Πώς να κρατήσετε τα καρότα σας φρέσκα, ζουμερά και τραγανά για περισσότερο καιρό; Υπάρχει ένα απλό κόλπο που προτείνουν οι ειδικοί.
Το κόλπο για να διατηρήσετε φρέσκα και τραγανά τα καρότα σας στο ψυγείο για έναν μήνα
Πώς να διατηρήσετε ζουμερά και τραγανά τα καρότα σας για περισσότερο καιρό
Η πρόσληψη καρότων και καροτενίου συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για αρκετές σοβαρές παθήσεις σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση που ανέλυσε δεδομένα από 30 μετα-αναλύσεις πάνω σε 26 δημοσιεύσεις.
Η κατανάλωση καρότων σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνου, όπως του μαστού, των πνευμόνων, του παγκρέατος, του στομάχου, του ουροποιητικού συστήματος και του προστάτη, ενώ το καροτένιο έχει συνδεθεί επιπλέον με προστασία έναντι της οστεοπόρωσης, ηλικιακού καταρράκτη, ηλιακού εγκαύματος και νόσου Αλτσχάιμερ.
Ακόμη, αυξημένα επίπεδα καροτενίου στο αίμα συσχετίζονται αντιστρόφως με τη συνολική θνησιμότητα. Οι ερευνητές καταλήγουν πως η πρόσληψη καρότων ή καροτενίου μπορεί να προσφέρει σημαντική θωράκιση έναντι πολλών αρνητικών αποτελεσμάτων υγείας.
Τα καρότα είναι βασικό υλικό στην κουζίνα, αλλά δεν διατηρούνται πάντα καλά στο ντουλάπι ή στο συρτάρι λαχανικών του ψυγείου. Η υγρασία, τα ένζυμα και ο χρόνος μπορούν να κάνουν την τραγανή υφή τους να μαλακώσει και το έντονο πορτοκαλί χρώμα να ξεθωριάσει σε θαμπές αποχρώσεις.
Πώς να τα βάλετε σωστά στην κατάψυξη για να μην μαλακώσουν
Η κατάψυξη μπορεί να επεκτείνει τη χρησιμότητά τους, ωστόσο πολλοί ερασιτέχνες μάγειρες αναφέρουν πως καταλήγουν με υδαρή ή λαστιχωτά αποτελέσματα. Η διαφορά συχνά οφείλεται στη διαδικασία και πιο συγκεκριμένα, σε ένα σύντομο βήμα πριν τα καρότα μπουν στην κατάψυξη.
Αυτό το βήμα είναι γρήγορο και απλό και έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει την υφή, το χρώμα και τη γεύση, ώστε τα κατεψυγμένα καρότα να αποδίδουν καλύτερα σε σούπες, ψητά και stir-fries.
Οι επιστήμονες ασφάλειας τροφίμων τονίζουν ότι η μέθοδος λειτουργεί περιορίζοντας τις φυσικές αλλαγές που υποβαθμίζουν τη φρεσκάδα και βοηθώντας τα καρότα να καταψύχονται καθαρά, χωρίς να κολλάνε μεταξύ τους. Σε οδηγίες που κοινοποιήθηκαν μέσω της Martha Stewart, η Carla L. Schwan, αναπληρώτρια καθηγήτρια και ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Georgia, ανέφερε ότι θα πρέπει πάντα να ζεματάτε τα καρότα.
Η Carla τόνισε:
«Το ζεμάτισμα είναι ζωτικής σημασίας επειδή επιβραδύνει ή σταματά τη δράση των ενζύμων, που οδηγεί στην απώλεια γεύσης, χρώματος και υφής».
Εξήγησε ότι το ζεμάτισμα απομακρύνει τη βρωμιά και τους μικροοργανισμούς, ενισχύει τη φωτεινότητα και διατηρεί τις βιταμίνες. Επιπλέον, μαλακώνει τα λαχανικά, διευκολύνοντας τη συσκευασία.
Πώς να ζεματίσετε τα καρότα;
Η διαδικασία περιλαμβάνει την ταχεία εμβάπτιση των καρότων σε βραστό νερό και έπειτα τη μεταφορά τους σε παγωμένο νερό.
Ωστόσο, το σωστό ζεμάτισμα των καρότων είναι απαραίτητο, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία παγοκρυστάλλων, που επηρεάζουν την υφή και την εμφάνιση των κατεψυγμένων καρότων.
Αν γίνει σωστά, τα κατεψυγμένα καρότα μπορούν να διατηρηθούν για 12 μήνες και η διαδικασία είναι πολύ απλή. Ξεκινήστε ξεπλένοντας τα ωμά καρότα με νερό για να αφαιρέσετε τη βρωμιά, μετά κόψτε τα κοτσάνια και ξεφλουδίστε τα.
Στη συνέχεια, προετοιμάστε τα καρότα κόβοντάς τα σε φέτες, κύβους ή λωρίδες, ανάλογα με την προτίμησή σας. Αυτές μπορεί να είναι λεπτές φέτες, κυβάκια ή επιμήκεις λωρίδες. Κρατήστε τα μικρά καρότα ολόκληρα.
Αφού ετοιμάσετε τα λαχανικά σας, βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει. Προσθέστε τα καρότα και ζεματίστε τα μικρά ολόκληρα καρότα για πέντε λεπτά, ή τα κομμένα (σε φέτες, κύβους ή λωρίδες) για δύο λεπτά.
Στραγγίστε τα καρότα, και μετά μεταφέρετέ τα σε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό για να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν, στραγγίστε τα ξανά και στεγνώστε τα ταμποναριστά. Απλώστε τα καρότα σε μία ενιαία στρώση πάνω σε ένα ταψί και βάλτε τα στην κατάψυξη για μία έως δύο ώρες, μέχρι να γίνουν στέρεα.
Τέλος, τοποθετήστε τα καρότα σε μια σακούλα κατάλληλη για κατάψυξη, αφήνοντας περίπου 1,25 εκ. χώρο στην κορυφή. Σφραγίστε καλά τη σακούλα και επιστρέψτε την στην κατάψυξη, για να διατηρηθούν φρέσκα και έτοιμα για χρήση αργότερα.
Το απλό ρόφημα των δύο συστατικών που μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει το ανοσοποιητικό
Να χρησιμοποιείτε πάντα σακούλες ή δοχεία κατάλληλα για κατάψυξη. Οι ειδικοί στα τρόφιμα συνιστούν επίσης να επισημαίνετε τις συσκευασίες με την ημερομηνία, ώστε να παρακολουθείτε πόσο καιρό παραμένουν τα καρότα στην κατάψυξη.