Καρότο: Το τραγανό λαχανικό που δυναμώνει το μυαλό, ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθάει στο αδυνάτισμα

τροφή, καρότο

Αυτό το λαχανικό είναι τραγανό, νόστιμο και πολύ θρεπτικό. Είναι ακόμη μια ιδιαίτερα καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Κ1, καλίου και πολλών άλλων χρήσιμων για τον οργανισμό μας συστατικών.

Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της β-καροτίνης και των αντιοξειδωτικών, που μπορεί να υποστηρίξουν τη συνολική υγεία σας ως μέρος μιας διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά.

Έχουν επίσης μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Είναι μια τροφή φιλική στην απώλεια βάρους και έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και βελτιωμένη υγεία των ματιών.

Τα οφέλη που έχουν τα καρότα για την υγεία μας

  1. Τα καρότα υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σας
  2. Μπορούν να ενισχύσουν την υγεία του εγκεφάλου
  3. Είναι ιδανική επιλογή για τη διαχείριση βάρους
  4. Μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου

1. Τα καρότα υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σας

Ένα άρθρο του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Foods ανέφερε επίσης δύο βιταμίνες στα καρότα που είναι ευεργετικές για το ανοσοποιητικό σύστημα: η βιταμίνη C και η βιταμίνη Α. Η βιταμίνη C στα καρότα βοηθά στη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Η βιταμίνη Α υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα παίζοντας σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό και την προστασία των βλεννογόνων. Οι βλεννογόνοι λειτουργούν ως φραγμοί που κρατούν τα μικρόβια έξω από το σώμα. Αποτελούν  στην ουσία την προστατευτική «επένδυση» του αναπνευστικού, του πεπτικού και του ουρογεννητικού συστήματος.

2.Μπορούν να ενισχύσουν την υγεία του εγκεφάλου

Οι φυσικές ενώσεις στα καρότα έχει αποδειχθεί ότι δρουν ως αντιφλεγμονώδη συστατικά. Ένα από αυτά είναι η λουτεΐνη, το αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον αμφιβληστροειδή από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που μπορεί επίσης να εμπλέκεται στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients έδειξε ότι η λουτεΐνη επέφερε ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του εγκεφάλου σε υγιείς ηλικιωμένους.

3.Είναι ιδανική επιλογή για τη διαχείριση βάρους

Εκτός από τις φυτικές ίνες που μας παρέχουν τα καρότα, είναι γεμάτα νερό, με ένα καρότο να αποτελείται στην πραγματικότητα κατά 88% από νερό.  Αυτός ο συνδυασμός νερού και φυτικών ινών αυξάνει το αίσθημα κορεσμού που νιώθουμε μετά την κατανάλωσή τους.

Σε σύγκριση με άλλα λαχανικά, τα καρότα έχουν επίσης συσχετιστεί με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients το 2021.

Επιπλέον, τα καρότα είναι χαμηλά σε θερμίδες. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο περιέχει μόλις 52 θερμίδες. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στο χούμους ως ντίπερ: με ένα φλιτζάνι ωμά καρότα κομμένα σε φέτες αντί για 10 πίτα ή τσιπς μειώνετε τις θερμίδες που  λαμβάνετε κατά 80  και αυξάνετε τις συνολικές φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνετε.

4. Μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου

Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα καρότα έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο αρκετών μορφών καρκίνου, όπως του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του προστάτη και της λευχαιμίας. Το αντιοξειδωτικό που ονομάζεται βήτα-καροτίνη βρέθηκε ότι συνδέεται με χαμηλό ποσοστό καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα καρότα περιέχουν επίσης ένα άλλο καροτενοειδές που ονομάζεται λυκοπένιο. Το λυκοπένιο έχει τη δυνατότητα να καταπολεμήσει διάφορες μορφές καρκίνου, όπως τον καρκίνο του στομάχου, του προστάτη, του πνεύμονα και του μαστού, ενώ  συνδέεται με την αγγειακή υγεία και την πρόληψη καρδιαγγειακών διαταραχών, σύμφωνα με μια μελέτη του 2022.

Όλο Υγεία

Scroll to Top