Κάθε πότε πρέπει να αλλάζετε το μαξιλάρι σας – Τι να προσέξετε

μαξιλάρι

Τα μαξιλάρια δεν έχουν ημερομηνία λήξης, οπότε η μόνη πραγματικά ειλικρινής απάντηση για το πότε πρέπει να αντικατασταθούν είναι ένα ηχηρό “Εξαρτάται”. Ένα καλά συντηρημένο μαξιλάρι μπορεί να διαρκέσει πάνω από δύο χρόνια, αλλά πότε είναι καλύτερο να αλλάζετε το μαξιλάρι σας; Και τι να προσέξετε πριν αγοράσετε ένα νέο μαξιλάρι.

Ο βασικός κανόνας, όπως λένε οι ειδικοί, είναι να αντικαθιστάτε τα μαξιλάρια σας κάθε δύο χρόνια, ειδικά αν έχετε άσθμα, αλλεργία στα ακάρεα της σκόνης ή ευαίσθητο δέρμα. Αλλά ένα μαξιλάρι μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο, αν εξακολουθεί να είναι αρκετά υποστηρικτικό ώστε να μην ξυπνάτε με πόνους. Είτε έχουν περάσει δύο χρόνια είτε όχι, διαβάστε τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν αγοράσετε ένα νέο μαξιλάρι.

Φυσικές λύσεις για να απαλλαγούμε από τα ακάρεα και τις αλλεργίες που αυτά προκαλούν 

Βεβαιωθείτε ότι το μαξιλάρι στηρίζει το κεφάλι και τον αυχένα

Πέρα από την άνεση, ο κύριος λόγος που κοιμάστε με μαξιλάρι είναι να διατηρείτε το κεφάλι και τον αυχένα σας σε ουδέτερη ευθυγράμμιση με τη σπονδυλική σας στήλη. Και επειδή κοιμάστε πάνω του για ώρες κάθε βράδυ, το μαξιλάρι σας αναπόφευκτα θα φθαρεί με την πάροδο του χρόνου. Αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε είδος πόνου στον αυχένα, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το μαξιλάρι σας δεν κάνει τη δουλειά του, ειδικά αν έχει γίνει πολύ επίπεδο ή συμπιεσμένο μετά από χρόνια χρήσης, αναφέρει ο χειροπρακτικός Δρ Jordan Duncan.

Για να ελέγξετε την υποστηρικτικότητα του μαξιλαριού σας, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτό που ο Δρ Joshua Tal, ψυχολόγος που ειδικεύεται στις διαταραχές του ύπνου, αποκαλεί “τεστ παπουτσιών“, το οποίο δημιουργήθηκε από τον Dr. Michael Breus, κλινικό ψυχολόγο και ιδρυτή της εταιρείας ευεξίας Sleep Doctor.

«Αυτό που κάνετε είναι να διπλώσετε το μαξιλάρι σας στη μέση, να βάλετε ένα παπούτσι στην πίσω πλευρά του μαξιλαριού και στη συνέχεια να αφήσετε το μαξιλάρι» εξηγεί ο Tal. «Αν το μαξιλάρι διπλωθεί ξανά στο σχήμα του και πετάξει το παπούτσι από πάνω του, είναι μια χαρά. Αν δεν το κάνει, έχει χάσει κατά κάποιο τρόπο την ικανότητά του να κρατάει το κεφάλι σας σωστά ψηλά» αναφέρει ο ίδιος, τονίζοντας ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα στιβαρό παπούτσι και όχι μια σαγιονάρα.

Ο Tal ανέφερε επίσης ένα άλλο τεστ που χρησιμοποιεί με τους ασθενείς του: «Συμβουλεύω τους πελάτες να στέκονται στον τοίχο σαν να κοιμόντουσαν – έτσι ένας κοιμώμενος με την πλάτη θα στεκόταν με την πλάτη στον τοίχο- ένας κοιμώμενος με το πλάι θα στεκόταν με το πλάι στον τοίχο – και στη συνέχεια να ακουμπήσετε το κεφάλι σας στον τοίχο και να παρατηρήσετε πόσο μακριά πρέπει να κινηθεί για να το κάνει αυτό. Στη συνέχεια, βάλτε το μαξιλάρι σας ανάμεσα στο σημείο που ακουμπάτε το κεφάλι σας και δείτε αν στέκεστε όρθιοι. Αυτό είναι το κλειδί: Θα πρέπει να στέκεστε όρθιοι αν έχετε ένα καλό μαξιλάρι».

Εάν το μαξιλάρι σας φαίνεται πολύ ανώμαλο, αυτό μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ότι χάνει μέρος της δομικής του ακεραιότητας.

Τα μαξιλάρια μπορούν να γίνουν αηδιαστικά με τα χρόνια

Επειδή ουσιαστικά χτυπάτε το πρόσωπο και τα μαλλιά σας σε αυτά κάθε βράδυ και επειδή δεν είναι πάντα φιλικά προς το πλυντήριο, τα μαξιλάρια τείνουν να χρειάζονται αντικατάσταση συχνότερα από άλλα κλινοσκεπάσματα, αποκλειστικά από άποψη υγιεινής.

Οι κύριες ανησυχίες είναι το άσθμα, οι αλλεργίες και το δέρμα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Άσθματος και Αλλεργίας.

Tο ύφασμα ενός μαξιλαριού είναι διαπερατό από τα ακάρεα της σκόνης και μετά από δύο χρόνια χρήσης, το μαξιλάρι σας μπορεί να αποτελείται κατά 10% από νεκρά ακάρεα της σκόνης και τα περιττώματά τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα κακό για τα άτομα με αλλεργία στα ακάρεα της σκόνης.

Θερινές αλλεργίες: Ποιες είναι και τι θα σας σώσει από το αλλεργικό σοκ 

Άλλα πιθανά ερεθίσματα αλλεργίας, όπως το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων και η μούχλα, μπορούν επίσης να απορροφηθούν από το μαξιλάρι σας και να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων. Εάν έχετε άσθμα, τα αλλεργιογόνα στο μαξιλάρι σας μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας.

Τα μαξιλάρια μπορούν επίσης να παγιδεύσουν βρωμιά, λάδι και νεκρά κύτταρα του δέρματος και, σύμφωνα με τη δερματολόγο Δρ Annie Chiu, όλα αυτά μπορεί να είναι ερεθιστικά για το δέρμα σας, ακόμη και αν πλένετε επιμελώς τη μαξιλαροθήκη σας. Η Δρ Chiu εξηγεί ότι μια μαξιλαροθήκη δεν θα λειτουργήσει ως πλήρης φραγμός, οπότε οι ερεθιστικοί παράγοντες στο μαξιλάρι σας μπορούν ακόμα να προκαλέσουν πρόβλημα, ειδικά αν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή επίμονη ακμή.

Το κιτρίνισμα ή οι λεκέδες μπορεί να είναι ένδειξη ότι το μαξιλάρι σας έχει απορροφήσει πολλή υγρασία – από ιδρώτα, σάλια, προϊόντα περιποίησης του δέρματος ή των μαλλιών ή από το να κοιμάστε με βρεγμένα μαλλιά- και πρέπει να αντικατασταθεί.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top