Θέλετε το αβοκάντο σας να αποκτήσει πιο πλούσια γεύση και να γίνει ακόμα πιο απολαυστικό; Υπάρχει ένα απλό υλικό που μπορεί να κάνει τη διαφορά και πιθανότατα το έχετε ήδη στην κουζίνα σας.
Το λάθος που μαυρίζει τις μπανάνες σας – Ποιο φρούτο πρέπει να απομακρύνετε από κοντά τους
Το αβοκάντο είναι πολύτιμο για την υγεία – Με ποιον τρόπο μπορείτε να απογειώσετε τη γεύση του;
Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο με υψηλή διατροφική αξία, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία. Ανά 100 γραμμάρια, παρέχει περίπου 160 θερμίδες, 15 γραμμάρια λιπαρών (κυρίως μονοακόρεστων), 6,7 γραμμάρια φυτικών ινών, 2 γραμμάρια πρωτεΐνης και 8,5 γραμμάρια υδατανθράκων. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε κάλιο (485 mg), βιταμίνη Κ (21 mcg), βιταμίνη C (10 mg), φολικό οξύ (81 mcg) και βιταμίνη Ε (2,07 mg), σύμφωνα με το Nutrition Value.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαϊκό οξύ, συμβάλλει στη μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης και στην αύξηση της HDL («καλής») χοληστερόλης, προάγοντας την καρδιαγγειακή υγεία. Επιπλέον, το αβοκάντο περιέχει αντιοξειδωτικά όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που υποστηρίζουν την υγεία των ματιών και προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Οι φυτικές ίνες του ενισχύουν την πεπτική υγεία, ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους μέσω της αύξησης του αισθήματος κορεσμού.
Η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί επίσης να ενισχύσει την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E, K) από άλλα τρόφιμα . Η ευελιξία του στην κουζίνα το καθιστά ιδανικό για σαλάτες, σάντουιτς, γουακαμόλε ή ακόμα και γλυκά, προσφέροντας γεύση και θρεπτική αξία.
Το αβοκάντο στο τοστ είναι ένα από τα πιο απλά πιάτα που μπορείτε να ετοιμάσετε για μεσημεριανό και αποτελεί εξαιρετικό τρόπο για να ενισχύσετε την ημερήσια πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Με την προσθήκη βοτάνων, μπαχαρικών και άλλων υλικών, αυτό το γεύμα μπορεί εύκολα να μεταμορφωθεί από κάτι άνοστο σε μια γευστική και χορταστική εμπειρία.
Αν δεν έχετε πολλά διαθέσιμα στο ντουλάπι, μην ανησυχείτε. Αντί για τα συνηθισμένα υλικά, όπως αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και τριμμένο τσίλι, μπορείτε να στραφείτε σε μια λιγότερο αναμενόμενη επιλογή: τον αποξηραμένο βασιλικό.
«Είμαι 125 ετών και τρώω κάθε πρωί ένα συγκεκριμένο φρούτο» – Η διατροφή που επιλέγει για μακροζωία
Ο βασιλικός θα δώσει αρώματα και θα σας πείσει να εντάξετε το αβοκάντο στη διατροφή σας
Συνήθως χρησιμοποιούμε τον βασιλικό σε πιάτα όπως ζυμαρικά, πίτσες ή πράσινες σαλάτες. Ωστόσο, μπορείτε να τον δοκιμάσετε και με λιωμένο αβοκάντο. Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο δείχνει ότι πολλοί συνιστούν αυτόν τον συνδυασμό και όχι άδικα.
Μπορείτε να προσθέσετε γενναιόδωρη ποσότητα βασιλικού στο αβοκάντο, ειδικά αν δεν χρησιμοποιείτε κάποιο άλλο μπαχαρικό. Ο βασιλικός δεν έχει έντονη γεύση, γι’ αυτό καλό είναι να μην διστάσετε να βάλετε αρκετό. Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.
Η γήινη, βοτανική γεύση του βασιλικού δένει τέλεια με την κρεμώδη υφή του αβοκάντο. Ανακατέψτε καλά το μείγμα και απλώστε το σε ένα φρυγανισμένο bagel ή ψωμί. Θα εκπλαγείτε με το πόσο απλή αλλά γευστική μπορεί να γίνει αυτή η επιλογή.
Αν θέλετε να το απογειώσετε ακόμη περισσότερο, μπορείτε να προσθέσετε και λίγη πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Όμως ακόμα και μόνο με βασιλικό, έχετε μια γευστική και εύκολη λύση όταν οι επιλογές σας είναι περιορισμένες.
Σε ποια πιάτα ταιριάζει απόλυτα το αβοκάντο;
Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο υλικό που μπορεί να προστεθεί σε αλμυρά αλλά και γλυκά πιάτα. Ένα από τα πιο δημοφιλή παραδείγματα είναι το γκουακαμόλε, μια μεξικάνικη σάλτσα που φτιάχνεται με λιωμένο αβοκάντο, χυμό λάιμ, ντομάτα, κρεμμύδι και κόλιανδρο. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλειμμα σε τοστ, είτε σκέτο με λίγο αλάτι και πιπέρι, είτε συνδυασμένο με αυγό ποσέ, καπνιστό σολομό ή ντοματίνια, δημιουργώντας ένα χορταστικό και θρεπτικό πρωινό ή σνακ.
Πέρα από τις κλασικές χρήσεις, το αβοκάντο ταιριάζει τέλεια και σε σαλάτες, προσφέροντας κρεμώδη υφή και υγιή λιπαρά. Μπορεί επίσης να προστεθεί σε σούσι, μπιφτέκια λαχανικών, τάκος ή και να ενσωματωθεί σε smoothie, προσδίδοντας πλούσια υφή και επιπλέον θρεπτικά στοιχεία.
Ακόμα και σε γλυκά βρίσκει θέση, όπως σε mousse σοκολάτας ή vegan brownies, αντικαθιστώντας το βούτυρο.