Τι να κάνετε αν τα αντικαταθλιπτικά σας μειώνουν τη libido

Εάν παίρνετε αντικαταθλιπτικά ενδέχεται να έχετε μειωμένη libido και να μην έχετε όρεξη για σεξ.

 

Ενώ τα αντικαταθλιπτικά είναι συχνά αναπόσπαστο κομμάτι της διαχείρισης της κατάθλιψης, η σεξουαλικότητα είναι ένα σημαντικό κομμάτι μιας υγιούς ζωής για πολλούς ανθρώπους. Η μειωμένη libido και η εμφάνιση σεξουαλικών παρενεργειών από τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να είναι απογοητευτική, αλλά υπάρχουν τρόποι για να τις αντιμετωπίσετε.

Τι μπορείτε να κάνετε

Αν υποψιάζεστε ότι η μειωμένη libido στη χρήση αντικαταθλιπτικών και δεν σας ενοχλεί, τότε δεν χρειάζεται πραγματικά να αλλάξετε τίποτα. Αλλά εάν η λίμπιντο σας είναι ξαφνικά πολύ χαμηλότερη και σας αναστατώνει, επηρεάζει την καθημερινότητά σας ή βλάπτει τις σχέσεις σας, θα πρέπει να κάνετε μια ανοιχτή συζήτηση με τον ψυχίατρο σας.

Ο ψυχίατρος θα πρέπει πρώτα να εξετάσει το ιατρικό σας ιστορικό για να καταλάβει πότε ξεκινήσατε να παίρνετε τα αντικαταθλιπτικά, πότε αρχίσατε να παρατηρείτε αλλαγή στη σεξουαλική σας επιθυμία καθώς και διαφορετικούς παράγοντες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να παίξουν ρόλο στη χαμηλή libido, όπως αγχογόνες αλλαγές στη ζωή, κάποια πάθηση υγείας ή άλλα φάρμακα ή ουσίες που παίρνετε παράλληλα με τα αντικαταθλιπτικά.

Δώστε πρώτα περισσότερο χρόνο στα αντικαταθλιπτικά

Αυτό δεν θα είναι εφικτό για όλους, αλλά αν αισθάνεστε ότι μπορείτε να απαλλαγείτε από ορισμένες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής libido για λίγο περισσότερο, αυτή είναι μια επιλογή που αξίζει να εξετάσετε, ειδικά εάν το φάρμακο που παίρνετε έχει σταθεροποιήσει άλλα σχετικά ζητήματα, όπως μια “πεσμένη” διάθεση ή απρόβλεπτες κρίσεις πανικού.

Το σώμα σας μπορεί να χρειάζεται χρόνο για να «συνηθίσει» ένα νέο φάρμακο και με την πάροδο του χρόνου η σεξουαλική επιθυμία να βελτιωθεί. Αυτό συνήθως διαρκεί μεταξύ δύο και έξι εβδομάδων μετά την έναρξη μιας νέας συνταγής.

Προσαρμόστε τη δόση των αντικαταθλιπτικών σας

Εάν παίρνετε υψηλή δόση αντικαταθλιπτικών, μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε μειωμένη libido, καθώς και άλλες παρενέργειες, τις οποίες μπορεί να μην αντιμετωπίσετε με χαμηλότερη δόση του ίδιου αντικαταθλιπτικού. Αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να κάνετε με τον ψυχίατρο σας – και σίγουρα δεν πρέπει να κάνετε μόνοι σας. Ο γιατρός συνταγογράφησε τη συγκεκριμένη δόση σας για κάποιο λόγο και το να τη μειώσετε αυθαίρετα μόνοι σας, μπορεί να μειώσει και την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών σας.

Κάντε σεξ πριν πάρετε το χάπι σας

Ο χρόνος λήψης του αντικαταθλιπτικού σας μπορεί να κάνει τη διαφορά και στη libido. Το να περιμένετε μέχρι να κάνετε σεξ για να πάρετε φάρμακα όπως το Zoloft (σερτραλίνη) ή τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των σεξουαλικών παρενεργειών, όταν τα επίπεδα των φαρμάκων στο σώμα σας είναι χαμηλότερα.

Το να αποφασίσετε πότε θα πάρετε το φάρμακό σας θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως την καθημερινή σας ρουτίνα ή άλλες παρενέργειες που αντιμετωπίζετε (όπως ναυτία, η οποία μπορεί να μειωθεί εάν παίρνετε το χάπι σας με φαγητό ή προβλήματα με τον ύπνο). Όταν αποφασίζετε πότε θα πάρετε το χάπι σας, φροντίστε να λάβετε υπόψη τη σεξουαλική σας δραστηριότητα. Εάν είναι πιο πιθανό να κάνετε σεξ το βράδυ, μπορεί να σας βοηθήσει αν πάρετε το χάπι σας το πρωί.

