Μακαρόνια μπολονέζ: Σεφ με αστέρι Michelin αποκαλύπτει το «αντισυμβατικό» συστατικό που απογειώνει τη γεύση

μπολονέζ - συστατικό

Ένας σεφ με αστέρι Michelin μοιράζεται το μυστικό του για την τέλεια μπολονέζ: ένα «αντισυμβατικό» συστατικό που χαρίζει μοναδική γεύση στα ζυμαρικά σας. Δείτε τι προτείνει να δοκιμάσετε στην επόμενη συνταγή σας.

Το μυστικό που απογειώνει τη γεύση των ζυμαρικών – Με τι αντικαθιστά το νερό στο βράσιμο γνωστός σεφ;

Μπολονέζ: Το συστατικό που αλλάζει το παιχνίδι

Η μπολονέζ είναι μία από τις πιο γνωστές παραδοσιακές ιταλικές σάλτσες, προερχόμενη από την πόλη Μπολόνια. Παρασκευάζεται κυρίως με κιμά, ντομάτα, λαχανικά και αρωματικά βότανα, προσφέροντας πλούσια γεύση και απαλή υφή. Συνήθως συνοδεύει φρέσκα ζυμαρικά, όπως τα ταλιατέλες και αποτελεί αγαπημένη επιλογή για οικογενειακά τραπέζια χάρη στην βαθιά, απολαυστική της γεύση.

Η σάλτσα μπολονέζ, γνωστή στα ιταλικά ως «ragù alla bolognese» ή «ragù bolognese», είναι η κύρια παραλλαγή του ragù στην ιταλική κουζίνα. Είναι ένα κοινό πιάτο από τον 19ο αιώνα, με την παλαιότερη συνταγή να χρονολογείται από την πόλη Imola, κοντά στην Bologna της βόρειας Ιταλίας.

Από τότε, έχουν υπάρξει πολλές προσαρμογές της συνταγής, με τους περισσότερους Ιταλούς σεφ και οικογένειες να έχουν τον δικό τους τρόπο παρασκευής. Καθώς η συνταγή διαδόθηκε παγκοσμίως, διάφορα έθνη επινόησαν τις δικές τους εκδοχές του πιάτου.

Υδατάνθρακες: Το κόλπο για να μετατρέψετε το λευκό ρύζι και το ψωμί σε υπερτροφές

Ο Paul Foster προσθέτει γάλα για καλύτερο αποτέλεσμα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Paul Foster, γνωστός και από την εκπομπή BBC Saturday Kitchen, ανέβασε βίντεο στον λογαριασμό του στο TikTok, προτρέποντας τον κόσμο να προσθέσει ένα συστατικό που πιθανότατα έχουν ήδη στην κουζίνα τους στη σάλτσα μπολονέζ, καθώς, όπως λέει, αυτό θα την κάνει «καλύτερη» και «πιο αυθεντική».

«Προσθέτετε γάλα στη μπολονέζ σας; Αν όχι, γιατί;», ρώτησε τους θεατές του. «Αν θέλετε τα καλύτερα αποτελέσματα με βάση την αυθεντικότητα, τότε ακολουθήστε τη μέθοδό μου».

Συνέχισε λέγοντας πως δεν υπάρχει «μία αυθεντική συνταγή», αλλά ότι όλοι, ακόμη και στην Ιταλία, έχουν τον δικό τους τρόπο παρασκευής. Ωστόσο, πολλές ιταλικές συνταγές χρησιμοποιούν όντως γάλα στη σάλτσα.

@paulfosterchef How To Cook Bolognese Properly #Pappardelle #tropicthunder #bolognese #spagbol #milk #chef #viral #ragu #bologna #beef #muttitomatoes #pastabook #michelinstar #tagliatelle #spaghetti #recipe #fyp #howtocookpropely #tuturial ♬ ITALIAN RESTAURANT 1 – Cavendish

Πόση ώρα αντέχουν μακαρόνια και ρύζι εκτός ψυγείου – Το κοινό λάθος που μας βάζει σε κίνδυνο

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμη μπολονέζ βήμα-βήμα

Ο σεφ Paul συνέχισε παρουσιάζοντας αυτό που θεωρεί τον καλύτερο τρόπο για να φτιάξει κανείς μπολονέζ.

Το πρώτο βήμα είναι να ψιλοκόψετε ένα λευκό κρεμμύδι, σέλερι και καρότο, πριν τα αφήσετε στην άκρη για να ψιλοκόψετε φρέσκο θυμάρι και να τρίψετε μερικές σκελίδες σκόρδου.

Στη συνέχεια, έριξε ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, πρόσθεσε τα λαχανικά με μια πρέζα αλάτι και τα άφησε να μαγειρευτούν για τρία με τέσσερα λεπτά, προσέχοντας να μην πάρουν χρώμα.

Ο σεφ πρόσθεσε έπειτα το θυμάρι και το σκόρδο και μαγείρεψε για άλλα δύο λεπτά.

Έπειτα, αφαίρεσε το μείγμα των λαχανικών από την καυτή κατσαρόλα και πρόσθεσε λίγο ακόμη ελαιόλαδο για να μαγειρέψει τον κιμά, προτείνει να χρησιμοποιήσουμε ίσες ποσότητες μοσχαρίσιου και χοιρινού κιμά.

Αφού απομακρύνει όλη την υγρασία και βεβαιωθεί πως ο κιμάς έχει πάρει χρώμα, πρόσθεσε κόκκινο κρασί στο μείγμα και το άφησε να μειωθεί πριν προσθέσει μια γενναιόδωρη ποσότητα πελτέ ντομάτας.

Στη συνέχεια, ανακάτεψε τα μαγειρεμένα λαχανικά που είχε κρατήσει νωρίτερα, μαζί με μια κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες και ζωμό κοτόπουλου, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ζωμός βοδινού.

«Θέλετε να το μαγειρέψετε απαλά για περίπου τρεις ώρες, ώστε να μειωθεί, να συμπυκνωθεί και να αποκτήσει παχύρρευστη και γυαλιστερή υφή», ανέφερε.

«Και μετά προσθέτουμε το γάλα», είπε καθώς έριξε ένα ποτήρι γάλα. «Αυτό δίνει μια κρεμώδη υφή χωρίς την ανάγκη για κρέμα. Ειλικρινά, είναι καθοριστικό».

Έπειτα, δοκιμάστε για να ελέγξετε το αλάτι και το πιπέρι, και προσθέστε αν χρειάζεται, πριν το αφήσετε στην άκρη για να βράσετε τα ζυμαρικά.

«Και αυτό είναι ένα υπέροχο Spag Bol, όπως το λέμε», είπε καθώς παρουσίαζε το πιάτο του.

Ωστόσο, δεν εντυπωσιάστηκαν όλοι από τη συνταγή του, καθώς δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως το γάλα κάνει τη σάλτσα καλύτερη.

«Είμαι Ιταλός και δεν έχω γνωρίσει ποτέ κανέναν που να χρησιμοποιεί γάλα», σχολίασε κάποιος. Ένα άλλο άτομο έγραψε: «Ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια».

Ωστόσο, κάποιος αντέτεινε: «Εγώ πάντα προσθέτω γάλα. Κάνει το κρέας πιο τρυφερό».

Πώς να τρώτε τα ζυμαρικά για να προστατευθείτε από καρκίνο και διαβήτη και να χάσετε βάρος

«Δεν είναι μπολονέζ αν δεν προσθέσεις γάλα. Η αυθεντική συνταγή πάντα είχε γάλα, κάθε Ιταλός το ξέρει αυτό», πρόσθεσε κάποιος άλλος.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top