Φυτά: 5 άγνωστες ιδιότητες τους που θα αλλάξουν τη ζωή μας

φυτά

Ανακαλύψτε τις θεραπευτικές ιδιότητες που έχουν τα φυτά και βρείτε την υγειά σας με τον πιο φυσικό τρόπο…

Γνωρίζατε ότι κάποια φυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να βρούμε την ψυχική και σωματική μας ισορροπία και ότι κάποια άλλα μας κάνουν πιο κοινωνικούς; Ξέρατε ότι υπάρχουν φυτά κατά της αϋπνίας;

Οι 5 άγνωστες ιδιότητες

  1. Μας βοηθούν να ανακτήσουμε την ισορροπία μας
  2. Μας κάνουν πιο ομιλητικούς
  3. Συμβάλλουν στην καταπολέμηση της αϋπνίας
  4. Βελτιώνουν την ατμόσφαιρα
  5. Εντοπίζουν βόμβες

1. Μας βοηθούν να ανακτήσουμε την ισορροπία μας

Η ανθοθεραπεία με τα ανθοϊάματα Μπαχ βασίζεται σε αποσταγμένες ουσίες ανθέων. Χρησιμοποιούνται ως υποστηρικτική θεραπεία.  Αποσκοπεί στην αποκατάσταση της ψυχικής και σωματικής μας ισορροπίας.

Συναισθήματα που υπάρχουν στην καθημερινότητα μας, όπως, ο φόβος, η ενοχή, ή η ζήλια διαταράσσουν τη φυσική ισορροπία του οργανισμού και προκαλούν τις ασθένειες. Η συγκεκριμένη θεραπεία επινοήθηκε από τον Edward Bach, ο οποίος χρησιμοποίησε το εκχύλισμα 38 διαφορετικών λουλουδιών, στα οποία απέδιδε ξεχωριστές θεραπευτικές ιδιότητες για το καθένα από αυτά.

Τα ανθοιάματα σύμφωνα με τους ειδικούς  έχουν την ικανότητα, να αποκαθιστούν την ισορροπία μεταξύ πνεύματος και σώματος, η απουσία της οποίας ενοχοποιείται για την πρόκληση των ασθενειών. Είναι χρήσιμα για τη θεραπεία των συναισθημάτων τα οποία είναι η αιτία για τα σωματικά συμπτώματα. Μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του άγχους , του θυμού, της θλίψης ή της χαμηλής αυτοπεποίθησης.

2. Μας κάνουν πιο ομιλητικούς

Αν γεμίσετε ένα βάζο με φρεσκοκομμένα πολύχρωμα λουλούδια και το τοποθετήσετε στο καθιστικό σας, θα γίνετε περισσότερο κοινωνικοί και ομιλητικοί.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Rutgers διαπιστώθηκε ότι ακόμη και ένα μόνο λουλούδι μπορεί να μας κάνει τους πιο κοινωνικούς, αλλά και περισσότερο ομιλητικούς στην παρέα.

3. Συμβάλλουν στην καταπολέμηση της αϋπνίας

Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Southampton οι γυναίκες που υποφέρουν από ήπια αϋπνία, κοιμούνται πιο εύκολα όταν το δωμάτιο είναι αρωματισμένο από τα φυτά σε σχέση με ένα άοσμο. Την συγκεκριμένη ιδιότητα έχει κυρίως το άρωμα της λεβάντας που βοηθάει να κοιμηθούμε πιο εύκολα.

Τι μπορείτε να κάνετε;  Φυτέψτε σε μία ζαρντινιέρα λεβάντα. Αν η κρεβατοκάμαρά σας δεν έχει αρκετό φως για την ανάπτυξη φυτών, διατηρήστε τη λεβάντα στο μπαλκόνι και αρωματίστε τα σεντόνια και τα μαξιλάρια σας με τα κομμένα άνθη της.

4. Βελτιώνουν την ατμόσφαιρα

Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν την ιδιότητα να απορροφούν τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον. Η ιδιότητα αυτή των φυτών είναι πολύ χρήσιμη στους χώρους της κατοικίας, όπου σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν εκατοντάδες χημικές και οργανικές ουσίες, που είναι επιβλαβείς για την υγεία μας και επιβαρύνουν το αναπνευστικό μας σύστημα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις μετρήσεις των ερευνητών οι εσωτερικοί χώροι συχνά περιέχουν πολύ πιο μολυσμένο αέρα σε σχέση με τους εξωτερικούς. Είναι λοιπόν μια καλή ιδέα να τοποθετήσετε γλάστρες με φυτά τόσο στο σπίτι, όσο και στο γραφείο σας, ειδικά αν μένετε σε κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο.

5. Εντοπίζουν βόμβες

Φυτά που μπορούν να εντοπίσουν βόμβες κατάφεραν ν’ αναπτύξουν Αμερικανοί επιστήμονες, «διδάσκοντας» στις πρωτεΐνες των φυτών ν’ αλλάζουν χρώμα, όταν «αισθάνονται» την παρουσία ορισμένων χημικών ουσιών που περιέχονται στις βόμβες, όπως για παράδειγμα το ΤΝΤ.

Τα φυτά είναι εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα από τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, στον εντοπισμό των εκρηκτικών, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των επιστημόνων. Το φυτό μπορεί να «νιώσει» μόλις το 1 εκατοστό της ποσότητας εκρηκτικού που χρειάζεται να μυρίσει ένας σκύλος για να βρει τη βόμβα.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top