Δοκιμάστε εναλλακτικές “θεραπείες”

Εάν προσπαθήσατε να κάνετε προσαρμογές στη δόση του αντικαταθλιπτικού σας ή να αλλάξετε φάρμακα, αλλά οι σεξουαλικές παρενέργειες επιμένουν, δοκιμάστε κάτι εναλλακτικό. Οι μέθοδοι για την αντιμετώπιση των σεξουαλικών παρενεργειών που προκαλούν τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να βοηθήσουν εάν τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε προκαλούνται από κατάθλιψη.

Η ψυχοθεραπεία, ο βελονισμός, τα συμπληρώματα διατροφής, ο σεξουαλικός διαλογισμός και άλλες εναλλακτικές λύσεις αξίζει να τις δοκιμάσετε. Μπορείτε επίσης να ενθαρρύνετε τον σύντροφό σας να συμμετάσχει σε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Μπορείτε να ασκηθείτε μαζί για να προετοιμαστείτε για σεξ ή να ενσωματώσετε νέους τύπους διέγερσης.

Σκεφτείτε να αλλάξετε εντελώς τα αντικαταθλιπτικά

Θυμηθείτε, ορισμένοι Εκλεκτικοί Αναστολείς Επαναπρόσληψης της Σεροτονίνης (SSRI) φαίνεται να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο σεξουαλικών παρενεργειών σε σύγκριση με άλλους, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί τελικά από το άτομο. Ακριβώς επειδή κάποιος έχει μειωμένη libido στους SSRI δεν σημαίνει ότι θα έχει μειωμένη libido σε όλους τους SSRI ή σε άλλα αντικαταθλιπτικά.

Ασκηθείτε! Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Depression and Anxiety αρκούν τριάντα λεπτά άσκησης λίγο πριν από την σεξουαλική σας επαφή για να σημειωθεί βελτίωση στη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, ακόμη και να διευκολυνθούν να φτάσουν σε κορύφωση.

Η μετάβαση στη βουπροπιόνη – η οποία δεν είναι SSRI αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ αποτελεσματική ως αντικαταθλιπτικό – είναι μια άλλη επιλογή. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η βουπροπιόνη είναι «το καλύτερο αντικαταθλιπτικό» για έναν ασθενή που προβλήματα με τη libido.

Μιλήστε με τον /τη σύντροφο σας

Μπορεί να διστάζετε να αναγνωρίσετε τις δυσκολίες, αλλά για να βρείτε λύση πρέπει να το συζητήσετε με τον ή τη σύντροφο σας. Είτε αντιμετωπίζετε εσείς οι ίδιοι τα συμπτώματα της σεξουαλικής δυσλειτουργίας είτε είστε σύντροφος κάποιου που τα έχει, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποφύγετε να ρίξετε τις ευθύνες στο άλλο άτομο ή αντισταθείτε στην επιθυμία να κατηγορήσετε τον εαυτό σας.

Ποια αντικαταθλιπτικά προκαλούν σεξουαλικές παρενέργειες

Η έρευνα δείχνει ποσοστά επιπολασμού της σεξουαλικής δυσλειτουργίας για όσους λαμβάνουν τα ακόλουθα αντικαταθλιπτικά:

Σερτραλίνη: 27,43%
Βενλαφαξίνη: 24,82%
Σιταλοπράμη: 20,27%
Παροξετίνη: 16,68%
Υδροχλωρική φλουοξετίνη: 15,59%
Τοφρανίλη: 7,24%
Φαινελζίνη: 6,24%
Ντουλοξετίνη: 4,36%

Μην ξεχνάτε: ακολουθείτε την αγωγή του γιατρού σας, δεδομένου ότι γνωρίζει τις λεπτομέρειες του ιατρικού σας ιστορικού. Δεν πρέπει ποτέ να σταματήσετε ξαφνικά να παίρνετε τα αντικαταθλιπτικά σας—αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έντονο άγχος, αϋπνία, πονοκεφάλους, συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και ταχεία επιστροφή των συμπτωμάτων κατάθλιψης, μεταξύ άλλων παρενεργειών. Συνεργαστείτε με το γιατρό σας είτε για να προσαρμόσετε τη δόση είτε για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για την ασφαλή αλλαγή των φαρμάκων σας.

Photo by Adam Winger on Unsplash

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top