Ζεσταίνετε φαγητό στον φούρνο μικροκυμάτων; Υπάρχει ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να προσέξετε, καθώς ο λάθος τύπος δοχείου μπορεί να απελευθερώσει επικίνδυνες ουσίες στο φαγητό σας.
Περίσσεψε πίτσα; Το κόλπο για να τη φάτε τη δεύτερη μέρα ολόφρεσκια
Είναι ασφαλές να βάζετε πλαστικά στον φούρνο μικροκυμμάτων;
Γενικά, η συχνή κατανάλωση φαγητού από μικροκύματα ενέχει κάποιους κινδύνους. Επιστήμονες έκαναν πειράματα σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι μετά την κατανάλωση φαγητού, υπήρξαν αλλαγές στο συκώτι και στο αίμα τους. Ειδικά, μειώθηκαν οι φυσικές άμυνες του σώματος απέναντι στο οξειδωτικό στρες, ενώ αυξήθηκαν ουσίες που σχετίζονται με βλάβες στα κύτταρα. Επίσης, το συκώτι παρουσίασε σημάδια φθοράς.
Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το αποφύγετε, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που θα κάνουν τη διαδικασία αυτή λιγότερο επικίνδυνη.
Η υπερβολική έκθεση σε μικροπλαστικά και τοξικές χημικές ουσίες που βρίσκονται σε οτιδήποτε, από φακελάκια τσαγιού μέχρι ψάρια και ακόμη και στήθη κοτόπουλου, είναι πλέον ένας κίνδυνος που μας αφορά όλους.
Φαίνεται πως όσο κι αν προσπαθούμε να αποφύγουμε τα μικροπλαστικά, απλώς δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε, όταν κυριολεκτικά βρίσκονται μέχρι και στο πόσιμο νερό μας. Όμως, μας έχουν υποσχεθεί κατασκευαστές και ερευνητές ότι τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης είναι ασφαλή και ότι μπορούμε ακόμη και να τα χρησιμοποιούμε στον φούρνο μικροκυμάτων για να ζεσταίνουμε το φαγητό μας.
Η Lisa Yakas, μικροβιολόγος και υπεύθυνη πιστοποίησης προϊόντων στον οργανισμό NSF, έναν ανεξάρτητο οργανισμό που δοκιμάζει, ελέγχει και πιστοποιεί ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των δοχείων αποθήκευσης τροφίμων, μοιράζεται τη γνώμη της επί του θέματος στο EatingWell. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα φαινομενικά αμφιλεγόμενα θέματα, η απάντηση είναι αρκετά απλή, αν και έχει κάποιες αποχρώσεις. Ένας καλός γενικός κανόνας είναι να ελέγχετε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Φούρνος μικροκυμάτων: Η «άγνωστη» λειτουργία που θα αλλάξει τον τρόπο που ζεσταίνετε το φαγητό σας
Τι είναι τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης;
Το «πλαστικό» είναι ένας σχετικά γενικός όρος και μπορεί να περιέχει μια ποικιλία διαφορετικών χημικών ουσιών, αν και συνήθως παρασκευάζεται από ένα σύνολο οργανικών πολυμερών. Η έρευνα έχει δείξει ότι, από τις περισσότερες από 13.000 χημικές ουσίες που σχετίζονται με τα πλαστικά και την παραγωγή πλαστικών για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, 10 ομάδες χημικών ουσιών προκαλούν σοβαρές ανησυχίες λόγω της υψηλής τοξικότητας και της πιθανότητας να μεταναστεύσουν ή να απελευθερωθούν από το ίδιο το πλαστικό.
Όταν εξετάζουμε τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται για συσκευασία, μια μελέτη εντόπισε σχεδόν 1.000 διαφορετικές χημικές ουσίες που πιθανόν να σχετίζονται με πλαστικές συσκευασίες και 148 από αυτές παρουσιάζουν σημαντική τοξικότητα για τον άνθρωπο. Επιπλέον, 63 από αυτές τις χημικές ουσίες κατατάσσονται ως ιδιαίτερα επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία και 68 για το περιβάλλον.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δαιμονοποιήσουμε τα πλαστικά ή να αγνοήσουμε τη θετική τους επίδραση στη σύγχρονη κοινωνία. Άλλωστε, το πλαστικό υπάρχει εδώ και πάνω από 100 χρόνια και χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής σήμερα. Τα σύγχρονα δοχεία αποθήκευσης είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα που παράγονταν στις αρχές του 20ού αιώνα.
