Η σωστή θερμοκρασία για να πλένουμε τα ρούχα μας – Το κοινό λάθος που κάνουμε με το πλυντήριο, σύμφωνα με ειδικό

ρούχα - πλυντήριο - θερμοκρασία

Θέλετε τα ρούχα σας να καθαρίζουν σωστά και να διατηρούνται σαν καινούρια; Υπάρχει μια θερμοκρασία πλυσίματος που συστήνουν οι ειδικοί και πολλοί από εμάς την αγνοούμε, κάνοντας ένα συχνό λάθος.

Το κόλπο με το πλυντήριο ρούχων που μειώνει 40% την κατανάλωση ρεύματος

Υπάρχει σωστή θερμοκρασία για τα ρούχα στο πλυντήριο, σύμφωνα με ειδικό

Όταν πλένουμε ρούχα, πετσέτες ή σεντόνια, δεν απομακρύνουμε μόνο βρωμιές και λεκέδες, αλλά και μικρόβια που μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία. Για να καθαρίζονται σωστά τα ρούχα, τον πιο σημαντικό ίσως ρόλο παίζει η θερμοκρασία και στη συνέχεια το απορρυπαντικό και η μηχανική κίνηση (π.χ. το στύψιμο), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Applied and Environmental Microbiology Journal.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, πάνω από 40 με 60 βαθμούς Κελσίου, είναι πιο αποτελεσματικές στο να σκοτώνουν μικρόβια. Αν όμως πλένουμε σε χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από 20 βαθμούς), καλό είναι να χρησιμοποιούμε ειδικά απορρυπαντικά με ένζυμα ή οξυγόνο για να βοηθήσουμε στον καθαρισμό και την απολύμανση των ρούχων.

Αν νομίζετε ότι το πλύσιμο των ρούχων είναι τόσο απλό όσο το να τα πετάξετε στο πλυντήριο, κάνετε λάθος και ίσως να μην σκοτώνετε τα βακτήρια που κρύβονται στις ίνες.

Ο Dr Chris van Tulleken, 46 ετών, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή BBC Morning Live, όπου προειδοποίησε ότι κάποιοι άνθρωποι πιθανόν να φορούν ρούχα που «σέρνουν» μικροσκοπικά βλαβερά μικρόβια.

Εξήγησε ότι η θερμοκρασία είναι το κλειδί για την εξάλειψη των μικροβίων, αλλά το πιο ζεστό δεν είναι πάντα καλύτερο όσον αφορά την καθαριότητα της ντουλάπας μας.

Ο Dr van Tulleken, γνωστός κυρίως για τη σκληρή του στάση απέναντι στις σύγχρονες διατροφές και συγγραφέας του best seller Ultra Processed People, δήλωσε ότι, παρότι ένα κοινό πλυντήριο μπορεί να φτάσει θερμοκρασίες μέχρι και 90 βαθμούς, αυτό δεν είναι κατάλληλο για τα περισσότερα ρούχα και αυξάνει τους λογαριασμούς ρεύματος.

«Αυτή [η θερμοκρασία] σκοτώνει τα πάντα. Είναι σχεδόν σαν να τα βράζεις. Είναι κακό για τα ρούχα», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι, αν κάποιος πιστεύει πως τα ρούχα του είναι τόσο βρώμικα που χρειάζονται υπερβολικά ζεστό πλύσιμο, «σε εκείνο το σημείο, πρέπει να πάρεις καινούρια ρούχα».

Τι να φορέσετε σε συνέντευξη για δουλειά – Τα top χρώματα και ποια να αποφύγετε

Σε ποια θερμοκρασία πλένουμε αν κάποιος είναι άρρωστος;

Στη συνέχεια, ο Dr van Tulleken εξήγησε ότι, αν κάποιος στο σπίτι ήταν άρρωστος, τότε χρειάζεται πλύσιμο στους 60 βαθμούς για να σκοτωθούν τα υπεύθυνα μικρόβια, επαναλαμβάνοντας τη συμβουλή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Ορισμένα μικρόβια θα σκοτωθούν, και αυτό μπορεί να είναι αρκετά καλό. Οπότε αν κυκλοφορεί μια μόλυνση στο σπίτι, ειδικά κάτι σαν νοροϊός, βάλτε το στους 60, σε συνδυασμό με τον μηχανικό καθαρισμό και το απορρυπαντικό, είναι αρκετά αποτελεσματικό».

