Site icon Όλο Υγεία

Το έξυπνο κόλπο μιας σεφ για να ψιλοκόψετε ομοιόμορφα τις ψητές ή βραστές πατάτες χωρίς μαχαίρι

κόλπο πατάτες βραστές

Φωτογραφία: 123rf

Το να κόψετε τις βραστές πατάτες μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολο με ένα απλό κόλπο που δεν απαιτεί καν μαχαίρι. Μια γρήγορη κίνηση αρκεί για να έχετε ομοιόμορφα κομμάτια χωρίς κόπο.

Φριτάτα με τυρί και πατάτες στον φούρνο – Έτοιμη σε 40 λεπτά

Το έξυπνο κόλπο για κομμένες πατάτες σε κύβους σε λίγα δευτερόλεπτα

Οι βραστές πατάτες έχουν αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία, καθώς περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, κάλιο και αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με το Healthline.

Ειδικότερα, η βιταμίνη C που περιέχουν δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα από οξειδωτικό στρες, ενώ ο χαλκός και το κάλιο συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων. Επιπλέον, η κατανάλωση πατάτας μπορεί να συνεισφέρει στην υγεία του πεπτικού συστήματος και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ενώ έχει αποδειχθεί ότι τα πατάτες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία από χρόνιες ασθένειες.

Μια πρώην εργαζόμενη σε εστιατόριο συχνά μοιράζεται τα κορυφαία tips που έμαθε δουλεύοντας δίπλα σε κορυφαίους σεφ και ένα κόλπο για τις πατάτες φαίνεται να κερδίζει δημοτικότητα.

Η πρώην εργαζόμενη σε εστιατόριο έχει δοκιμάσει και αξιολογήσει τις καλύτερες μεθόδους για το καθάρισμα και το μαγείρεμα πατάτας και μοιράστηκε ένα κόλπο για το κόψιμο σε κύβους που θεωρεί πως είναι το «γρηγορότερο και ευκολότερο».

Οι πατάτες είναι από τα πιο δημοφιλή και ευέλικτα λαχανικά στον κόσμο και προστίθενται σε αμέτρητες συνταγές και πιάτα.

Από τη χορταστική ψητή πατάτα, τον ατελείωτα παρηγορητικό πουρέ και τις απολαυστικές γαλλικές dauphinoise πατάτες, μέχρι ποικιλίες από πατάτες τηγανητές, κατσαρόλας, σούπες, στιφάδo και πολλά άλλα, οι επιλογές είναι αμέτρητες. Η Nicole McLaughlin, αρχισυντάκτρια μαγειρικής του AllRecipes, περιέγραψε πρόσφατα μια σειρά από κόλπα για τις καλύτερες μεθόδους προετοιμασίας τέλειων πατατών.

Το κόλπο για να γίνουν πιο τραγανές οι πατάτες φούρνου – Ποιο υλικό χρειάζεται να προσθέσετε;

Τι θα χρειαστείτε για να έχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα χωρίς μαχαίρι

Η ειδικός στη μαγειρική μοιράζεται συχνά συμβουλές και τεχνικές που έμαθε δουλεύοντας σε εστιατόριο δίπλα σε σεφ, μέσα από αναλυτικά βίντεο στο YouTube.

Στο βίντεο αυτό, ξεκίνησε λέγοντας: «Ξεκινώντας με το κόλπο με τη σχάρα. Αυτός είναι ο πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος για να κόψετε πατάτες σε κύβους, είτε φτιάχνετε πατατοσαλάτα είτε πουρέ».

Στο βίντεο, φαίνεται να βγάζει έναν δίσκο με ψητές πατάτες από τον φούρνο και να τις αφήνει πάνω στον πάγκο.

YouTube video player

Στη συνέχεια παίρνει μια σχάρα ψύξης και την τοποθετεί πάνω από ένα μεγάλο, άδειο μπολ. Δίνοντας επεξηγήσεις για τις κινήσεις της, συνεχίζει: «Παίρνετε την πατάτα, την κόβετε στη μέση, τη βάζετε στη σχάρα και την πιέζετε προς τα κάτω».

Η Nicole φαίνεται να κόβει μία από τις πατάτες στη μέση και να τη βάζει πάνω στη σχάρα ψύξης, με το εσωτερικό να κοιτάει προς το άδειο μπολ. Πιέζει την παλάμη της πάνω από την πατάτα για να σπρώξει το εσωτερικό μέσα από τη σχάρα και να πέσει στο μπολ.

Μικροί κύβοι πατάτας φαίνονται μέσα στο μπολ. Δεν ξεφλουδίζει τις πατάτες και δεν χρειάζεται να τις κόψει «από πριν» σε κύβους.

Η Nicole συνέχισε: «Νομίζω ότι μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με αβοκάντο αν φτιάχνετε γουακαμόλε. Αυτό που μου αρέσει, πέρα από το πόσο εύκολο είναι, είναι το γεγονός ότι είναι σαν να έχεις “δύο σε ένα” και στο τέλος παίρνεις και τις φλούδες από τις πατάτες».

Η ειδικός στη μαγειρική είναι φαν αυτής της μεθόδου για την παρασκευή πουρέ πατάτας, αλλά τη χρησιμοποιεί επίσης όποτε φτιάχνει πατατοσαλάτα, καθώς προτιμά οι πατάτες να είναι «κομμένες σε κύβους, αλλά κυρίως λιωμένες».

Φλούδες από πατάτες: Το superfood της Κατοχής που μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να ενισχύσει οστά

Αφού έδειξε το κόλπο, χρησιμοποίησε τις κομμένες πατάτες για να φτιάξει πατατοσαλάτα.

Η Nicole ανέφερε: «Δεν γίνεται να πάνε χαμένες αυτές οι πατάτες».

Και πρόσθεσε: «Πολύ ωραίο. Σίγουρα η πιο εύκολη πατατοσαλάτα που έχω φτιάξει ποτέ».

Στην ενότητα των σχολίων, άλλοι χρήστες του YouTube έσπευσαν να μοιραστούν τις σκέψεις τους. Κάποιος έγραψε: «Λατρεύω την ειλικρίνεια της Nicole και την αύρα της!»

Ένας άλλος σχολίασε: «Δούλευα σε εστιατόριο όπου χρησιμοποιούσαμε ΠΟΛΛΕΣ πατάτες. Τις μαγειρεύαμε και τις ξεφλουδίζαμε κάθε μέρα! Ο ιδιοκτήτης ήταν πολύ έξυπνος (αυτό ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’80) — κρατούσαμε τις φλούδες και τις τηγανίζαμε βαθιά και τις πουλούσαμε σαν πιάτο που λεγόταν ‘πατατόφλουδες’. Πουλούσαν πολύ!»

Το κόλπο για να μην βγάλουν ρίζες οι πατάτες σας γρήγορα – Ποιο φρούτο πρέπει να αφήσετε δίπλα τους;

Κάποιος άλλος πρόσθεσε: «Το κόλπο με τη σχάρα ψύξης λειτουργεί εξίσου καλά και για να ‘κόψετε’ βραστά αυγά».

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version