10 έξυπνοι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε ένα σουρωτήρι στο σπίτι

σουρωτήρι

Οι ώρες που περνάτε στην κουζίνα του σπιτιού σας είναι πάρα πολλές. Εκτιμάται ότι βρισκόμαστε στην κουζίνα πάνω από 400 ώρες τον χρόνο. Εκεί βρίσκετε αντικείμενα που έχουν φθαρεί και δεν τα θέλετε ή δεν τα χρησιμοποιείτε τακτικά. Ένα από αυτά είναι το σουρωτήρι για τα μακαρόνια. Μην το πετάξετε αν αγοράσατε άλλο και δείτε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε άλλα μέρη του σπιτιού.

Είναι απίστευτα σημαντικό να διασφαλίσετε ότι ο χώρος σας στην κουζίνα παραμένει τακτοποιημένος, λειτουργικός και οργανωμένος, ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε τις ώρες που αφιερώνετε στο μαγείρεμα.

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να το πετύχετε αυτό είναι μέσω του ξεκαθαρίσματος των ντουλαπιών σας. Φυσικά, μπορείτε να πουλήσετε, να δωρίσετε ή να πετάξετε τα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε πλέον, αλλά θα μπορούσατε επίσης να βρείτε άλλες χρήσεις γι’ αυτά στο σπίτι σας.

Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόσασταν για το παλιό σουρωτήρι κουζίνας είναι να το πετάξετε. Μην το κάνετε όμως, γιατί μπορείτε να δημιουργήσετε μ’ αυτό και να κάνετε πιο όμορφο τον χώρο σας.

1. Δημιουργήστε ένα «πλωτό» ράφι

Τα επαναχρησιμοποιημένα αντικείμενα αποτελούν συχνά μια φανταστική βάση για εκλεκτικά κομμάτια διακόσμησης, και τα σουρωτήρια δεν αποτελούν εξαίρεση. Για να βοηθήσετε να φέρετε λίγο περισσότερο ενδιαφέρον και αποθηκευτικό χώρο στον τοίχο σας, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε το σουρωτήρι ως ένα μοναδικό πλωτό ράφι.

Μπορείτε αν θέλετε να το χωρίσετε στη μέση και να έχετε δύο τέτοια ράφια τα οποία θα κρεμάσετε στον τοίχο. Χρησιμοποιήστε το σουρωτήρι για να εκθέσετε μικροαντικείμενα ή να βάλετε τα κλειδιά σας δίπλα στην πόρτα.

2. Κρεμάστε το ως καλάθι

Τα κρεμαστά καλάθια και οι γλάστρες μπορούν να σας δώσουν περισσότερο χώρο για πρασινάδα, ειδικά αν έχετε κατοικίδια με τάση να μασάνε τα φύλλα. Και ένα σουρωτήρι μπορεί εύκολα να μεταμορφωθεί για να ταιριάζει στο ρόλο αυτό.

Με την προσθήκη κάποιου σπάγκου ή αλυσίδας, είτε δεμένης γύρω από τις λαβές είτε τοποθετημένης μέσα από τρύπες στο πλάι, θα έχετε δημιουργήσει το δικό σας κρεμαστό καλάθι με σουρωτήρι. Οι τρύπες στο κάτω μέρος μπορούν να βοηθήσουν στην αποστράγγιση, οπότε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το κρεμαστό καλάθι σας σε εξωτερικούς χώρους, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη συγκέντρωση βρόχινου νερού που θα μπορούσε να βλάψει τα φυτά σας.

3. Μετατρέψτε το σουρωτήρι σε γλάστρα

Τα σουρωτήρια είναι ιδανικά όχι μόνο για κρεμαστές γλάστρες, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως κανονικές όρθιες γλάστρες. Μια γλάστρα από σουρωτήρι με πολλές μικρές τρύπες είναι μια φανταστική επιλογή για φυτά που δεν απαιτούν πολύ νερό, είναι συχνά θύματα υπερβολικού ποτίσματος ή είναι επιρρεπή στη σήψη των ριζών.

Οι γλάστρες με μεγαλύτερες τρύπες μπορεί να έχουν προβλήματα συγκράτησης στο χώμα, ειδικά σε πιο αμμώδεις ποικιλίες. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να το επενδύσετε με ένα στρώμα λεπτού υφάσματος, πλαστικού ή κοκοφοίνικα πριν προσθέσετε το χώμα σας.

4. Φτιάξτε έναν ανεμόμυλο με ένα σουρωτήρι και κουτάλια

Αν ψάχνετε έναν τρόπο να επαναχρησιμοποιήσετε δύο βασικά αντικείμενα της κουζίνας σε ένα στολίδι, αυτή η ιδέα είναι για εσάς. Πάρτε ένα παλιό σουρωτήρι και στη συνέχεια προσθέστε μερικές αλυσίδες και ένα γάντζο στο χείλος του, ώστε να μπορείτε να το κρεμάσετε.

Από εκεί και πέρα, συνδέστε κομμάτια μαχαιροπήρουνων σε κάποιο σπάγκο, σύρμα ή πετονιά και, στη συνέχεια, περάστε τις άκρες από τις τρύπες του σουρωτηριού για να δημιουργήσετε ένα ανεμόμυλο. Αυτό το έργο μπορεί, φυσικά, να προσαρμοστεί ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, οπότε μη φοβάστε να παίξετε με διαφορετικά μεγέθη, σχήματα και τροποποιήσεις στα κομμάτια σας μέχρι να έχετε μια εμφάνιση και έναν ήχο που σας αρέσει.

