Το Νο1 σημάδι ότι η σχέση σας είναι καταδικασμένη – Το αποκαλύπτει ειδικός σχέσεων

σχέση

Εάν η σχέση σας έχει πάρει τον κατήφορο, τότε ίσως είναι καιρός να κάνετε κάτι. Πως όμως θα σιγουρευτείτε για αυτό;

Η ειδικός σε θέματα ζευγαριών Ντέμπι Ρίβερς είπε στη Daily Mail ότι υπάρχει ένα σημάδι που αποτελεί τον «μεγαλύτερο προγνωστικό παράγοντα ότι η σχέση οδεύει προς έναν χωρισμό ή ένα διαζύγιο».

Αυτό το σημάδι είναι λέει είναι η περιφρόνηση. Η περιφρόνηση στη σχέση χαρακτηρίζεται από το αίσθημα ότι κάποιο άτομο από τους δύο παρουσιάζεται ως κατώτερο. Αυτό μπορεί να εκφράζεται ενίοτε ένα αίσθημα ανωτερότητας, με προσβολές ή αστεία εις βάρος του συντρόφου σας.

«Είναι σαν από κάτω σας να πνέει ένας αέρας ανωτερότητας. Είναι δύσκολο να λύσετε ένα πρόβλημα, εάν ο σύντροφός σας λάβει το μήνυμα ότι τον αηδιάζετε», εξήγησε η ειδικός από το Περθ, με έδρα την Αυστραλία.

«Τείνει να συμβαίνει όταν υπάρχουν μακροχρόνιες δυσαρέσκειες και άλυτα ζητήματα σε μια σχέση. Είναι αυτές οι συνεχείς αρνητικές σκέψεις για τον σύντροφό σου», είπε.

Οι συμβουλές της αντιστοιχούν στον έναν από τους «Τέσσερις Ιππείς (της Αποκάλυψης του Γάμου)» σύμφωνα με το Ινστιτούτο σχέσεων Gottman. Το αναγνωρισμένο ινστιτούτο έρευνας σχέσεων είπε ότι η περιφρόνηση είναι «η πιο καταστροφική αρνητική συμπεριφορά στις σχέσεις».

«Η περιφρόνηση τροφοδοτείται από μακροχρόνιες αρνητικές σκέψεις για τον σύντροφό του και εκδηλώνεται με τη μορφή επίθεσης στην αυτοπεποίθηση κάποιου. Αναπόφευκτα, η περιφρόνηση οδηγεί σε περισσότερες συγκρούσεις – ιδιαίτερα επικίνδυνες και καταστροφικές μορφές σύγκρουσης – παρά σε συμφιλίωση», αναφέρει το Ινστιτούτο Gottman σε μια ανάρτηση ιστολογίου σχετικά με το θέμα.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να λύσετε ένα πρόβλημα, όταν ο σύντροφός σας λαμβάνει το μήνυμα ότι τον αηδιάζετε και ενεργείτε ως ανώτερος του», σύμφωνα με την ειδικό.

Το Ινστιτούτο Gottman έδωσε ένα παράδειγμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς ενός συντρόφου που είναι πιο ακριβές και δείχνει περιφρόνηση προς τον σύντροφό σας που έχει καθυστερήσει στο ραντεβού:

«Κοίτα, έμαθα πώς να διαβάζω την ώρα όταν ήμουν πέντε χρονών. Εσύ πότε θα μάθεις;»

Ένας καλύτερος τρόπος για να επικοινωνήσει κανείς αυτό το μήνυμά θα ήταν να απευθυνθεί στον άλλον κάπως έτσι: «Είναι πολύ σημαντικό για μένα να είσαι στην ώρα σου. Είναι εύκολο σε παρακαλώ να το σεβαστείς αυτό;».

«Η «θεραπεία» για την περιφρόνηση είναι να «χτίσουμε μια κουλτούρα στοργής και θαυμασμού ο ένας για τον άλλον», υποστηρίζει το Ινστιτούτο Gottman. Αυτή είναι μια πρακτική που περιλαμβάνει τη σκόπιμη δουλειά από μέρους σας για να κάνετε μικρά θετικά βήματα για τον σύντροφό σας καθημερινά.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top