Βραστά αυγά: Ο πιο εύκολος τρόπος να τα καθαρίσετε σε 5 βήματα

βραστά αυγά

Μπορεί να ξέρετε πώς να φτιάχνετε τέλεια βραστά αυγά, αλλά ήρθε η ώρα να μάθετε την τέχνη να τα ξεφλουδίζετε χωρίς να προκαλέσετε χάος στην κουζίνα ή να κολλήσουν τα τσόφλια κάτω από τα νύχια σας.

Πολλοί από εμάς που μας αρέσει να μαγειρεύουν έχουμε γίνει αρκετά καλοί στο να φτιάχνουμε ομελέτα και ακόμη και να φτιάχνουμε μια υπέροχη φριτάτα για να εντυπωσιάσουμε τους επισκέπτες. Αλλά πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε, όταν πρόκειται να καθαρίσουμε βραστά αυγά. Αν σας έχει τύχει καθαρίζοντας ένα αυγό να καταλήγετε στο τέλος με το μισό, τότε συνεχίστε την ανάγνωση για να μην το πάθετε ξανά.

 Τα 5 βήματα

  1. Χρησιμοποιήστε αυγά που δεν είναι σούπερ φρέσκα
  2. Ξεκινήστε με βραστό νερό
  3. Χτυπήστε σε κρύο νερό και ανακινήστε απαλά
  4. Ξεφλουδίστε κάτω από το νερό
  5. Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι.

1. Χρησιμοποιήστε αυγά που δεν είναι σούπερ φρέσκα

Αν και μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, τα λιγότερο φρέσκα αυγά ξεφλουδίζονται πολύ πιο εύκολα. Εάν αγοράζετε τα αυγά σας από το σούπερ μάρκετ, πιθανότατα έχουν περάσει κάποιες μέρες από την ημερομηνία που παρήχθησαν. Αλλά αν τα αγοράσετε από την λαϊκή αγορά του αγρότη ή απευθείας από έναν παραγωγό, ρωτήστε την ημερομηνία.

2. Ξεκινήστε με βραστό νερό

Η μέθοδος με το βραστό νερό είναι σχεδόν αλάνθαστη. Βάλτε μια κατσαρόλα με νερό να πάρει βράση, ρίξτε τα αυγά απαλά ( ένα καλάθι για ατμομάγειρα λειτουργεί τέλεια) και βράστε σε δυνατή φωτιά για 30 δευτερόλεπτα. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε με ένα καπάκι και βράζετε για άλλα 10 λεπτά.

3. Χτυπήστε σε κρύο νερό και ανακινήστε απαλά

Αδειάζουμε αμέσως το ζεστό νερό αφήνοντας τα αυγά στην κατσαρόλα. Εάν χρησιμοποιείτε καλάθι ατμού, σηκώστε προσεκτικά το καλάθι και αδειάστε το νερό. Επιστρέψτε τα αυγά στην κατσαρόλα και κυλήστε τα απαλά μπρος-πίσω για να σπάσει ελαφρώς το τσόφλι. Προσθέστε αμέσως κρύο νερό και μερικά παγάκια και αφήστε τα μέχρι να κρυώσουν αρκετά για να τα καθαρίσετε. Θα χρειαστούν περίπου πέντε λεπτά για να το σερβίρετε ζεστά ή 15 λεπτά για να τα σερβίρετε κρύα. Η ιδέα εδώ είναι ότι το ράγισμα τους, ενώ είναι ζεστά και στη συνέχεια η γρήγορη ψύξη επιτρέπει στο κρύο νερό να συρρικνώσει τα ασπράδια τόσο ώστε να τα χωρίσει λίγο από το κέλυφος.

4. Ξεφλουδίστε κάτω από το νερό

Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, ξεφλουδίστε τα ραγισμένα και κρύα αυγά κάτω από τρεχούμενο νερό (αυτό ωστόσο είναι σπατάλη) ή απευθείας στην κατσαρόλα με παγωμένο νερό. Το νερό διαρρέει κάτω από τη λεπτή μεμβράνη που είναι κολλημένη στα ασπράδι και βοηθά στην απελευθέρωση του κελύφους.

5. Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι.

Σπάστε τα αυγά στο πλάι και ξεφλουδίστε τα λίγο με τα δάχτυλά σας. Περάστε ένα κουτάλι κάτω από το κέλυφος έτσι ώστε η καμπύλη του κουταλιού να ακολουθεί την καμπύλη του αυγού.

Περιστρέψτε το αυγό και μετακινήστε το κουτάλι για να απελευθερωθεί το κέλυφος. Αυτή είναι μια εξαιρετική μέθοδος εάν ξεφλουδίζετε μόνο μερικά αυγά.

Όλο Υγεία

Scroll to Top