Παπούτσια: 6 τρόποι να τα φροντίσετε ώστε να φαίνονται σαν καινούργια

Παπούτσια

Δείτε 6 τρόπους φροντίδας των παπουτσιών σας που θα σας βοηθήσουν να τα διατηρήσετε σαν καινούργια.

Πριν δούμε, όμως, πώς θα προστατεύσετε τα παπούτσια σας από την καθημερινή φθορά, ας μιλήσουμε για την σωστή αποθήκευση.

1.Φυλάξτε σωστά τα παπούτσια σας

Τα παπούτσια πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό, ξηρό μέρος. Εάν το επιτρέπει ο χώρος, αποθηκεύστε τα παπούτσια σας σε ράφια ή ειδικές θήκες. Για κατοικίες με μικρό χώρο, κρεμάστε μια παπουτσοθήκη παπουτσιών με πολλές τσέπες στο πίσω μέρος μιας πόρτας ή τοποθετήστε σχάρες ή ράφια για παπούτσια στο πάτωμα της ντουλάπας. Εάν κρατάτε παπούτσια στο αρχικό τους κουτί, τοποθετήστε τα με ετικέτα ή επικολλήστε μια φωτογραφία στο κουτί για γνωρίζετε που βρίσκεται το κάθε ζευγάρι.
Πριν τα τοποθετήσετε στα σημεία αποθήκευσής τους, θυμηθείτε να σκουπίσετε τα παπούτσια σας από τη βρωμιά. Η γέμιση των παπουτσιών με χαρτομάντηλα ή χαρτί καθώς αυτό θα τα εμποδίσει να χαλαρώσουν ή να χάσουν το σχήμα τους με την πάροδο του χρόνου.

2. Φροντίστε τα προληπτικά

Αν και τα καλοφτιαγμένα παπούτσια σας μπορούν να επισκευαστούν ξανά και ξανά, μπορείτε να αποτρέψετε τις επισκέψεις στον τσαγκάρη παρέχοντάς τους λίγη φροντίδα όταν τα παπούτσια είναι ακόμα καινούργια. Τα προστατευτικά σόλας, οι λαστιχένιες προσθήκες για την προστασία τους ποδιών και οι αδιάβροχες δερμάτινες σόλες εμποδίζουν τα αγαπημένα σας παπούτσια να φθαρούν πολύ γρήγορα. Τα αδιαβροχοποιητικά σπρέι ή οι μαλακτικές κρέμες θα βοηθήσουν στην προστασία τους από το χιόνι, τον πάγο, το αλάτι ή τη βροχή—όλα αυτά μπορούν εύκολα να καταστρέψουν το υλικό.

3. Αποκτήστε σετ περιποίησης

Πριν τοποθετήσετε τα παπούτσια στο μέρος αποθήκευσης τους, βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρά. Αγοράστε ένα κιτ παπουτσιών με όλα όσα χρειάζεστε για την τακτική τους συντήρηση. Υπάρχουν μερικά απαραίτητα προϊόντα για τον καθαρισμό των παπουτσιών όπως π.χ. ένα προϊόν καθαρισμού για  σουέτ ή καθαριστικό δέρματος. Θα χρειαστείτε κρέμες παπουτσιών και βερνίκι στα πιο κοινά χρώματα των δερμάτινων παπουτσιών σας καθώς και μια ουδέτερη για πιο σπάνια χρώματα, μια βούρτσα σουέτ, ένα μικρό πινέλο εφαρμογής για κάθε διαφορετικό χρώμα βερνικιού ή κρέμας, δύο βούρτσες αλογίσιας τρίχας (μία για σκούρα χρώματα, μία για ανοιχτόχρωμα) και αρκετά μαλακά φανελένια ή βαμβακερά υφάσματα για το τελικό φινίρισμα.

4.Πώς να ανανεώσετε το δέρμα

Το πρώτο βήμα είναι να απλώσετε την κρέμα παπουτσιών στην επιφάνεια τους. Βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια είναι εντελώς καθαρά και στεγνά πριν εφαρμόσετε κρέμα. Χρησιμοποιήστε κρέμα στο χρώμα του παπουτσιού και απλώστε τη με ένα μαλακό πανί ή μια βούρτσα. Αφού εφαρμόσετε την κρέμα με ένα πινέλο, αφήστε την να ποτίσει την επιφάνεια των παπουτσιών όλη τη νύχτα. Αυτό θα φροντίσει το δέρμα τους. Στη συνέχεια, απλώστε ελαφρά ένα βερνίκι κεριού με ένα βαμβακερό ύφασμα ή ένα πινέλο εφαρμογής, κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Αφήστε το κερί να στεγνώσει στον αέρα (ποτέ μην τοποθετείτε δερμάτινα παπούτσια μπροστά από καλοριφέρ ή άλλη πηγή θερμότητας για να στεγνώσουν). Το κερί θα προστατεύσει τα παπούτσια.

Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με τρίχες αλόγου για να γυαλίσετε τα παπούτσια. Για υψηλή λάμψη, τρίψτε ελαφρά ένα καθαρό πανί με νερό και γυαλίστε το παπούτσι: Κρατήστε το ύφασμα και από τις δύο άκρες και τραβήξτε το γρήγορα μπρος-πίσω πάνω από το παπούτσι.

5.Πώς να φροντίσετε το σουέτ

Το σουέτ δεν μπορεί να γυαλιστεί, αλλά το χρώμα μπορεί να ξεθωριάσει και να δείχνει σκονισμένο σε κάποια σημεία. Επειδή το σουέτ είναι ένα πορώδες υλικό, τα σουέτ παπούτσια φοριούνται καλύτερα τις μέρες που δεν βρέχει.

Για να τα καθαρίσετε, απλώστε πολύ απαλά ένα καθαριστικό ειδικά σχεδιασμένο για σουέτ. Στη συνέχεια, βουρτσίστε απαλά με μια βούρτσα από καουτσούκ, νάιλον ή ορειχάλκινο σύρμα που είναι φτιαγμένη για αυτή τη δουλειά. Αυτό θα αφαιρέσει επίσης τη βρωμιά και τη λάσπη.

6. Πώς να φροντίσετε το λουστρίνι

Το γυαλιστερό φινίρισμα του είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο γι’ αυτό προσέξτε ιδιαίτερα να μην βραχεί. Καθαρίστε με ένα μαλακό πανί και ένα διάλυμα με μια σταγόνα κάποιου ήπιου, απαλού σαπουνιού και νερού. Εάν εμφανιστούν ρωγμές, τεντώστε το παπούτσι σε ένα καλαπόδι και φροντίστε τις ρωγμές με μαλακτικό δέρματος. Για τα σημάδια βουτήξτε ένα καθαρό πανί σε ελαιόλαδο ή ορυκτέλαιο και σκουπίστε τα παπούτσια. Η βαζελίνη επίσης βοηθάει. Να στεγνώνετε πάντα το λουστρίνι μακριά από πηγές θερμότητας και να προσέχετε να μην το γρατσουνίζετε.

Όλο Υγεία

Scroll to Top