Είναι ασφαλή τα πλαστικά δοχεία για χρήση στον φούρνο μικροκυμάτων;
Δεν είναι όλα τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης ίδια. Αυτό ίσως ακούγεται προφανές, αλλά είναι ένα σημαντικό σημείο όταν προσπαθούμε να καταλάβουμε πόσο ασφαλές είναι να ζεσταίνουμε φαγητό σε πλαστικά δοχεία στον φούρνο μικροκυμάτων.
«Πάντα να ελέγχετε τις οδηγίες του κατασκευαστή για να δείτε αν το πλαστικό δοχείο αποθήκευσης τροφίμων είναι κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων», αναφέρει η Yakas. «Αν όχι, το δοχείο μπορεί να ενέχει κίνδυνο εκχύλισης επιβλαβών χημικών ουσιών στο φαγητό». Κάποιες εταιρείες κατασκευάζουν πλαστικά δοχεία χωρίς δισφαινόλη Α (BPA), η οποία έχει συνδεθεί με πιθανούς κινδύνους για την υγεία όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.
Όμως είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς ποιες χημικές ουσίες περιέχονται σε όλα τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης. «Για παράδειγμα, μπορεί να είναι δελεαστικό να ξαναζεστάνετε φαγητό μέσα σε δοχεία από delivery, αλλά αυτά τα δοχεία συνήθως δεν έχουν σχεδιαστεί για πολλαπλές χρήσεις», εξηγεί η Yakas.
Ο οργανισμός NSF προτείνει να ξαναζεσταίνετε το φαγητό που έχει αποθηκευτεί σε πλαστικό δοχείο σε διαφορετικό πιάτο ή μπολ. «Μια καλή πρακτική είναι να μεταφέρετε το φαγητό σε άλλο μπολ ή πιάτο κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων πριν από τη χρήση», εξηγεί η Yakas. «Αυτό μπορεί να μειώσει τους κινδύνους και να διατηρήσει τη διάρκεια ζωής των πλαστικών δοχείων αποθήκευσης τροφίμων».
Συμβουλές για την αναβάθμιση των δοχείων αποθήκευσης τροφίμων
Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιείτε πλαστικά δοχεία, αναζητήστε την ένδειξη «Certified for Home Use» του NSF στην ετικέτα του προϊόντος ή στο κάτω μέρος του ίδιου του δοχείου, όπως εξηγεί η Yakas. Αυτή η πιστοποίηση, NSF Πρωτόκολλο P386: Δοχεία Αποθήκευσης Τροφίμων για Οικιακή Χρήση, διασφαλίζει ότι τα δοχεία (γυάλινα, κεραμικά, μεταλλικά, πλαστικά και από καουτσούκ) καθαρίζονται εύκολα και κατασκευάζονται από υλικά κατάλληλα για χρήση στο σπίτι.
Ακόμη κι αν το δοχείο σας είναι πιστοποιημένο για οικιακή χρήση, ίσως χρειαστεί να το αντικαταστήσετε. «Αν ένα δοχείο έχει μόνιμο λεκέ, πετάξτε το, καθώς οι βαθιοί λεκέδες και οι γρατζουνιές μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια και να διατηρούν οσμές», αναφέρει η Yakas.
Φούρνος μικροκυμάτων: Μπορεί να είναι γεμάτος μικρόβια- Πώς θα τον καθαρίσετε σωστά
«Οι λεκέδες μπορούν επίσης να υποδηλώνουν ότι το πλαστικό έχει απορροφήσει συστατικά του φαγητού, κάτι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χημικής εκχύλισης, ειδικά όταν χρησιμοποιείται στον φούρνο μικροκυμάτων».