Ελαιόλαδο: Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη και άνοιας, βοηθάει στο αδυνάτισμα και άλλα 7 άγνωστα οφέλη του

ελαιόλαδο

Μπορεί να γνωρίζετε ότι το ελαιόλαδο είναι καλό για την υγεία σας δεν γνωρίζετε όμως μερικά από τα λιγότερα γνωστά οφέλη του που είναι εξίσου σημαντικά με τα πιο γνωστά.

Το ελαιόλαδο μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία καθώς είναι πλούσιο σε υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι επιπτώσεις του διατροφικού λίπους στην υγεία είναι αμφιλεγόμενες. Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το ελαιόλαδο – ειδικά το εξαιρετικό παρθένο – είναι καλό για εσάς.

Δείτε 10 οφέλη για την υγεία του ελαιολάδου που υποστηρίζονται από επιστημονική έρευνα.

  1. Το ελαιόλαδο έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  2. Το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων
  3. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη
  4. Το ελαιόλαδο περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών
  5. Το ελαιόλαδο προστατεύει από καρδιακές παθήσεις
  6. Το ελαιόλαδο δεν σχετίζεται με αύξηση βάρους και παχυσαρκία
  7. Το ελαιόλαδο μπορεί να καταπολεμήσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ
  8. Το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
  9. Τα αντιοξειδωτικά στο ελαιόλαδο έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες
  10. Το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

1.Το ελαιόλαδο έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η χρόνια φλεγμονή θεωρείται ότι είναι ο κύριος παράγοντας πρόκλησης ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης τύπου 2, η Αλτσχάιμερ, η αρθρίτιδα ακόμη και η παχυσαρκία.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, μια ιδιότητα, η οποία μπορεί να είναι ένας από τους κύριους λόγους που έχει τα σημαντικά αυτά οφέλη για την υγεία.

Οι κύριες αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του προκαλούνται από τα αντιοξειδωτικά. Το βασικότερο ανάμεσά τους είναι ένα συστατικό, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί παρόμοια με τη δραστική ουσία ιβουπροφαίνη, ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το ελαϊκό οξύ, το κύριο λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σημαντικών φλεγμονωδών δεικτών όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP).

Μία μελέτη έδειξε επίσης ότι τα αντιοξειδωτικά ελαιόλαδου μπορούν να αναστέλλουν ορισμένα γονίδια και πρωτεΐνες που οδηγούν στη φλεγμονή.

2. Το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων

Το εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από διαταραχή της ροής του αίματος στον εγκέφαλό σας, είτε λόγω θρόμβου αίματος είτε αιμορραγίας, αν είναι αιμορραγικό.
Στις ανεπτυγμένες χώρες, το εγκεφαλικό είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου, ακριβώς πριν από τις καρδιακές παθήσεις.  Η σχέση μεταξύ του ελαιολάδου και του κινδύνου εγκεφαλικού έχει μελετηθεί εκτενώς.

Μια μεγάλη ανασκόπηση μελετών στην οποία συμμετείχαν 841.000 άτομα διαπίστωσε ότι το ελαιόλαδο ήταν η μόνη πηγή μονοακόρεστου λίπους που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων.

Σε μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 140.000 συμμετέχοντες, φάνηκε ότι  εκείνοι που κατανάλωναν ελαιόλαδο είχαν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από εκείνους που δεν το έκαναν.

3 Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη

Το ελαιόλαδο είναι το φυσικό έλαιο που εξάγεται από τις ελιές, τον καρπό της ελιάς. Περίπου το 14% του ελαίου είναι κορεσμένο λίπος, ενώ το 11% είναι πολυακόρεστο, όπως ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αλλά το κυρίαρχο λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο είναι ένα μονοακόρεστο λίπος που ονομάζεται ελαϊκό οξύ, που αποτελεί το 73% της συνολικής περιεκτικότητας του.

Μελέτες δείχνουν ότι το ελαϊκό οξύ μειώνει τη φλεγμονή και μπορεί ακόμη και να έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε γονίδια που συνδέονται με καρκίνο. Τα μονοακόρεστα λίπη είναι επίσης αρκετά ανθεκτικά στην θερμότητα, καθιστώντας το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μια υγιεινή επιλογή για μαγείρεμα.

4. Το ελαιόλαδο περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι αρκετά θρεπτικό. Εκτός από τα ευεργετικά λιπαρά οξέα του, περιέχει μέτριες ποσότητες βιταμινών Ε και Κ. Αλλά το ελαιόλαδο είναι επίσης γεμάτο με ισχυρά αντιοξειδωτικά. Αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι βιολογικά ενεργά και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

Καταπολεμούν επίσης τη φλεγμονή και βοηθούν στην προστασία της χοληστερόλης στο αίμα σας από την οξείδωση – δύο οφέλη που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

5. Το ελαιόλαδο προστατεύει από καρδιακές παθήσεις

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου στον κόσμο. Μελέτες παρατήρησης που πραγματοποιήθηκαν πριν από μερικές δεκαετίες έδειξαν ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι λιγότερο συχνές στις μεσογειακές χώρες.

