Πόσο μπορείτε να διατηρήσετε το μαγειρεμένο κοτόπουλο στο ψυγείο; Τι να προσέξετε

κοτόπουλο

Το κοτόπουλο υπάρχει σε εβδομαδιαία βάση στο μενού σας. Και φυσικά όταν περισσεύει φαγητό, το βάζετε στο ψυγείο για να το φάτε μία άλλη μέρα. Μέχρι πότε είναι ασφαλές για να το φάτε για να μην έχετε επιπτώσεις στην υγεία σας;

Πολλοί από εσάς έχετε διάφορα μπολ στο ψυγείο με φαγητά. Κάποια είναι στο μπροστινό μέρος στο ράφι, κάποια άλλα πιο πίσω. Αν βρείτε το μπολ με το κοτόπουλο που είχε περισσέψει και είχε μείνει αρκετά πίσω στο ράφι, αναρωτιέστε αν μπορείτε να το φάτε ή όχι.

Το μαγειρεμένο κοτόπουλο έχει μικρή διάρκεια ζωής, αλλά με αυτές τις συμβουλές μπορείτε να το διατηρήσετε φρέσκο για περισσότερο καιρό.

Πώς να διατηρήσετε φρέσκο το μαγειρεμένο κοτόπουλο

Η σωστή αποθήκευση είναι το πρώτο βήμα για να διατηρήσετε φρέσκο το μαγειρεμένο κοτόπουλο. «Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε το μαγειρεμένο κοτόπουλο στο ψυγείο είναι να το τοποθετήσετε σε ένα αεροστεγές δοχείο» αναφέρει στο simplyrecipes ο Zachary Cartwright, επικεφαλής του τμήματος ασφάλειας τροφίμων στο AQUALAB by Addium.

Μόλις μαγειρέψετε το κοτόπουλο, αφήστε το να πάρει τη θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια βάλτε το στο ψυγείο. Αν μείνει για περισσότερο χρόνο –πάνω από δύο ώρες- βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα στο κοτόπουλο.

Εάν αποθηκευτεί σωστά το μαγειρεμένο κοτόπουλο που έχει απομείνει, μπορεί να διατηρηθεί με ασφάλεια τρεις έως τέσσερις ημέρες στο ψυγείο.

Δεν πρέπει να το καταναλώνετε αν έχουν περάσει περισσότερες μέρες, γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνο. «Η ψύξη επιβραδύνει την ανάπτυξη των βακτηρίων, αλλά δεν τη σταματά εντελώς» αναφέρει ο Cartwright.

Τα καλύτερα δοχεία αποθήκευσης για το κοτόπουλο

Τα καλύτερα δοχεία για να αποθηκεύσετε το κοτόπουλο που περίσσεψε είναι αεροστεγή γυάλινα ή πλαστικά δοχεία με καπάκια που εφαρμόζουν καλά. «Αυτά τα δοχεία βοηθούν στη διατήρηση της φρεσκάδας, ενώ αποτρέπουν τη μεταφορά οσμών σε άλλα αντικείμενα στο ψυγείο», λέει ο Cartwright.

Μπορείτε ακόμη να τυλίξετε το μαγειρεμένο κοτόπουλο σε αλουμινόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη, αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι καλά σφραγισμένο, ώστε να μην μπορεί να εισέλθει αέρας και να επηρεάσει την ποιότητα και την ασφάλεια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν τα καπάκια από τα μπολ σας δεν εφαρμόζουν καλά, δεν πρέπει να τα χρησιμοποιείτε γιατί δεν είναι ασφαλή για τα μαγειρεμένα σας φαγητά.

Πώς να ξαναζεστάνετε το κοτόπουλο που περίσσεψε

Όταν ξαναζεσταίνετε το κοτόπουλο που έχει περισσέψει, είναι σημαντικό να ακολουθείτε κάποιες οδηγίες για να διασφαλίσετε ότι είναι ασφαλές για κατανάλωση και ότι έχει καλή γεύση. Ο Cartwright προτείνει διάφορες μεθόδους, αλλά ανεξάρτητα από τη μέθοδο, βεβαιωθείτε ότι η εσωτερική θερμοκρασία φτάνει τους 75 βαθμούς Κελσίου.

Στο φούρνο: Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε ένα πυρίμαχο σκεύος και καλύψτε το σκεύος με λαδόκολλα και μετά αλουμινόχαρτο για να μην ξεραθεί το κοτόπουλο. Μπορείτε, αν θέλετε, να καλύψετε το κοτόπουλο με λίγο ζωμό ή σάλτσα για να το κρατήσετε υγρό και να μην ξεραθεί. Συνήθως δεν χρειάζεται πάνω από 15 έως 20 λεπτά για να ζεσταθεί.

Σε ένα τηγάνι: Προθερμάνετε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά με λίγη ποσότητα λαδιού στο τηγάνι. Προσθέστε το κοτόπουλο και σκεπάστε το με ένα καπάκι για να διατηρήσετε τον ατμό και να αποτρέψετε το κοτόπουλο από το να στεγνώσει. Ζεσταίνετε για 5 έως 10 λεπτά, γυρίζοντας το κοτόπουλο περιστασιακά.

Σε φριτέζα αέρος: Προθερμάνετε τη φριτέζα αέρος στους 180 βαθμούς. Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε μία στρώση στο καλάθι της φριτέζας αέρα και βάλτε τη φριτέζα να δουλέψει για 3 έως 5 λεπτά.

Στο φούρνο μικροκυμάτων: Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε μία στρώση σε ένα δοχείο που είναι κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων. Μπορείτε, αν θέλετε, να προσθέσετε μια σάλτσα α για να το διατηρήσετε υγρό. Καλύψτε το με ένα καπάκι κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων και ζεστάνετε σε μέτρια ισχύ για λίγα λεπτά. Αφήστε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί ένα λεπτό περίπου μετά τη θέρμανση.

Πώς να αποφύγετε την «καμένη» γεύση κοτόπουλου

Μερικές φορές μπορεί να παρατηρήσετε μια καμένη γεύση στο κοτόπουλο που έχει απομείνει. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό για την υγεία, αλλά δεν είναι πολύ νόστιμο.

«Η καμένη γεύση στο κοτόπουλο που περίσσεψε είναι συνήθως αποτέλεσμα χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν όταν το μαγειρεμένο κρέας ξαναζεσταίνεται και όχι σημάδι μικροβιακής αλλοίωσης» λέει ο Cartwright. Και προσθέτει ότι «Εμφανίζεται λόγω της οξείδωσης των λιπών στο κρέας, ειδικά όταν αυτό αποθηκεύεται για αρκετές ημέρες».

Συμβουλές:

  • Αποθηκεύστε το κοτόπουλο σωστά.
  • Ζεστάνετε απαλά και αποφύγετε τη χρήση του φούρνου μικροκυμάτων, ο οποίος μπορεί να αναδείξει αυτές τις γεύσεις.
  • Προσθέστε νερό, ζωμό ή σάλτσα πριν από το ζεστάνετε για να μην στεγνώσει το κοτόπουλο.
  • Προσθέστε φρέσκα μυρωδικά ή μπαχαρικά κατά το ζέσταμα για να ενισχύσετε τη γεύση.
  • Το καλύτερο είναι να καταναλώσετε το κοτόπουλο που περίσσεψε μέσα σε 2-3 ημέρες.
Scroll to Top