5. Δημιουργήστε ένα κρεμαστό φωτιστικό

Το να φτιάξετε το δικό σας φωτιστικό μπορεί να φαίνεται λίγο εκφοβιστικό, αλλά με τη βοήθεια ενός τρυπανιού και ενός κιτ κρεμαστού φωτιστικού, θα είστε σε θέση να ολοκληρώσετε αυτό το έργο μέσα σε λίγα λεπτά, με ή χωρίς ηλεκτρική εμπειρία.

Ξεκινήστε ανοίγοντας μια τρύπα μέσα από το μεταλλικό κάτω μέρος του σουρωτηριού και, στη συνέχεια, περάστε το καλώδιο (θα χρειαστεί να δημιουργήσετε μια μεγαλύτερη τρύπα αν επιλέξετε ένα καλώδιο με πρίζα). Το φως θα λάμπει από τον ακάλυπτο πυθμένα και θα δημιουργήσει επίσης ένα διασκεδαστικό μοτίβο στους τοίχους σας.

6. Μετατρέψτε ένα σουρωτήρι σε διακοσμητικό τραπεζιού

Σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί σε αξεσουάρ για να διακοσμήσετε το τραπέζι σας, αλλά τα σουρωτήρια είναι μια ιδιαίτερα επίκαιρη επιλογή. Έχουν το ίδιο επίπεδο λειτουργικότητας με ένα απλό μπολ και έρχονται σε μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών χρωμάτων, υλικών και μοτίβων που μπορούν να σας βοηθήσουν να φέρετε περισσότερο ενδιαφέρον και λίγο επαναχρησιμοποιημένο στυλ.

Γεμίστε τα με εποχιακά διακοσμητικά ή κρατήστε τις επιλογές σας ουδέτερες για ένα κομμάτι διακόσμησης για όλο το χρόνο που δεν θα συγκρούεται με την υπόλοιπη διακόσμηση της τραπεζαρίας σας.

7. Δημιουργήστε μία βιτρίνα λουλουδιών

Αν ψάχνετε έναν τρόπο για να δημιουργήσετε μια μοναδική και ογκώδη έκθεση ψεύτικων λουλουδιών, γυρίστε το σουρωτήρι σας ανάποδα και χρησιμοποιήστε τις τρύπες για να κρατήσετε τα λεπτά συρμάτινα στελέχη. Αυτός είναι ένας έξυπνος τρόπος για να δημιουργήσετε μία βιτρίνα λουλουδιών, ειδικά αν έχετε κουραστεί από την εμφάνιση των απλών βάζων.

8. Συλλέξτε πολλά σουρωτήρια και τοποθετήστε τα ως διακοσμητικά τοίχου

Εξετάστε το ενδεχόμενο να δώσετε στο σουρωτήρι σας μια δεύτερη ζωή ως ένα κομμάτι διακόσμησης τοίχου. Μπορεί να φαίνεται λίγο παράξενο στην αρχή, αλλά η επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων που μπορεί να μην είχατε αρχικά σκεφτεί ως διακόσμηση μπορεί να φέρει μια απροσδόκητη ανατροπή στο χώρο σας και να προσθέσει διάσταση σε έναν κατά τα άλλα επίπεδο τοίχο.

Αν σας αρέσει η εμφάνιση, μπορείτε να συγκεντρώσετε περισσότερα σουρωτήρια. Τοποθετήστε τα όπως είναι, ή αν θέλετε μπορείτε να τα βάψετε ή ακόμη και να προσθέσετε φώτα που λειτουργούν με μπαταρία για να δώσετε στα σουρωτήρια σας μια φωτεινή πινελιά.

9. Φτιάξτε ένα μπολ με φρούτα

Τα σουρωτήρια είναι ήδη βολικά για το πλύσιμο των προϊόντων, οπότε γιατί να μην τα χρησιμοποιήσετε και για την αποθήκευσή τους; Αυτή η ιδέα επαναχρησιμοποίησης είναι μια από τις πιο απλές που υπάρχουν και ένας πολύ καλός τρόπος για να δώσετε περισσότερη προβολή σε ένα σουρωτήρι που νιώθετε ότι δεν παίρνει πολλή προσοχή καταχωνιασμένο στο ντουλάπι.

10. Δημιουργήστε ένα επιτραπέζιο φωτιστικό

Το να φτιάξετε ένα κρεμαστό φωτιστικό από ένα σουρωτήρι είναι μια απίστευτα απλή διαδικασία, αλλά αν είστε πρόθυμοι να αναλάβετε ένα πιο περίπλοκο έργο, σκεφτείτε να δοκιμάσετε αυτή την ιδέα για επιτραπέζιο φωτιστικό.

Η βασική ιδέα είναι η ίδια – απλά τρυπήστε μια τρύπα στο κάτω μέρος του σουρωτηριού για να το μετατρέψετε σε σκιά – αλλά υπάρχει άφθονο περιθώριο για δημιουργικότητα. Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα πλήρως προσαρμοσμένο κομμάτι, μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε μια βάση λαμπτήρα στο στυλ που προτιμάτε, αλλά μπορείτε επίσης εύκολα να ανταλλάξετε ένα υπάρχον αμπαζούρ με ένα σουρωτήρι.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top