Το ψωμί είναι βασικό κομμάτι της διατροφής μας, αλλά συχνά ξεραίνεται ή μουχλιάζει πιο γρήγορα απ’ όσο θα θέλαμε. Υπάρχει όμως ένα απλό κόλπο που μπορεί να το κρατήσει φρέσκο για περισσότερες μέρες, χωρίς να χάνει τη γεύση και τη μαλακή υφή του. Ποια είναι αυτή η εύκολη λύση που προτείνουν οι ειδικοί;
Πώς να διαρκεί περισσότερο το ψωμί χωρίς να γίνεται μπαγιάτικο;
Η κατανάλωση ψωμιού, ειδικά ολικής άλεσης, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και στη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα, ενισχύοντας την καρδιαγγειακή υγεία. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, όσοι καταναλώνουν τακτικά ψωμί (λευκό ή ολικής), εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης και υψηλότερα επίπεδα HDL, συγκριτικά με όσους το αποφεύγουν. Επιπλέον, η τακτική πρόσληψη ψωμιού σχετίζεται με μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη, κάτι που είναι σημαντικός προστατευτικός παράγοντας έναντι του διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων
Το να δαγκώνετε ένα ζεστό, τραγανό κομμάτι ψωμιού είναι μία από τις πιο απλές απολαύσεις της ζωής. Είτε πρόκειται για ένα καρβέλι από φούρνο, είτε για χειροποίητο sourdough ή ένα μαλακό bagel, το ψωμί έχει τον τρόπο να κάνει σχεδόν κάθε γεύμα καλύτερο. Το μόνο πρόβλημα; Το να καταφέρετε να φάτε ολόκληρο το καρβέλι πριν γίνει μπαγιάτικο μπορεί να είναι πρόκληση. Εκτός αν έχετε μεγάλη οικογένεια ή τρώτε ψωμί καθημερινά, το πιθανότερο είναι πως έχετε πετάξει κάποια στιγμή μία μπαγκέτα που έγινε πέτρα ή φέτες του τοστ που στέγνωσαν και θρυμματίστηκαν πριν την ώρα τους.
Γι’ αυτό κυκλοφορούν διαρκώς κόλπα για να προστατεύσετε το ψωμί και ένα πρόσφατο tip έχει τραβήξει πολλή προσοχή. Προέρχεται από τη Nicole Modic, δημιουργό του δημοφιλούς blog διατροφής και ευεξίας Kale Junkie. Σε ένα σύντομο βίντεο στο YouTube που κυκλοφορεί στα social media, η Modic μοιράζεται ένα απλό κόλπο που λέει πως θα βοηθήσει να κρατηθεί το ψωμί φρέσκο για δύο έως τρεις εβδομάδες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βάλετε μερικά κοτσάνια σέλερι απευθείας μέσα στη σακούλα με το ψωμί.
Με την πρώτη ματιά, η ιδέα μπορεί να φαίνεται αμφίβολη, γιατί στο καλό να βοηθά ένα λαχανικό να διατηρηθεί το ψωμί περισσότερο; Όμως αποδεικνύεται πως υπάρχει κάποια επιστημονική βάση πίσω από αυτό. Ειδικοί τροφίμων λένε ότι το σέλερι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, κάτι που του επιτρέπει να απελευθερώνει την υγρασία σταδιακά. Όταν τοποθετείται σε ένα σφραγισμένο περιβάλλον, όπως μια σακούλα ψωμιού, αυτή η υγρασία μπορεί να βοηθήσει στο να αντισταθμιστεί η διαδικασία ξηρότητας που κάνει το ψωμί να μπαγιατεύει.
Λοιπόν, πώς λειτουργεί αυτό το κόλπο και, κυρίως, γιατί λειτουργεί; Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε.
Το απίστευτο κόλπο για να κάνετε το μπαγιάτικο ψωμί σαν να βγήκε μόλις από τον φούρνο
Πώς να κάνετε το κόλπο που σας σώζει από το μπαγιάτικο ψωμί
Η Modic εξηγεί τη διαδικασία στο σύντομο βίντεο της στο YouTube, σημειώνοντας ότι αυτό το κόλπο μπορεί να βοηθήσει ώστε το ψωμί να διαρκέσει για εβδομάδες. Για να το πετύχετε, πάρτε ένα έως δύο κομμάτια σέλερι και βάλτε τα μέσα στη σακούλα του ψωμιού. Στη συνέχεια, κλείστε τη σακούλα και βάλτε την στο ψυγείο.
