Πώς θα εξαφανίσετε τα μικρόβια από το σπίτι – Βρίσκονται παντού

μικρόβια
  • Τα μικρόβια είναι μικροοργανισμοί ορατοί μόνο με μικροσκόπιο.
  • Διακρίνονται σε παθογόνα, τα οποίοι ενοχοποιούνται για την πρόκληση διαφόρων ασθενειών και σε μη παθογόνα όταν δεν προκαλούν ασθένειες.
  • Καθαρίστε σχολαστικά όλα τα δωμάτια του σπιτιού.
  • Φτιάξτε το δικό σας καθαριστικό.

Θέλετε να έχετε ένα πεντακάθαρο σπίτι που μυρίζει όμορφα και δεν έχει βρωμιές αλλά ούτε και μικρόβια; Θέλετε να εξαφανίσετε τα βακτήρια που μπορούν να ζουν στο σπίτι σας για μέρες και να τα εξοντώσετε πριν εισχωρήσουν στο σώμα σας; Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα και να είστε σίγουροι ότι δεν θα κινδυνεύετε από αόρατα έμβια όντα.

Τα μικρόβια είναι μικροοργανισμοί ορατοί μόνο με μικροσκόπιο. Τα μικροσκοπικά αυτά, αόρατα με γυμνό μάτι, έμβια όντα μπορούν να βρεθούν παντού, σε όλα τα αντικείμενα του σπιτιού, σε όλους τους ζωντανούς και νεκρούς οργανισμούς καθώς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του περιβάλλοντος μας.

Τα μικρόβια που «κυκλοφορούν» ελεύθερα στο σπίτι σας μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά, άμεσα ή έμμεσα, τη ζωή και την υγεία σας. Τα μικρόβια διακρίνονται σε παθογόνα, τα οποίοι ενοχοποιούνται για την πρόκληση διαφόρων ασθενειών και σε μη παθογόνα όταν δεν προκαλούν ασθένειες.

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα μπορείτε να εξαφανίσετε τα παθογόνα μικρόβια από το σπίτι σας.

  1. Ξεκινήστε από το πλυντήριο.
  2. Καθαρίστε τακτικά τις πετσέτες.
  3. Εξαφανίστε τα μικρόβια της κρεβατοκάμαρας.
  4. Καθαρίστε πόμολα και χερούλια.
  5. Σκουπίστε το γραφείο.
  6. Απολυμάνετε τα παιδικά δωμάτια.
  7. Απολυμάνετε τον νεροχύτη της κουζίνας.
  8. Διατηρήστε τους πάγκους εργασίας καθαρούς.
  9. Καθαρίστε το ψυγείο.
  10. Καθαρίστε το μπάνιο.
  11. Φτιάξτε το δικό σας καθαριστικό.

 

1. Ξεκινήστε από το πλυντήριο

Νομίζετε ότι το πλυντήριο ρούχων είναι ένα από τα πιο καθαρά μέρη του σπιτιού σας; Σκεφτείτε το ξανά. Τα βρώμικα ρούχα μπορούν να γεμίσουν το πλυντήριό σας – και τα μελλοντικά φορτία ρούχων – με βακτήρια και ιούς. Για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα, αδειάστε το πλυντήριό σας και κάντε μία πλύση με ένα φλιτζάνι χλωρίνη μία φορά την εβδομάδα. Για να σκοτώσετε τα μικρόβια από τα ρούχα, πλύνετε τα στην υψηλότερη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ύφασμα.

2. Καθαρίστε τακτικά τις πετσέτες

Αν μόνο ένα άτομο χρησιμοποιεί μια πετσέτα, πλύνετέ την μια φορά την εβδομάδα. Αν κάποιος είναι άρρωστος, δε, πλύνετε μετά από κάθε χρήση.

Τι πετσέτες του γυμναστηρίου να τις πλένετε έπειτα από κάθε προπόνηση, ενώ τις πετσέτες της κουζίνας να τις πλένετε ξεχωριστά από τα εσώρουχα και τις πετσέτες μπάνιου. Επίσης, καλό είναι να αλλάζετε τις πετσέτες χεριών κάθε λίγες ημέρες ή κάθε φορά που έχετε καλεσμένους.

3. Εξαφανίστε τα μικρόβια της κρεβατοκάμαρας

Πλένετε όλα τα κλινοσκεπάσματα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα με ζεστό νερό -πιο συχνά αν κάποιος είναι άρρωστος.

Τα ρούχα με λεκέδες να μην τα πλένετε μαζί με τα σεντόνια και κρατήστε τα τρόφιμα και τα σνακ μακριά από τα υπνοδωμάτια. Μην ξεχνάτε ότι τα ψίχουλα προσελκύουν μούχλα και βακτήρια.

4. Καθαρίστε πόμολα και χερούλια

Τα μικρόβια εξαπλώνονται γρήγορα στα πόμολα, τα χερούλια των ντουλαπιών, τις βρύσες, τους διακόπτες και τις λάμπες. Απολυμαίνετε αυτές τις επιφάνειες μία φορά την εβδομάδα με απολυμαντικά μαντηλάκια ή απολυμαντικό καθαριστικό. Κάντε το πιο συχνά αν κάποιος από την οικογένειά σας είναι άρρωστος ή αν έχετε επισκέπτες. Αυτό θα σας βοηθήσει να σκοτώσετε ιούς, όπως η γρίπη.