Αυτό οδήγησε σε εκτεταμένη έρευνα σχετικά με τη μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει πλέον αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα από τα βασικά συστατικά αυτής της διατροφής, προστατεύοντας από καρδιακές παθήσεις με διάφορους τρόπους.

Μειώνει τη φλεγμονή, αποτρέπει την «κακή» χοληστερόλη LDL από την οξείδωση, βελτιώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας και μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της υπερβολικής πήξης του αίματος

Είναι ενδιαφέρον ότι έχει επίσης ότι όπως έχει αποδειχθεί μειώνει την αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ένας από τους σοβαρότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο. Σε μία μελέτη, φάνηκε ότι το ελαιόλαδο μείωσε την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή για την αρτηριακή πίεση κατά 48%.

Δεκάδες – αν όχι εκατοντάδες – μελέτες δείχνουν ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει ισχυρά οφέλη για την καρδιά σας.

Εάν έχετε καρδιακή νόσο, οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων ή οποιονδήποτε άλλο σημαντικό παράγοντα κινδύνου, μπορεί να θέλετε να συμπεριλάβετε άφθονο παρθένο ελαιόλαδο στη διατροφή σας.

6. Το ελαιόλαδο δεν σχετίζεται με αύξηση βάρους και παχυσαρκία

Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων λίπους προκαλεί αύξηση βάρους. Ωστόσο, πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει τη μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, με ευνοϊκές επιδράσεις στο σωματικό βάρος.

Σε μια μελέτη 30 μηνών που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων από 7.000 ισπανών φοιτητών, φάνηκε ότι η κατανάλωση πολλού ελαιολάδου δεν συνδέεται με το αυξημένο βάρος.

Απεναντίας, μια τριετής μελέτη με 187 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι μια δίαιτα πλούσια σε ελαιόλαδο συνδέθηκε με αυξημένα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα, καθώς και με την απώλεια βάρους.

7. Το ελαιόλαδο μπορεί να καταπολεμήσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Η νόσος του Alzheimer είναι η πιο κοινή νευροεκφυλιστική πάθηση στον κόσμο. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η συσσώρευση των λεγόμενων β-αμυλοειδών πλακών μέσα στα εγκεφαλικά σας κύτταρα.

Μία μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι μια ουσία στο ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση αυτών των πλακών. Επιπλέον, μια μελέτη σε ανθρώπους έδειξε ότι μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο ωφέλησε τη λειτουργία του εγκεφάλου. Λάβετε υπόψη, ωστόσο,  ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του ελαιολάδου στην Αλτσχάιμερ.

8. Το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Το ελαιόλαδο φαίνεται να είναι εξαιρετικά προστατευτικό έναντι του διαβήτη τύπου 2.Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει το ελαιόλαδο με ευεργετικές επιδράσεις στο σάκχαρο στο αίμα και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε 418 υγιείς ανθρώπους επιβεβαίωσε πρόσφατα τις προστατευτικές επιδράσεις του ελαιολάδου. Σε αυτή τη μελέτη, φάνηκε ότι μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 περισσότερο από 40%.

9. Τα αντιοξειδωτικά στο ελαιόλαδο έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες

Ο καρκίνος είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες θανάτου στον κόσμο. Οι άνθρωποι στις μεσογειακές χώρες έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι το ελαιόλαδο μπορεί να είναι ο λόγος.

Τα αντιοξειδωτικά στο ελαιόλαδο μπορούν να μειώσουν την οξειδωτική βλάβη λόγω των ελευθέρων ριζών, η οποία πιστεύεται ότι είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας καρκίνου.
Απαιτείται, ωστόσο, περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν το ελαιόλαδο μειώνει στην πραγματικότητα τον κίνδυνο καρκίνου.

10. Το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που χαρακτηρίζεται από παραμορφωμένες και επώδυνες αρθρώσεις.  Αν και η ακριβής αιτία δεν είναι πλήρως κατανοητή, περιλαμβάνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να επιτίθεται σε φυσιολογικά κύτταρα κατά λάθος.  Τα συμπληρώματα ελαιολάδου φαίνεται να βελτιώνουν τους φλεγμονώδεις δείκτες και να μειώνουν το οξειδωτικό στρες σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Το ελαιόλαδο φαίνεται ιδιαίτερα ευεργετικό όταν συνδυάζεται με ιχθυέλαιο, πηγή αντιφλεγμονωδών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Σε μια μελέτη, το ελαιόλαδο και το ιχθυέλαιο φάνηκε ότι ανακούφισαν σημαντικά από τον πόνο στις αρθρώσεις και την πρωινή δυσκαμψία σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top