Πώς να αποθηκεύσετε τα χειμωνιάτικα ρούχα – Πρέπει να τα κρεμάτε ή να τα διπλώνετε;

χειμωνιάτικα ρούχα
  • Ξεχωρίστε και πλύνετε τα ρούχα πριν από την αποθήκευση.
  • Κρεμάστε ογκώδη ρούχα και διπλώστε τα υπόλοιπα.
  • Αποθηκεύστε τα ρούχα σε σακούλες κενού αέρος, πλαστικά κουτιά ή σακούλες ενδυμάτων.
  • Χρησιμοποιήστε αποτρεπτικά για τα παράσιτα.

Η θερμοκρασία ανέβηκε για τα καλά και ήρθε η ώρα να βγάλετε τα χειμωνιάτικα ρούχα που καταλαμβάνουν άσκοπα χώρο στη ντουλάπα σας. Δείτε τον σωστό τρόπο για να αποθηκεύσετε τα ρούχα σας ώστε να μην χρειαστεί να τα πλύνετε ή να τα πετάξετε του χρόνου.

Το να βάλετε όλα τα χειμωνιάτικα ρούχα σε ένα κουτί αποθήκευσης και να το κατεβάσετε στην αποθήκη ή να το βάλετε ψηλά στη ντουλάπα σας, είναι μία γρήγορη και εύκολη λύση, αλλά μάλλον πρέπει να την αποφύγετε. Γιατί η ακατάλληλη αποθήκευση μπορεί να κάνει ζημιά στα ρούχα σας. Είναι πολύ πιθανό να φαγωθούν από σκόρο ή να μην μπορείτε του χρόνου να βγάλετε την άσχημη μυρωδιά από το ακριβό σας παλτό.

Πώς να αποθηκεύσετε τα χειμωνιάτικα ρούχα

Το πρώτο βήμα για να μαζέψετε τα χειμωνιάτικα ρούχα σας είναι να τα ξεσκαρτάρετε. Δεν έχει νόημα να αφιερώνετε χρόνο και ενέργεια στην αποθήκευση ρούχων που δεν θα φορέσετε την επόμενη χειμερινή σεζόν (όπως δεν τα φορέσατε και αυτή τη σεζόν). Δωρίστε λοιπόν ό,τι δεν φορέσατε και μην μαζεύετε ρούχα που δεν σας αρέσουν πλέον.

Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι αποθηκεύετε τα χειμωνιάτικα ρούχα σας στην καλύτερη δυνατή κατάστασή τους. Αποθηκεύοντας ρούχα με τυχόν οσμές ή λεκέδες (ακόμα και αν δεν είναι εμφανείς), το μόνο που θα καταφέρετε είναι να χαλάσουν τα ρούχα γιατί αυτά τα σημάδια, αν δεν καθαριστούν, θα μείνουν μόνιμα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι σκόροι και άλλα παράσιτα έλκονται περισσότερο από τους λεκέδες και τον ιδρώτα παρά από το ίδιο το ύφασμα.

Γι’ αυτό πλύνετε στο χέρι ή βάλτε στο πλυντήριο (στο πρόγραμμα για τα μάλλινα) τα μάλλινα πουλόβερ, κασκόλ και γάντια και στείλτε το χειμωνιάτικο παλτό σας στο καθαριστήριο. Πλύνετε ό,τι πρόκειται να αποθηκεύσετε, εκτός αν γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι δεν το έχετε φορέσει από την τελευταία φορά που το πλύνατε.

Καλό είναι επίσης να γνωρίζετε ότι τα παράσιτα έλκονται επίσης και από τα μαλακτικά υφασμάτων, γι’ αυτό προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε μόνο το βασικό απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων.

Όταν τελειώσετε με την προετοιμασία των χειμερινών σας ρούχων, θα τα αποθηκεύσετε για τον επόμενο χειμώνα. Έτσι, θα είναι όλα καθαρά και θα φαίνονται σαν καινούρια.

Πρέπει να κρεμάσετε ή να διπλώσετε τα χειμωνιάτικα ρούχα;

Οι οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να αποθηκεύσετε και τι να διπλώσετε είναι οι ίδιες για την αποθήκευση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όπως και για την κανονική χρήση. Σε γενικές γραμμές, διπλώστε οτιδήποτε θα μπορούσε να τεντωθεί ή να χάσει το σχήμα του όταν κρεμαστεί και κρεμάστε οτιδήποτε θα τσαλακωνόταν όταν διπλωθεί.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα χειμωνιάτικα ρούχα, αν ο χώρος της ντουλάπας το επιτρέπει, κρεμάστε πράγματα όπως τα πουπουλένια παλτό και τις πλισέ φούστες για κρύο καιρό. Διαφορετικά, διπλώστε τα, αλλά μην τα βάζετε σε σφραγισμένες με κενό αέρος σακούλες και μην παραγεμίζετε τα κουτιά σας με ρούχα γιατί θα τα χαλάσετε. Όταν διπλώνετε ευαίσθητα ρούχα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χαρτί ενδιάμεσα στα ρούχα (ένα απλό χαρτί τύπου ριζόχαρτο) για να τα προστατεύσετε από μεταφορά χρωμάτων ή από τράβηγμα κλωστής αν σε κάποιο ρούχο υπάρχει καρφίτσα ή διακοσμητικό στοιχείο.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης των χειμερινών ρούχων