5. Σκουπίστε το γραφείο

Τα πληκτρολόγια υπολογιστών, οι υπολογιστές και τα τηλέφωνα αποτελούν εστίες ανάπτυξης μικροβίων, ειδικά αν μοιράζεστε τον εξοπλισμό ή τρώτε ενώ εργάζεστε. Ανακινήστε συχνά το πληκτρολόγιό σας ή χρησιμοποιήστε ένα εξάρτημα ηλεκτρικής σκούπας για να απομακρύνετε τα σκουπίδια. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα μαντηλάκι για να το απολυμάνετε. Σκουπίστε την οθόνη του υπολογιστή σας με ένα υγρό πανί μικροϊνών.

6. Απολυμάνετε τα παιδικά δωμάτια

Τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν εύκολα μικρόβια. Μια φορά την εβδομάδα, σκουπίστε όλες τις επιφάνειες στο δωμάτιο του παιδιού σας με απολυμαντικά μαντηλάκια ή σπρέι. Εάν έχετε μωρό, φροντίστε να καθαρίσετε πραγματικά την περιοχή αλλαγής πάνας, τα κάγκελα και τα πηχάκια της κούνιας και τα πλαστικά παιχνίδια. Αφήστε το απολυμαντικό να δράσει για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, σκουπίστε καλά με υγρές χαρτοπετσέτες ή ένα καθαρό, βρεγμένο πανί.

7. Απολυμάνετε τον νεροχύτη της κουζίνας

Ο νεροχύτης της κουζίνας είναι το δεύτερο μέρος στο σπίτι με τα περισσότερα μικρόβια. Το σφουγγάρι της κουζίνας είναι το νούμερο 1. Τα βακτήρια από ωμά κρέατα και άλλα τρόφιμα ευδοκιμούν και αναπτύσσονται στο νεροχύτη σας. Τρίψτε τον με ένα απολυμαντικό καθαριστικό κάθε μέρα. Και αυτό το σφουγγάρι; Βρέξτε το και βάλτε το στο φούρνο μικροκυμάτων για δύο λεπτά κάθε μέρα για να σκοτώσετε τυχόν E. coli και σαλμονέλα που κρύβονται εκεί.

8. Διατηρήστε τους πάγκους εργασίας καθαρούς

Καθαρίζετε τους πάγκους της κουζίνας σας κάθε μέρα αφού ετοιμάσετε το φαγητό. Πρώτα, πλύνετέ τους με ζεστό σαπουνόνερο για να απαλλαγείτε από κάθε σκουπίδι και βρωμιά που μπορείτε να δείτε. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα από 1/2 φλιτζάνι χλωρίνη σε 1 λίτρο νερό (ή ό,τι συνιστάται για τους πάγκους σας) για να τους απολυμάνετε. Αφήστε τους να στεγνώσουν. Για να διατηρήσετε τους πάγκους σας απαλλαγμένους από μικρόβια, μην τοποθετείτε πάνω τους την τσάντα σας, τον φορητό υπολογιστή, το τηλέφωνο, την αλληλογραφία ή οτιδήποτε άλλο.

9. Καθαρίστε το ψυγείο

Διατηρείτε το ψυγείο σας καθαρό πλένοντας τα εσωτερικά τοιχώματα, τις πόρτες και τα ράφια με ζεστό σαπουνόνερο κάθε λίγους μήνες. Για να απαλλαγείτε από τις μυρωδιές, χρησιμοποιήστε ένα μείγμα από μισό νερό και μισό λευκό ξύδι. Ή, πλύνετε με ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και νερού και, στη συνέχεια, αφήστε το ψυγείο να αεριστεί για μερικές ώρες.

10. Καθαρίστε το μπάνιο

Φτιάξτε ένα καθαριστικό μπάνιου για όλες τις χρήσεις αναμειγνύοντας δύο κουταλιές της σούπας υγρό πιάτων, δύο κουταλιές της σούπας αμμωνία και ένα λίτρο ζεστό νερό. Χρησιμοποιήστε το για τη μπανιέρα, το νιπτήρα, τα πατώματα και το ντους. Ξεπλύνετε με καθαρό νερό. Μια πάστα από μαγειρική σόδα μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα σημάδια στο νεροχύτη ή τη μπανιέρα.

11. Φτιάξτε το δικό σας καθαριστικό

Η αραιωμένη χλωρίνη είναι η καλύτερη για την απολύμανση κατά των μικροβίων. Αλλά για τον καθημερινό καθαρισμό, χρησιμοποιείστε λευκό ξύδι. Αναμείξτε ένα μέρος λευκό ξύδι και εννέα μέρη νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού ή έναν κουβά. Θα καθαρίσει με ασφάλεια τις περισσότερες επιφάνειες και θα αφαιρέσει το λίπος. Επιπλέον, είναι ασφαλές για χρήση γύρω από παιδιά και κατοικίδια ζώα.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top