Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε σκόρδο – Θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους

Σκόρδο

Το σκόρδο, ψιλοκομμένο, κομμένο σε λεπτές φέτες ή σε σκόνη αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά πιάτα, ωστόσο κάποιοι ασθενείς πρέπει να το βγάλουν από τη διατροφή τους για να μην επιδεινωθεί η κατάστασή τους.

Τα οφέλη του για την υγεία είναι πολλά, με κυριότερο την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Πρόσθετα οφέλη περιλαμβάνουν τη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής σας πίεσης, τη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης, την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων, την προστασία από το στρες, τη βελτίωση της υγείας των οστών μέχρι και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Υπάρχει όμως μια πάθηση που δεν θα ωφεληθεί από την κατανάλωσή του: ο λύκος.

Ο λύκος είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα που επιτίθεται στους ιστούς και τα όργανα ενός ατόμου. Τα πάντα, από τις αρθρώσεις, το δέρμα και τα νεφρά μέχρι τα κύτταρα του αίματος, τον εγκέφαλο, την καρδιά και τους πνεύμονες, μπορεί να επηρεαστούν εξαιτίας της πάθησης.

Γιατί κάποιος με λύκο πρέπει να αποφεύγει το σκόρδο;

Το όφελος του σκόρδου που ενισχύει την ανοσία θα μπορούσε να είναι επιζήμιο για τους ασθενείς με λύκο. Οι ουσίες του φυτού που σχετίζονται με την ενίσχυση της ανοσίας (βελτιώνοντας τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων), μπορούν να λειτουργήσουν επιβλαβώς στον οργανισμό κάποιου που έχει ήδη υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους συγκεκριμένους ασθενείς να μην χρησιμοποιούν σκόρδο στη μαγειρική τους, καθώς αυτό μπορεί να προκαλούσε επιδείνωση της κατάστασής τους και εμφάνιση κόπωσης, πόνου στους μύες και τις αρθρώσεις.

Ποιοι άλλοι δεν πρέπει να τρώνε;

Καλό είναι να το αποφεύγουν και τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη φρουκτάνη (ένα είδος υδατάνθρακα που βρίσκεται άφθονο στο σκόρδο), καθώς μπορεί να εμφανίσουν φούσκωμα και πόνο στην κοιλιά αν το καταναλώσουν.

Επιπλέον, δεν πρέπει να το τρώνε και όσοι πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η αλλικίνη που βρίσκεται στο φυτό μπορεί να αυξήσει την οξύτητα του στομάχου και να οδηγήσει σε καούρα.

Είναι γνωστό αντιπηκτικό

Παράλληλα εάν έχετε κάποια αιμορραγική διαταραχή ή πρόκειται να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, συνιστάται να παραλείψετε το σκόρδο, το οποίο είναι ένα γνωστό αντιπηκτικό και θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αιμορραγία.

Και τέλος αυτοί που πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωσή του είναι όσοι έχουν αλλεργία στο συγκεκριμένο φυτό. Αν αναρωτιέστε τι είναι η αλλεργία στο σκόρδο, συνήθως εκδηλώνεται με κνίδωση, φαγούρα, αποχρωματισμό του δέρματος, πρήξιμο στο στόμα, το λαιμό και τη γλώσσα, δυσκολία στην αναπνοή, κράμπες στο στομάχι, ναυτία, διάρροια, ζάλη, ακόμη και αναφυλαξία, η οποία είναι απειλητική για τη ζωή.

Αν και τέτοιες αλλεργίες είναι σπάνιες, μπορεί να έχετε προδιάθεση σε αυτές εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών στο συγκεκριμένο φυτό ή εάν έχετε αλλεργική αντίδραση σε κρεμμύδια ή πράσα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top