραστηριότητες όπως περίπατοι στη φύση, ελαφριά άσκηση και εξερεύνηση νέων πραγμάτων ενισχύουν τη γέννηση νέων ιδεών.
  • Δυναμώνει τη συναισθηματική υγεία: Η δημιουργικότητα προσφέρει έναν τρόπο να διαχειριστείτε έντονα συναισθήματα, να νιώσετε περισσότερη αυτοπεποίθηση και να χτίσετε ανθεκτικότητα.

Η ερώτηση που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας για να αποκτήσουμε επιτυχία και ευτυχία

Η ευτυχία πηγάζει μέσα από την περιέργεια: Τι συμβούλευσε τον γιο του ο Άλμπερτ Αϊνστάιν

Ενώ ζούσε στο Βερολίνο το 1915, ο Αϊνστάιν έγραψε ένα συγκινητικό γράμμα στον γιο του, μόλις δύο ημέρες αφότου ολοκλήρωσε τη θεωρία της γενικής σχετικότητας. Ο τόνος του εναλλασόταν ανάμεσα στην ευθυμία και τη λύπη – εξέφραζε τη λύπη του για τον «άβολο» χωρισμό της οικογένειας και πρότεινε να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί. Ο γιος του μπορούσε να «μάθει πολλά καλά και όμορφα πράγματα από εμένα», έγραψε ο Αϊνστάιν, «Αυτές τις μέρες ολοκλήρωσα ένα από τα πιο όμορφα έργα της ζωής μου».

Ο θεωρητικός φυσικός έγραψε επίσης «Χαίρομαι πολύ που βρίσκεις χαρά στο πιάνο. Αυτό και η ξυλουργική είναι κατά τη γνώμη μου, για την ηλικία σου, οι καλύτερες ασχολίες». Ήταν ερασιτέχνης μουσικός ο ίδιος, γι’ αυτό και καταλάβαινε την αξία μιας ενασχόλησης και τον αντίκτυπό της στον ψυχισμό.

«Να παίζεις περισσότερο στο πιάνο αυτό που σου αρέσει», είπε στον γιο του, «ακόμα κι αν δεν σου το έχει αναθέσει ο δάσκαλος». «Να κάνεις αυτό που αγαπάς, με τον τρόπο που σου αρέσει. Είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθεις – όταν κάνεις κάτι με τόση ευχαρίστηση που δεν καταλαβαίνεις πώς περνά η ώρα».

Να κάνεις κάτι με τέτοια ευχαρίστηση που να μην καταλαβαίνεις πώς περνάει η ώρα

Αυτό το μεγάλο θέμα της απόλυτης εμβάθυνσης σε μια δημιουργική δραστηριότητα εμφανίστηκε αρκετές δεκαετίες αργότερα στο έργο ενός άλλου επιστήμονα, του Ούγγρου ψυχολόγου Mihaly Csikszentmihalyi, τον οποίο ο Martin Seligman –πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας– χαρακτήρισε ως «τον κορυφαίο ερευνητή στον κόσμο» στον τομέα της θετικής ψυχολογίας.

Όπως παρουσίασε σε TED talk και ανέπτυξε εκτενώς στα βιβλία του, οι παρατηρήσεις του Csikszentmihalyi για την «ανθρώπινη άνθηση» αντικατοπτρίζουν τις απόψεις του Αϊνστάιν– και αποκάλεσε αυτή την κατάσταση «ροή», ή αλλιώς τη φάση του να είναι κανείς πλήρως απορροφημένος σε μια δραστηριότητα εξ αιτίας της χαράς και της ικανοποίησης που προσφέρει η ίδια η δραστηριότητα.

Το «εγώ» χάνεται. Ο χρόνος πετά. Κάθε κίνηση, σκέψη και ενέργεια ακολουθεί φυσικά την προηγούμενη – σαν να παίζεις τζαζ. Χρησιμοποιείς ολόκληρη την ύπαρξή σου και τις ικανότητές σου στο έπακρο.

Σε αντίθεση με τις συνηθισμένες αντιλήψεις μας για το «να χρησιμοποιεί κανείς τις ικανότητές του στο έπακρο», ο Csikszentmihalyi μας λέει ότι η ανταμοιβή από την είσοδο σε αυτή την κατάσταση δεν είναι τα υλικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει, αλλά τα θετικά συναισθήματα. Αυτά τα συναισθήματα, όπως υποστήριξε και ο Αϊνστάιν, δεν μας παρακινούν μόνο να γίνουμε καλύτεροι, αλλά παρέχουν και μια αίσθηση νοήματος που κανένα χρηματικό κέρδος –πέραν ενός ελάχιστου επιπέδου– δεν μπορεί να προσφέρει.

Πώς να γίνετε ευτυχισμένοι μέσα σε μία μόνο εβδομάδα – Το «μυστικό» του Big Joy Project

«Η έλλειψη βασικών υλικών πόρων συμβάλλει στη δυστυχία», δείχνουν τα δεδομένα του Csikszentmihalyi, «αλλά η αύξηση των υλικών πόρων δεν αυξάνει την ευτυχία». Αν και κανένας από εμάς δεν μπορεί να γίνει Αϊνστάιν, ο Csikszentmihalyi μας υπενθυμίζει ότι όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε από τη συμβουλή του Αϊνστάιν – να κάνουμε ό,τι κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε, χωρίς κανένα άλλο κίνητρο πέρα από την πηγαία ευχαρίστηση.

Πηγές: Open Culture, ScienceDirect, ResearchGate, Frontiers, MDPI, ARXIV, PMC

Όλο Υγεία

Το άρθρο συνοπτικά

  • Ο Αϊνστάιν έδωσε συμβουλή στον γιο του να ακολουθεί ό,τι τον ευχαριστεί πραγματικά, ακόμα και αν δεν του το ανέθεσε κανείς – γιατί έτσι μαθαίνουμε καλύτερα.
  • Η δημιουργικότητα βελτιώνει τη διάθεση, ενισχύει τη μάθηση και βοηθά στην ψυχική ευεξία και τη συναισθηματική ρύθμιση.
  • Η θεωρία της «ροής» του Csikszentmihalyi εξηγεί πώς η πλήρης εμβάθυνση σε μια δραστηριότητα χαρίζει ευτυχία και σκοπό.
  • Τα θετικά συναισθήματα από μια δημιουργική εμπειρία είναι πιο σημαντικά για την ευτυχία από οποιαδήποτε υλική ανταμοιβή.
Scroll to Top