«Το ψωμί απορροφά την υγρασία από το σέλερι, διατηρώντας το ωραίο και μαλακό… και επίσης χωρίς μούχλα», αναφέρει η Modic.
Γιατί λειτουργεί το κόλπο με το σέλερι;
Ο Darin Detwiler, συγγραφέας του βιβλίου Food Safety: Past, Present, and Predictions και καθηγητής στο Northeastern University, αναφέρει στο Parade ότι αυτό το κόλπο στοχεύει στο να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του ψωμιού εξισορροπώντας την υγρασία. «Το σέλερι έχει φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και όταν τοποθετείται σε μια κλειστή σακούλα με το ψωμί, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός ελαφρώς πιο υγρού περιβάλλοντος, επιβραδύνοντας την τάση του ψωμιού να ξεραίνεται», εξηγεί.
Αλλά όλα είναι θέμα ισορροπίας. «Όταν βλέπουμε το ψωμί να “χαλάει”, συνήθως είναι είτε επειδή μπαγιατεύει είτε επειδή αναπτύσσει μούχλα», εξηγεί η Ellen Shumaker, PhD, διευθύντρια επικοινωνίας για το πρόγραμμα Safe Plates στο North Carolina State University. «Το ψωμί μπαγιατεύει καθώς χάνει την υγρασία του, ενώ η μούχλα αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα υπερβολικής υγρασίας».
Αλλά αυτή η μέθοδος δεν είναι τέλεια. «Ενώ αυτή η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει λίγο στη μείωση του να γίνει μπαγιάτικο γρήγορα το ψωμί, δεν θα σταματήσει τη φυσική διαδικασία που συμβαίνει πιο γρήγορα σε ψυχρές θερμοκρασίες λόγω αλλαγών στα μόρια του αμύλου», επισημαίνει ο Detwiler. «Η υπερβολική υγρασία από το σέλερι μπορεί επίσης να ενθαρρύνει την ανάπτυξη μούχλας αν δεν ελεγχθεί σωστά».
Αν θέλετε να δοκιμάσετε αυτό το κόλπο, η Shumaker συνιστά να βεβαιωθείτε ότι το σέλερι είναι φρέσκο και πλυμένο και να αφαιρέσετε τα φύλλα πριν το βάλετε στη σακούλα. Επίσης, λέει ότι είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως το ψωμί σας μπορεί να αποκτήσει γεύση σέλερι με αυτή τη μέθοδο.
Άλλες συμβουλές για να διατηρείτε το ψωμί φρέσκο
Αν αντιμετωπίζετε συνεχώς πρόβλημα με ψωμί που χαλάει πριν προλάβετε να το καταναλώσετε, υπάρχουν και άλλα κόλπα που μπορείτε να δοκιμάσετε. Η αποθήκευση του ψωμιού σε αεροστεγές δοχείο μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της διάρκειας ζωής του, αναφέρει η Shumaker.
Ωστόσο, και εκείνη και ο Detwiler συμφωνούν ότι η κατάψυξη είναι πραγματικά η καλύτερη λύση. «Το ψωμί μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες στην κατάψυξη αν τυλιχτεί καλά με πλαστική μεμβράνη και στη συνέχεια με αλουμινόχαρτο ή σακούλα κατάψυξης», εξηγεί ο Detwiler. «Για να το αποψύξετε, απλώς αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου ή ψήστε τις φέτες απευθείας από την κατάψυξη».
Ζήστε περισσότερο και καλύτερα: 4 τρόφιμα από τις «μπλε ζώνες» που προτείνει ειδικός
Και κάτι ακόμα που αξίζει να σκεφτείτε: πιάτα όπως το bread pudding, τα κρουτόν και το γαλλικό τοστ τείνουν να δουλεύουν καλύτερα με ελαφρώς μπαγιάτικο ψωμί. Άρα, αν τελικά καταλήξετε με ψωμί που έχει περάσει την καλύτερη στιγμή του, τουλάχιστον ξέρετε ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές.
 
						