Όταν αποφασίζετε πώς να αποθηκεύσετε τα χειμωνιάτικα ρούχα σας, το κύριο μέλημα είναι πώς να διατηρήσετε τα ρούχα σας όσο το δυνατόν πιο προστατευμένα μέσα στους συγκεκριμένους περιορισμούς του χώρου σας και τις ανάγκες των διαφόρων τύπων ρούχων σας.

Ξεκινήστε με σακούλες που σφραγίζονται σε κενό αέρος και πλαστικά κουτιά με ασφαλή καπάκια, επειδή αυτές είναι οι πιο απλές επιλογές αποθήκευσης και καταλαμβάνουν τον λιγότερο χώρο. Οι σφραγισμένες σακούλες και τα κουτιά είναι επίσης ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι τα παράσιτα δεν θα κάνουν γιορτή πάνω στα ρούχα σας. Βάλτε ό,τι μπορείτε σε σακούλες κενού αέρος και στη συνέχεια σε αεροστεγή κουτιά αποθήκευσης.

Προσοχή, όμως, στα ρούχα που έχουν πούπουλα. Τα ρούχα αυτά δεν πρέπει να μπαίνουν σε σακούλες που σφραγίζονται σε κενό αέρος. Αν έχετε χώρο στη ντουλάπα, αφήστε τα κρεμασμένα, διαφορετικά βάλτε τα σε μεγάλα κουτιά αποθήκευσης χωρίς να είναι στριμωγμένα με πολλά ρούχα.

Είτε τα κρεμάσετε είτε τα βάλετε σε κουτιά, βεβαιωθείτε ότι όλα τα κουμπιά είναι κλειστά και όλα τα φερμουάρ είναι τραβηγμένα προς τα πάνω για να βοηθήσετε τα ρούχα να διατηρήσουν το σχήμα τους και να αποφύγουν το τσαλάκωμα. Αν έχετε χώρο για να κρεμάσετε κάποια χειμωνιάτικα ρούχα, βγάλτε τα από τυχόν πλαστικές σακούλες καθαριστηρίου και, στη συνέχεια, βάλτε τα σε σακούλες ενδυμάτων πλήρους προστασίας.

Όσο για τα ευαίσθητα πουλόβερ, ούτε αυτά πρέπει να μπαίνουν σε σακούλες που σφραγίζονται σε κενό αέρος. Διπλώστε τα και τοποθετήστε τα απευθείας στα πλαστικά κουτιά αποθήκευσης με τα πιο βαριά πλεκτά στο κάτω μέρος.

Τα παπούτσια και οι μπότες αποθηκεύονται επίσης καλύτερα σε πλαστικά κουτιά. Βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρά και στεγνά και μην προσπαθήσετε να χωρέσετε πάρα πολλά σε ένα κουτί. Μπορείτε να βάλετε στο εσωτερικό του παπουτσιού αρκετό χαρτί κουζίνας (το τυλίγετε σαν μπάλα και το βάζετε εκεί που μπαίνουν τα δάχτυλά σας) ή διαμορφωτές παπουτσιών για να τα βοηθήσετε να διατηρήσουν το σχήμα τους και διαμορφωτές μπότας για τις μπότες σας.

Όπως κι αν αποθηκεύετε τα ρούχα σας, τοποθετήστε μαζί τους αποτρεπτικά για τα παράσιτα, για να τα προστατέψετε. Παραλείψτε τις μπάλες σκόρου και προτιμήστε αντ’ αυτού φακελάκια λεβάντας ή μπάλες κέδρου για να απωθήσετε τα παράσιτα. Τα σακουλάκια με ξυλάνθρακα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην απορρόφηση των οσμών όσο αποθηκεύονται τα ρούχα και τα παπούτσια σας, διασφαλίζοντας ότι όλα θα είναι φρέσκα και καθαρά όταν τα ξεπακετάρετε τον επόμενο χρόνο.

Μπορούν τα χειμωνιάτικα ρούχα να αποθηκευτούν σε γκαράζ ή σοφίτα;

Καλύτερα όχι. Πρέπει να αποθηκεύσετε τα χειμωνιάτικα ρούχα σας σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος. Καλό είναι να φυλάτε τα ρούχα σε ένα περιβάλλον με ελεγχόμενη θερμοκρασία, όπως τα πάνω ράφια στη ντουλάπα ή κάτω από το κρεβάτι σας.

Scroll to Top