Χρησιμοποιείτε air fryer για πιο υγιεινό και γρήγορο μαγείρεμα; Δεν είστε οι μόνοι. Όμως, υπάρχει ένα συχνό λάθος που κάνουν πολλοί και μπορεί να επηρεάσει δραστικά τις επιλογές που έχουν στη μαγειρική.
Air fryer και καρκίνος: Μπορεί το μαγείρεμα σε φριτέζα αέρος να αυξήσει τον κίνδυνο;
Το πιο συχνό λάθος που κάνουμε με το Air Fryer, σύμφωνα με γνωστό σεφ
Τα Air Fryer έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και η Ευρώπη έρχεται δεύτερη μετά τη Βόρεια Αμερική στην αγορά τους.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Leatherhead Food Research, οι χρήστες του air fryer φαίνεται να στρέφονται κυρίως σε εύκολα και γρήγορα γεύματα, με τις πατάτες τηγανητές να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στις προτιμήσεις με ποσοστό 73%. Ακολουθούν οι πατάτες γενικά (48%), το πανέ κοτόπουλο (47%), τα λουκάνικα και το κοτόπουλο (44%), ενώ το 42% επιλέγει να μαγειρεύει πανέ ψάρι.
Ένας επαγγελματίας σεφ δήλωσε ότι είναι «κρίμα» που πολλοί άνθρωποι δεν εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητες των air fryers τους. Σε ένα επεισόδιο της εκπομπής «Tonight» του ITV με θέμα τα air fryers, ο σεφ Theo Michaels μοιράστηκε τις απόψεις του για αυτήν τη συσκευή που εξελίσσεται ταχέως σε βασικό στοιχείο της κουζίνας.
Τα air fryers, αγαπημένα σε πολλές χώρες, επαινούνται για τα πιθανά οφέλη τους στην υγεία. Μπορούν να αναπαράγουν την πεντανόστιμη, τραγανή υφή των τηγανητών φαγητών με λιγότερο λίπος.
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας, η συσκευή αυτή έχει γίνει δημοφιλής καθώς θεωρείται πιο οικονομικός τρόπος μαγειρέματος από τους συμβατικούς φούρνους.
Ο Theo, ο οποίος εξήγησε ότι ένα air fryer έχει «τη σωστή στιγμή και το σωστό μέρος» και είναι ουσιαστικά ένας «μικρός φούρνος», του ζητήθηκε να ετοιμάσει θρεπτικά, χαμηλά σε θερμίδες γεύματα χρησιμοποιώντας τη συσκευή.
Το κοινό λάθος στο air fryer που μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση
Νομίζουμε ότι το Air Fryer έχει χρήση μόνο για συγκεκριμένα φαγητά
Ξεκίνησε μαγειρεύοντας μια υγιεινή εκδοχή ενός δημοφιλούς πιάτου, που είναι το γλυκόξινο κοτόπουλο. Ωστόσο, ο παρουσιαστής επεσήμανε ότι δεν ήταν μια «προφανής» επιλογή και ρώτησε αν οι άνθρωποι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τα air fryers τους με αυτόν τον τρόπο.
«Όχι, και είναι κρίμα, νομίζω, γιατί, ξέρετε, τα air fryers… νομίζω ότι έχουμε αυτή την αντίληψη, αυτή την ψυχολογία πίσω από αυτά, ότι είναι, ξέρετε, κατεψυγμένα nuggets, τίποτα άλλο», τόνισε ο Theo.
Όταν ο παρουσιαστής πρότεινε ότι το όνομα της συσκευής, που περιλαμβάνει τη λέξη «fry» (τηγανίζω), ίσως να μην αντιπροσωπεύει επαρκώς τις δυνατότητές της, ο Theo συμφώνησε προτού εξηγήσει ότι οι άνθρωποι μπορούν να μαγειρέψουν πολλά υγιεινά φαγητά χρησιμοποιώντας το air fryer.
«Ναι, έχεις δίκιο, και νομίζω πως αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να απομακρυνθούμε από αυτή την εικόνα και να δείξουμε ότι, στην πραγματικότητα, μπορείς να μαγειρέψεις τόσα υπέροχα πιάτα χρησιμοποιώντας φρέσκα υλικά, υγιεινά υλικά, σε ένα air fryer, το οποίο από μόνο του είναι ένας υγιεινός τρόπος μαγειρέματος».
Air fryer: Πώς να το καθαρίσετε σωστά για να αποφύγετε τη μούχλα και τους κινδύνους για την υγεία
Πώς μπορεί να αποδώσει καλύτερα;
Παρά τα φαινομενικά πλεονεκτήματα εξοικονόμησης κόστους που προσφέρουν τα air fryers, ο οικονομικός ειδικός και δημιουργός του MoneySavingExpert, Martin Lewis, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν είναι πάντα πιο φθηνό να επιλέγετε αυτή τη συσκευή αντί για έναν φούρνο.
Μοιράστηκε αυτή την άποψη στο BBC Martin Lewis Podcast, λέγοντας στους ακροατές τον «εμπειρικό του κανόνα» για να προσδιορίσουν πότε είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούν το air fryer.
Ο Martin εξήγησε ότι ένας φούρνος μπορεί να χωρέσει περισσότερα, που σημαίνει ότι, αν μαγειρεύεις πολλά είδη ταυτόχρονα για αρκετή ώρα, μπορεί να αποδειχτεί πιο οικονομικός από ένα air fryer.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι η οικιακή αυτή συσκευή είναι τεχνικά πιο αποδοτική μόνο αν δεν χρειάζεται να γεμίσετε τον φούρνο και μαγειρεύετε μεμονωμένα είδη.
«Οπότε, αν έχεις μια γαλοπούλα εκεί μέσα, ίσως να είναι αποδοτικό, αν μαγειρεύεις πολλά πράγματα και είναι αναμμένος για μερικές ώρες. Αλλά αν έχετε κάτι μικρό και απλό εκεί μέσα… εκεί είναι που ο φούρνος μικροκυμάτων και επίσης τα air fryers αρχίζουν να αποδίδουν καλύτερα, επειδή είναι πιο αποτελεσματικά στο να μαγειρεύουν μεμονωμένα αντικείμενα».