Μην πλένετε στους 40 βαθμούς μας συμβουλεύει ο ειδικός

Όμως για την καθημερινή μπουγάδα, απορρίπτει την ιδέα του πλυσίματος στους 40 βαθμούς, λέγοντας ότι είναι μια «χλιαρή νεκρή ζώνη» που τελικά σας κοστίζει περισσότερο.

«Προσωπικά, δεν βλέπω το νόημα στους 40 βαθμούς, γιατί είναι πολύ ζεστό για να είναι φθηνό και πολύ κρύο για να σκοτώσει κάτι. Διάλεξε ένα από τα δύο. Ή πλύνε με ζεστό νερό ή με κρύο. Οι 30 βαθμοί κάνουν τη δουλειά. Είναι πολύ φθηνότεροι. Πηγαίνοντας από τους 40 στους 30, εξοικονομείτε σχεδόν 40% σε ενεργειακό κόστος. Είναι και πιο γρήγορο».

Ο Dr van Tulleken στη συνέχεια ανέφερε ότι ο ίδιος επιλέγει ακόμα χαμηλότερη θερμοκρασία, σχετικά «παγωμένους» 20 βαθμούς, εκτός από τα ρούχα του γυμναστηρίου.

«Πρέπει να πω ότι είμαι άνθρωπος των 20 βαθμών για όλα, εκτός από τα ρούχα της προπόνησης, τα οποία τα πλένω σε πιο υψηλή θερμοκρασία… εξοικονομεί 62% σε σχέση με τους 40 βαθμούς. Είναι σημαντικό».

Ωστόσο, θέλησε να τονίσει ότι χρησιμοποιεί απορρυπαντικό ειδικά σχεδιασμένο για χρήση σε χαμηλές θερμοκρασίες και είναι επίσης πολύ αυστηρός με την καθαριότητα του πλυντηρίου του, κάτι που πολλοί παραμελούν.

Πλυντήριο ρούχων: Το λάθος που κάνουμε και δεν πλένονται σωστά τα ρούχα – Πώς θα εξολοθρεύσουμε τα μικρόβια

Το λάθος που κάνουμε είναι ότι αδιαφορούμε για τη συντήρηση του πλυντηρίου

«Πρέπει να σκέφτεστε και τον καθαρισμό του πλυντηρίου σας. Η θήκη του απορρυπαντικού, εκεί που αναπτύσσεται η μούχλα, μπορεί να είναι πραγματικός μπελάς για καθάρισμα. Την βάζω στο πλυντήριο πιάτων, και μετά καθαρίζω τον κάδο μηχανικά — με ένα πανί και λίγο ξύδι, είναι πολύ αποτελεσματικό».

«Και αν το πλυντήριό σας έχει κύκλο καθαρισμού σε υψηλή θερμοκρασία, χρησιμοποιήστε τον σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, και μετά αφήστε το να αεριστεί».

Ένας καλός κανόνας για τον καθαρισμό του πλυντηρίου είναι: να αδειάζετε το φίλτρο κάθε τρεις με έξι μήνες, να καθαρίζετε τη θήκη του απορρυπαντικού κάθε μήνα, να καθαρίζετε τη λαστιχένια τσιμούχα της πόρτας κάθε εβδομάδα και να αφήνετε την πόρτα ανοιχτή όταν δεν χρησιμοποιείται.

Ταξίδι: Πώς να μην τσαλακώνονται τα ρούχα σας στη βαλίτσα;

Ένα βρώμικο πλυντήριο μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη μυρωδιά μούχλας στα ρούχα, ειδικά αν υγρά ρούχα παραμείνουν στον κάδο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top