Site icon Όλο Υγεία

Το μυστικό για νόστιμα αυγά σε 1 λεπτό χωρίς τηγάνι

τηγανητά αυγά μυστικό

Φωτογραφία: 123rf

Λατρεύετε τα τηγανητά αυγά αλλά δεν θέλετε να λερώσετε το τηγάνι; Υπάρχει ένα απλό κόλπο που σας επιτρέπει να τα φτιάξετε σε μόλις 1 λεπτό, με την ίδια γεύση και τέλεια υφή. Ποιο είναι το μυστικό;

Φοιτητής Ιατρικής του Harvard έφαγε 720 αυγά σε έναν μήνα – Το παράδοξο στις εξετάσεις για τη χοληστερίνη του

Πώς να φτιάξετε τηγανητά αυγά χωρίς τηγάνι σε χρόνο ρεκόρ

Τα αυγά παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη που συμβάλλει στη μυϊκή υγεία και την πρόληψη της σαρκοπενίας, μείωσης της μυϊκής μάζας με την ηλικία. Επιπλέον, η κατανάλωση αυγών βοηθά στη μείωση της όρεξης, οδηγώντας σε χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων και ενδεχομένως απώλεια βάρους. Ερευνητικές ανασκοπήσεις όπως αυτή του Nutrients (Puglisi et al, 2022) έχουν δείξει ότι τα αυγά υποστηρίζουν την σωματική ανάπτυξη παιδιών, μειώνουν τον κίνδυνο αναιμίας και προσφέρουν προστατευτικές δράσεις κατά λοιμώξεων, υπέρτασης και ορισμένων μορφών καρκίνου. Τα αποτελέσματα αυτά αναδεικνύουν την ωφέλεια των αυγών ως πηγή ποιοτικής πρωτεΐνης και σημαντικών μικροθρεπτικών συστατικών για την υγεία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Τι γίνεται, όμως, αν θέλετε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας αυγά χωρίς να βάζετε κάθε φορά τηγάνι;

Ένας ειδικός στα αυγά μοιράστηκε πώς να φτιάξετε το τέλειο τηγανητό αυγό και δεν περιλαμβάνει τη χρήση τηγανιού.

Τα αυγά είναι μια νόστιμη τροφή και βασικό προϊόν στα ψώνια πολλών ανθρώπων. Είτε σας αρέσουν τηγανητά, σε ομελέτα ή ποσέ, είναι εξαιρετικά για πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό. Το μαγείρεμα αυγών μπορεί να φαίνεται ως μια από τις πιο απλές δουλειές στην κουζίνα, αλλά το να πετύχετε έναν τέλειο ρευστό κρόκο με τραγανές άκρες στο ασπράδι είναι πιο δύσκολο απ’ ό,τι δείχνει.

Σύμφωνα με τον Tom Ferris, ειδικό στα αυγά από την Roostys, υπάρχει ένας «πολύ πιο εύκολος» τρόπος για να πετύχετε το τηγανητό αυγό και δεν χρειάζεστε καν τηγάνι. Στην πραγματικότητα, χρειάζεται λιγότερο από ένα λεπτό.

Ο ειδικός είπε: «Μπορείς να φτιάξεις ένα τέλειο τηγανητό αυγό στον φούρνο μικροκυμάτων. Οι άνθρωποι πάντα εκπλήσσονται όταν τους λέω ότι μπορείς να φτιάξεις αυγό τύπου τηγανητό στον μικροκυμάτων. Ήταν από τα πρώτα πράγματα που έμαθα ως έφηβος πειραματιζόμενος στην κουζίνα. Έχει την εμφάνιση, τη γεύση και την υφή ενός τηγανητού αυγού, αλλά δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις μάτι κουζίνας ή πολύ λάδι και είναι έτοιμο σε περίπου 60 δευτερόλεπτα».

Σύμφωνα με τον Tom, το κόλπο είναι να κατανοήσετε πώς αντιδρούν τα αυγά στη θερμότητα και μαγειρεύονται «απίστευτα γρήγορα» όταν εκτεθούν απευθείας στην ενέργεια των μικροκυμάτων.

Συνέχισε: «Η πρόκληση είναι να ελέγξεις ώστε να παραμείνουν μαλακά και να μην γίνουν λαστιχένια. Μια μικρή ποσότητα λαδιού και ο σωστός χρόνος κάνουν όλη τη διαφορά».

Γρήγορες, νόστιμες και θρεπτικές ομελέτες φούρνου με παρμεζάνα και λαχανικά

Βήμα-βήμα η διαδικασία

Για να φτιάξετε το αυγό, θα χρειαστείτε ένα μπολ ή μια κούπα κατάλληλη για φούρνο μικροκυμάτων, μια χαρτοπετσέτα, ένα αυγό και μία κουταλιά της σούπας μαγειρικό λάδι.

Ο Tom ανέφερε: «Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο λάδι προτιμάς – όπως ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, ή ακόμα και βούτυρο αν θέλεις αυτή την κλασική γεύση τηγανητού. Ξεκίνα προσθέτοντας το λάδι και ανακίνησέ το ώστε να καλύψει τον πάτο του μπολ. Έπειτα σπάσε το αυγό μέσα και τρύπησε απαλά τον κρόκο με ένα πιρούνι μερικές φορές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί αν το παραλείψεις, ο κρόκος μπορεί κυριολεκτικά να εκραγεί μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων».

Προσθέστε μια πρέζα αλάτι και πιπέρι και μετά καλύψτε το μπολ χαλαρά με μια χαρτοπετσέτα. Αυτό βοηθά στο να δημιουργηθεί λίγος ατμός και εμποδίζει τις πιτσιλιές.

Έπειτα, βάλτε το στο φούρνο μικροκυμάτων στη μέγιστη ισχύ για περίπου ένα λεπτό. Αν έχεις δυνατό φούρνο μικροκυμάτων, θα χρειαστούν περίπου 45 δευτερόλεπτα.

Μόλις ψηθεί, αφήστε το να «ξεκουραστεί» για ένα λεπτό. Θα συνεχίσει να ψήνεται απαλά όσο στέκεται και τότε αποκτά την υπέροχη υφή του.

Ο Tom πρόσθεσε: «Μπορείς να το σηκώσεις με ένα κουτάλι και να το βάλεις κατευθείαν πάνω σε μια φέτα ψωμί».

Αυγά ή γιαούρτι: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για ένα πρωινό γεμάτο πρωτεΐνη;

Τώρα ξέρετε πώς να έχετε γρήγορα ένα νόστιμο αυγό στο πιάτο σας!

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version