Αυτό συμβαίνει στον εγκέφαλο των μωρών όταν τους μιλάμε

η ομιλία βοηθάει τον εγκέφαλο των μωρών

Εάν μιλάτε συνεχώς στο μωρό σας τα πρώτα χρόνια της ζωής του, συμβαίνει κάτι απίστευτο στον εγκέφαλο του: διαμορφώνεται η δομή του, υποστηρίζουν ερευνητές.

 

Τα οφέλη το να μιλάμε σε μικρά παιδιά, είχαν ανακαλύψει στο παρελθόν πολλές έρευνες αφού η ομιλία βελτιώνει τη γλωσσική τους επεξεργασία και ενισχύσει το λεξιλόγιό τους.

Τώρα οι ερευνητές βρήκαν μια σύνδεση στο πόσο μιλάνε οι ενήλικες στα παιδιά και πόση μυελίνη συγκεντρώνεται στον εγκέφαλο, η προστατευτική μεμβράνη του εγκεφάλου που καλύπτει συγκεκριμένα τμήματα των νευρικών κυττάρων, καθιστώντας την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων πιο αποτελεσματική.

Ο επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής Τζον Σπένσερ του Πανεπιστημίου της East Anglia δήλωσε: «Το συμπέρασμα που βγαίνει από την έρευνα είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να μιλάτε στα παιδιά σας. Και έχει σημασία. Αυτό που είναι αρκετά εντυπωσιακό είναι ότι η ομιλία στα παιδιά κυριολεκτικά διαμορφώνει τη δομή του εγκεφάλου τους».

Ο Τζον Σπένσερ και οι συνεργάτες του περιγράφουν στο περιοδικό Journal of Neuroscience, πώς χρησιμοποίησαν μια συσκευή που τοποθετήθηκε μέσα σε ένα γιλέκο για να καταγράψουν την ποσότητα ομιλίας στην οποία εκτέθηκαν 87 παιδιά ηλικίας περίπου έξι μηνών και 76 ηλικίας περίπου 30 μηνών στο σπίτι.

Η ομάδα κατέγραψε 6.208 ώρες γλωσσικών δεδομένων, διαπιστώνοντας ότι τα παιδιά με πιο μορφωμένες μητέρες εκτέθηκαν σε μεγαλύτερες ποσότητες ομιλίας από ενήλικες και τα ίδια παρήγαγαν περισσότερες φωνητικές εκφράσεις. Έτσι, μιλώντας στο παιδί σας κυριολεκτικά διαμορφώνει τον εγκέφαλό του.

Στη συνέχεια, η ομάδα φιλοξένησε 84 από τα παιδιά στο νοσοκομείο, όπου αποκοιμήθηκαν σε ένα ειδικό ήσυχο δωμάτιο. Η ομάδα χρησιμοποίησε τις μαγνητικές τομογραφίες για να μετρήσει την ποσότητα της μυελίνης στον εγκέφαλο των παιδιών. Καθώς ο εγκέφαλος αναπτύσσεται, η ποσότητα της μυελίνης αυξάνεται. Ωστόσο, η ομάδα διαπίστωσε, για τα παιδιά 30 μηνών, ότι όσο περισσότερη ήταν η ομιλία τόσο μεγαλύτερες ήταν οι ποσότητες μυελίνης στις οδούς του εγκεφάλου που αφορούν στη γλώσσα. Είναι ενδιαφέρον ότι εμφανιζόταν σε αυτήν την περιοχή, αλλά δεν εμφανιζόταν σε άλλες περιοχές που εμπλέκονται, για παράδειγμα, στην κίνηση ή την αίσθηση.

Όμως, για τα παιδιά έξι μηνών, η περισσότερη ομιλία των ενηλίκων συνδέονταν με χαμηλότερες συγκεντρώσεις μυελίνης. Ενώ το τελευταίο ήταν απροσδόκητο, ο Τζεν Σπένσερ δήλωσε ότι μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η επίδραση της ομιλίας εξαρτάται από το στάδιο ανάπτυξης του εγκεφάλου.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής, ο εγκέφαλος είναι απασχολημένος με την ανάπτυξη νέων κυττάρων, επομένως η ακρόαση πολλών λέξεων μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η έρευνα δείχνει ότι αυτή η ανάπτυξη μπορεί στην πραγματικότητα να επιβραδύνει το σχηματισμό της μυελίνης. Στην ηλικία των δύο και των τριών ετών, αντίθετα, ο εγκέφαλος είναι απασχολημένος με την ανάπτυξη της μυελίνης, επομένως η πολλή ομιλία αυξάνει τη μυελίνη.

Αυτό υποδηλώνει ότι η ομιλία έχει εξίσου σημασία στους έξι μήνες όσο και στους 30 μήνες, αλλά επηρεάζει διαφορετικά τον εγκέφαλο επειδή ο εγκέφαλος βρίσκεται σε διαφορετική «κατάσταση».

Φυσικά, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους τα μωρά και τα νήπια μπορούν να εκτεθούν στην ομιλία: διαβάζοντάς τους, τραγουδώντας τους και μιλώντας σε άλλους ενήλικες όταν είναι κοντά τους.

Με πληροφορίες από Guardian και από το The Conversation

Όλο Υγεία

Scroll to Top