Site icon Όλο Υγεία

Σάλτσα ντομάτας: Ιταλίδες μαγείρισσες αποκαλύπτουν το μυστικό τους για τέλεια γεύση

σάλτσα ντομάτας - μυστικό

Φωτογραφία: 123rf

Η σάλτσα ντομάτας είναι βασικό στοιχείο σε αμέτρητες συνταγές, όμως συχνά δεν έχει τη βαθιά, πλούσια γεύση που θα θέλαμε. Υπάρχει ένα απλό μυστικό που μπορεί να απογειώσει το άρωμα και τη νοστιμιά της, κάνοντάς τη να θυμίζει σάλτσα εστιατορίου. Ποιο είναι αυτό το μυστικό βήμα που κάνει τη διαφορά;

Ποια είναι η τέλεια σάλτσα για δροσερή σαλάτα, σύμφωνα με ειδικό

Ιταλίδες μαγείρισσες αποκαλύπτουν το μυστικό τους για τέλεια γεύση στη σάλτσα ντομάτας

Η κατανάλωση σάλτσας ντομάτας, ιδίως όταν είναι εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο, φαίνεται πως έχει ευεργετικές επιδράσεις στον καρδιαγγειακό κίνδυνο, καθώς συμβάλλει στη μείωση της ολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και σε διάφορους δείκτες φλεγμονής, ενώ αυξάνει την “καλή” HDL χοληστερόλη και τα επίπεδα της αντιφλεγμονώδους ιντερλευκίνης IL-10, σύμφωνα με το Nutrients.

Αυτά τα οφέλη οφείλονται κυρίως στον συνδυασμό των φυτοχημικών που περιέχει η ντομάτα, όπως το λυκοπένιο, οι φαινολικές ενώσεις, οι βιταμίνες C και E και τα μέταλλα. Η θετική επίδραση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν η σάλτσα ντομάτας καταναλώνεται με ελαιόλαδο, επειδή το λίπος βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των βιοενεργών συστατικών της ντομάτας στο σώμα.

Όταν πρόκειται για σάλτσα ζυμαρικών, οι Ιταλίδες γιαγιάδες (nonna) ξέρουν πάντα καλύτερα. Αλλά οι κυρίες αυτές κρύβουν εδώ και δεκαετίες ένα κόλπο στο μανίκι τους, που μπορεί να απογειώσει μια απλή σάλτσα ντομάτας και δεν περιλαμβάνει ακριβά βότανα ή κουταλιές ζάχαρης. Μια απλή Pomodoro μπορεί να πάει πολύ μακριά όταν γίνει σωστά. Ξεχάστε τις ακριβές έτοιμες σάλτσες με πρόσθετα, το μόνο που χρειάζεστε είναι ντομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο και μια μικρή πρέζα μαγειρικής σόδας.

Σάλτσα για μακαρόνια: Το κόλπο για να τη διατηρήσετε φρέσκια και χωρίς μούχλα

Η μαγειρική σόδα – Τα οφέλη και η παγίδα

Μπορεί να ακούγεται απίθανο, καθώς η σόδα χρησιμοποιείται συνήθως στο ψήσιμο ή στον καθαρισμό του μπάνιου, αλλά μια μικρή ποσότητα της σκόνης μπορεί να μεταμορφώσει μια σάλτσα από σκληρή και όξινη σε απαλή, πλούσια και τέλεια ισορροπημένη μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Είναι ένα από εκείνα τα παλιά κόλπα που δουλεύουν σιωπηλά και θαυματουργά στο παρασκήνιο και η επιστήμη πίσω από αυτό είναι εκπληκτικά απλή.

Οι ντομάτες, ειδικά οι κονσέρβες ή οι πολύ μαγειρεμένες εκδοχές τους, είναι φυσικά πολύ όξινες με χαμηλό pH. Αυτή η ξινή οξύτητα είναι καλή για φρεσκάδα, αλλά όταν κυριαρχεί, μπορεί να κάνει τη σάλτσα σας να έχει σκληρή ή ξινή, ακόμη και πικρή γεύση.

Οι περισσότεροι μάγειρες προσθέτουν ζάχαρη για να εξισορροπήσουν την οξύτητα, βάζοντας κουταλιά την κουταλιά για να ισορροπήσουν τη γεύση, καθιστώντας όμως τη σάλτσα πιο ανθυγιεινή.

Η μαγειρική σόδα λειτουργεί διαφορετικά. Ως ήπιο αλκαλικό στοιχείο, εξουδετερώνει μέρος της οξύτητας στις ντομάτες μέσω μιας απλής χημικής αντίδρασης.

Όταν προστεθεί στη σωστή ποσότητα, μαλακώνει τη γεύση και δημιουργεί μια πιο στρογγυλή, πιο απαλή επίγευση χωρίς να προσθέτει καθόλου γλυκύτητα. Είναι επίσης χρήσιμη αν είστε ευαίσθητοι στα όξινα τρόφιμα ή αν μαγειρεύετε για κάποιον που είναι.

Το κλειδί, ωστόσο, είναι να χρησιμοποιήσετε τη σωστή ποσότητα. Αν βάλετε υπερβολική, η σάλτσα θα έχει γεύση σαπουνιού ή μετάλλου, αν βάλετε πολύ λίγη, μπορεί να μην αντιδράσει καθόλου.

Το κόλπο είναι να περιμένετε μέχρι να σιγοβράσουν καλά οι ντομάτες, όταν έχουν μειωθεί σε όγκο και έχουν συμπυκνωθεί οι γεύσεις τους και τότε να ανακατέψετε μια μικρή πρέζα (περίπου 1/4 του κουταλιού του γλυκού) μαγειρικής σόδας.

Θα δείτε συχνά τη σάλτσα να αφρίζει και να βγάζει φούσκες στιγμιαία καθώς το οξύ αντιδρά με το αλκαλικό, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, ο αφρισμός σταματά, αφήνοντάς σας με μια αισθητά πιο απαλή και πλουσιότερη βάση. Δοκιμάστε τη και θα δείτε ότι η οξύτητα έχει μετριαστεί υπέροχα.

Αν εξακολουθεί να είναι πολύ ξινή, αφήστε την να σιγοβράσει για λίγα λεπτά ακόμη και επαναλάβετε τη διαδικασία, χρησιμοποιώντας λίγο λιγότερη σόδα για να μην το παρακάνετε.

Αν ακόμα τη θέλετε πιο γλυκιά, τώρα είναι η στιγμή να προσθέσετε λίγη ζάχαρη, μια μικρή κουταλιά του γλυκού αρκεί, αφού πλέον δεν θα ανταγωνίζεται την οξύτητα.

Το εύκολο κόλπο για να αφαιρέσετε το λίπος από σούπες, σάλτσες και μαγειρευτά – Γίνονται πιο υγιεινά και με λιγότερες θερμίδες

Οδηγίες για απλή σάλτσα ντομάτας με πλούσια γεύση

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version