Κρεμμύδι: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

κρεμμύδι

Είναι ένας δημοφιλής βολβός που χρησιμοποιείται σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Είναι γνωστό για τη γεύση και τη μυρωδιά του, καθώς και για τα οφέλη του για την υγεία.

Τί είναι το κρεμμύδι

Το κρεμμύδι είναι ένα λαχανικό που προέρχεται από την Κεντρική Ασία. Είναι μέλος της οικογένειας των κρίτων, η οποία περιλαμβάνει επίσης σκόρδο, πράσα και πράσα. Τα κρεμμύδια είναι βολβοί, που σημαίνει ότι αναπτύσσονται κάτω από το έδαφος. Το βρώσιμο μέρος του κρεμμυδιού είναι ο βολβός, ο οποίος αποτελείται από πολλά στρώματα λευκών, κίτρινων ή κόκκινων φύλλων. 

Τα κρεμμύδια υπάρχουν σε διάφορες ποικιλίες, με διαφορετικές αποχρώσεις και γεύσεις. Οι πιο κοινές ποικιλίες κρεμμυδιών είναι το λευκό κρεμμύδι, το κόκκινο κρεμμύδι και το κίτρινο κρεμμύδι.

Κρεμμύδια: Διατροφική αξία

Το κρεμμύδι είναι ένα λαχανικό που ανήκει στο γένος Allium, το οποίο περιλαμβάνει επίσης το σκόρδο και το πράσο. Το κρεμμύδι είναι ένα βολβός, που σημαίνει ότι αναπτύσσεται κάτω από τη γη. Ο βολβός του κρεμμυδιού αποτελείται από στρώσεις φύλλων που είναι συμπιεσμένες μεταξύ τους.

Τα κρεμμύδια είναι χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά και είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Ένα μεσαίο κρεμμύδι (50 γραμμάρια) περιέχει:

 • Θερμίδες: 44
 • Νερό: 89%
 • Πρωτεΐνες: 1,1 g
 • Υδατάνθρακες: 9,3 g
 • Φυτικές ίνες: 1,7 g
 • Βιταμίνη C: 20% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας (ΣΗΠ)
 • Βιταμίνη B6: 5% της ΣΗΠ
 • Φυλλικό οξύ: 5% της ΣΗΠ
 • Κάλιο: 20% της ΣΗΠ
 • Μαγνήσιο: 5% της ΣΗΠ

Κρεμμύδια: Οφέλη

Αυτός ο βολβός είναι γνωστός από την αρχαιότητα. Οι αθλητές στην αρχαία Ελλάδα τον χρησιμοποιούσαν για να καθαρίσουν το αίμα τους, ενώ οι μεσαιωνικοί γιατροί τον συνιστούσαν για να βοηθήσουν στη θεραπεία πονοκεφάλων, καρδιακών παθήσεων και στοματικών πληγών. Αυτά είναι τα κυριότερα οφέλη που έχει για την υγεία:

 1. Ενισχύουν την υγεία του εντέρου και του ανοσοποιητικού.
 2. Συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
 3. Προστατεύουν από τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

1. Ενισχύουν την υγεία του εντέρου και του ανοσοποιητικού

Τα κρεμμύδια είναι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών και πρεβιοτικών, τα οποία είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία του εντέρου. Τα πρεβιοτικά είναι μη αφομοιώσιμοι τύποι ινών που διασπώνται από ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου. Τα βακτήρια του εντέρου τρέφονται με πρεβιοτικά και δημιουργούν λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, τα οποία μπορεί να:

 • ενισχύσουν την υγεία του εντέρου
 • ενισχύσουν την ανοσία
 • μειώσουν τη φλεγμονή
 • ενισχύσουν την πέψη

Η κατανάλωση πρεβιοτικών τροφών μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση των προβιοτικών, όπως τα στελέχη Lactobacillus και Bifidobacterium, τα οποία ωφελούν την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε πρεβιοτικά ινουλίνη και φρουκτοολιγοσακχαρίτες, που μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση του αριθμού των φιλικών βακτηρίων στο έντερο σας και στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Έτσι, ππιπλέον προστατεύουν από τις λοιμώξεις. Οι ενώσεις θείου στα κρεμμύδια έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από λοιμώξεις.

2. Συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Η κατανάλωση κρεμμυδιών μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι σημαντικό για άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη. Μια μικρή μελέτη με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 100 g ωμού κόκκινου κρεμμυδιού μείωσε σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου νηστείας μετά από 4 ώρες.

Μια μελέτη του 2020 έδειξε ότι οι αρουραίοι με διαβήτη που έτρωγαν τροφή που περιείχε 5% αποξηραμένο κρεμμύδι σε σκόνη για 8 εβδομάδες είχαν μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας και χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης από μια ομάδα ελέγχου. Η κουερσετίνη που περιέχουν, έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας του σακχάρου στο αίμα αλληλεπιδρώντας με τα κύτταρα:

 • στο λεπτό έντερο
 • στο πάγκρεας
 • στους σκελετικούς μυς
 • στον λιπώδη ιστό
 • στο ήπαρ

3. Προστατεύουν από τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που αναστέλλουν την οξείδωση, μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρική βλάβη και να συμβάλει σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Τα κρεμμύδια είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και περιέχουν τουλάχιστον 17 τύπους φλαβονοειδών.

Τα κόκκινα κρεμμύδια, συγκεκριμένα, περιέχουν ανθοκυανίνες, φυτικές χρωστικές της οικογένειας των φλαβονοειδών που δίνουν στα κόκκινα κρεμμύδια το βαθύ τους χρώμα. Αυτά μπορεί να προστατεύουν από τον διαβήτη και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Σε μια μελέτη του 2016 στην οποία συμμετείχαν 43.880 άνδρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συνήθης πρόσληψη ανθοκυανίνης έως και 613 mg συσχετίστηκε με 14% χαμηλότερο κίνδυνο μη θανατηφόρων καρδιακών προσβολών.

Ομοίως, οι συγγραφείς μιας ανασκόπησης του 2019 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε ανθοκυανίνες συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Πώς να τα καταναλώσετε

Τα κρεμμύδια μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μαρινάδα κρέατος ή ψαριού. Ακόμα το κρεμμύδι σε σκόνη μπορεί να προστεθεί σε σούπες, σάλτσες ή κέικ.

Κρεμμύδια: Παρενέργειες

Τα κρεμμύδια είναι γενικά ασφαλή για κατανάλωση. Ωστόσο, ορισμένα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν παρενέργειες, όπως:

 • Δύσπνοια: Τα κρεμμύδια περιέχουν ένα ένζυμο που μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια σε άτομα με άσθμα ή άλλες αναπνευστικές παθήσεις.
 • Δερματικό εξάνθημα: Τα κρεμμύδια μπορεί να προκαλέσουν δερματικό εξάνθημα σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα.
 • Γαστρεντερίτιδα: Τα κρεμμύδια μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα σε άτομα με ευαίσθητο στομάχι.
Όλο Υγεία

Scroll to Top