Πλυντήριο πιάτων: 5 λάθη που προκαλούν θαμπάδα στα γυαλικά σας

πλυντήριο πιάτων θάμπωμα και γυαλικά

Να γιατί τα φλιτζάνια, τα πιάτα και τα γυαλικά σας βγαίνουν βγαίνουν από το πλυντήριο πιάτων με κηλίδες και θάμπωμα ή και τα δύο!

Τα πλυντήρια πιάτων, ειδικά αυτά της νέας γενιάς, είναι πολύ καλά. Αντί να στεκόμαστε μπροστά σε έναν νεροχύτη και να τρίβουμε ένα βουνό από βρώμικα πιάτα, μπορούμε απλώς να γεμίσουμε το πλυντήριο πιάτων, να το ρυθμίσουμε και να το ξεχάσουμε για μια ή δύο ώρες. Κάνουν τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα, και μερικές φορές (εν αγνοία μας!) κάνουμε μερικά λάθη που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την απόδοση του πλυντηρίου πιάτων, οδηγώντας σε ενοχλητικά λευκά στίγματα ή σε λαμπάδα στα γυαλικά μας.

Τι προκαλεί θαμπάδα στα γυαλικά σας

Η λευκή μεμβράνη που υπάρχει στα πιάτα και τα ποτήρια μετά το πλύσιμο μπορεί να είναι σημάδι σκληρού νερού. Αφαιρέσετε τη μεμβράνη με ξύδι ή πλύνετε στο χέρι το ποτήρι με ζεστό νερό και σαπούνι πιάτων. Εάν η μεμβράνη ξεκολλήσει, τότε έχετε σκληρό νερό, το οποίο συνήθως διορθώνεται εύκολα με λαμπρυντικά. Αν όχι, τότε τα ποτήρια σας μπορεί να είναι χαραγμένα. Δυστυχώς, αυτό συνήθως δεν μπορεί να αντιστραφεί μόλις γίνει η ζημιά, αλλά διαβάστε για να μάθετε τι θα μπορούσε να την προκάλεσε και πώς να την ελαχιστοποιήσετε προχωρώντας.

1. Ξεπλένετε εκ των προτέρων

Αποδεικνύεται ότι αυτό θα μπορούσε πραγματικά να οδηγήσει σε πιο βρώμικα πιάτα! Όταν δεν υπάρχει τροφή στα πιάτα για να διασπαστεί ούτε υπάρχουν μεταλλικά στοιχεία σκληρού νερού λόγω του μαλακού νερού, μπορεί να οδηγήσει στην απομάκρυνση μεταλλικών ιόντων στα γυάλινα σκεύη, προκαλώντας χάραξη! Έτσι, παραλείψτε το ξέβγαλμα (και εξοικονομήστε νερό) απορρίπτοντας το φαγητό σε έναν κάδο απορριμμάτων. Η βρωμιά στα πιάτα θα δώσουν στο απορρυπαντικό μια δουλειά να κάνει!

2. Η θερμοκρασία του νερού είναι πολύ υψηλή

Τα στίγματα στα ποτήρια και τα πιάτα προκαλούνται από χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά οι λευκές γραμμές μπορεί να οφείλονται σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Η χάραξη μπορεί να συμβεί όταν η θερμοκρασία του νερού ξεπεράσει τους 60 βαθμούς.

3. Δεν χρησιμοποιείτε τη σωστή ποσότητα απορρυπαντικού

Η υπερβολική ποσότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε συσσώρευση που δεν ξεπλένεται, ειδικά αν δεν εκτελείτε πλήρη φορτία. Η θαμπάδα που προκύπτει από την υπερβολική ποσότητα απορρυπαντικού δεν μπορεί πάντα να αντιστραφεί. Αυτή η επιφάνεια που μοιάζει με γαλακτώδες φιλμ δεν μπορεί να αφαιρεθεί επειδή τα μεταλλικά ιόντα έχουν αφαιρεθεί από την επιφάνεια του γυαλιού από ενώσεις πυριτίου. (Αντίθετα, εάν έχετε σκληρό νερό, ίσως χρειαστείτε λίγο περισσότερο απορρυπαντικό!). Μελέτη διαπίστωσε ότι το πολύ μαλακό νερό απαιτεί σχεδόν 30% λιγότερο απορρυπαντικό καθώς και το νερό με μεγαλύτερα επίπεδα σκληρότητας.

4. Δεν καθαρίζετε το φίλτρο

Αυτό μπορεί να εμποδίζει την απόδοση του πλυντηρίου πιάτων, με αποτέλεσμα τα γυαλικά σας να λερώνουν. Εάν το φίλτρο δεν καθαρίζεται κάθε μήνα με ζεστό, σαπουνόνερο και μια βούρτσα για μπουκάλια, το πλυντήριο πιάτων σας απλώς θα επανακυκλοφορήσει τυχόν βρωμιά και εναποθέσεις ορυκτών, ψεκάζοντάς τα όλα πίσω στα πιάτα σας. Θα πρέπει να καθαρίζετε ολόκληρο το εσωτερικό του πλυντηρίου πιάτων σε μηνιαία βάση ρίχνοντας μία ταμπλέτα πλυντηρίου πιάτων στη θήκη απορρυπαντικού και βάζοντας έναν άδειο κύκλο για να μειώσετε τη συσσώρευση.

5. Δεν τοποθετείτε σωστά τα γυαλικά σας

Τοποθετήστε κούπες και ποτήρια στην επάνω σχάρα για να αποτρέψετε τη συλλογή νερού μετά την ολοκλήρωση του κύκλου πλύσης. Συνιστά επίσης να στοιβάζετε φλιτζάνια ανάμεσα στα δόντια της επάνω σχάρας, όχι πάνω από αυτά – διαφορετικά τα υγρά σημεία επαφής θα μπορούσαν να προκαλέσουν κηλίδες όταν στεγνώσουν.

Όλο Υγεία

Scroll to Top