Φανταστείτε ένα απλό τεστ αίματος που θα μπορούσε να ανιχνεύσει καρκίνο χρόνια πριν παρατηρήσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα. Το NHS δοκιμάζει τώρα μια πρωτοποριακή εξέταση που στοχεύει να ελέγχει για τους πιο θανατηφόρους καρκίνους ταυτόχρονα — χωρίς απεικονιστικές εξετάσεις, χωρίς βιοψίες, απλώς με ένα τσίμπημα. Υποστηριζόμενη από τεχνητή νοημοσύνη και τεχνικές που τελειοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτή η καινοτομία θα μπορούσε να ξαναγράψει τους κανόνες της πρώιμης ανίχνευσης. Tα αποτελέσματα θα μπορούσαν να διαμορφώσουν το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης.
Ποιο γιαούρτι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου – Πώς να προστατευτείτε;
Πρώιμη διάγνωση για τον καρκίνο με πρωτοποριακό τεστ αίματος και ακρίβεια 99%
Το NHS ξεκινά μια παγκοσμίως πρώτη δοκιμή μιας καθολικής εξέτασης αίματος που υπόσχεται να εντοπίζει τον καρκίνο πολύ πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, ενδεχομένως μεταμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται ο έλεγχος για την ασθένεια. Με αξιοποίηση εξελίξεων από την επανάσταση των PCR τεστ του Covid‑19 και ανάλυσης μέσω προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης, αυτή η απλή αιμοληψία θα μπορούσε μια μέρα να αποτελεί τακτική εξέταση, σώζοντας αμέτρητες ζωές μέσω έγκαιρης παρέμβασης.
Καρκίνος: Πώς διαγιγνώσκεται με υγρή βιοψία
Οι διαγνωστικές εξετάσεις καρκίνου βασισμένες στο αίμα — γνωστές συχνά ως «υγρές βιοψίες» — έχουν μεταμορφώσει τον τρόπο ανίχνευσης και παρακολούθησης των κακοηθειών, προσφέροντας μια ελάχιστα επεμβατική εναλλακτική έναντι της δειγματοληψίας ιστών. Η παρακάτω επισκόπηση αναδεικνύει βασικές μελέτες που καθιέρωσαν την αναλυτική και κλινική απόδοση του ctDNA, των cfNAs, των εξωσωμικών miRNAs και των εξετάσεων πολλαπλών δεικτών.
Έρευνα του 2011 οι διαγνωστικές εξετάσεις καρκίνου βασισμένες στο αίμα έχουν προοδεύσει ραγδαία, αξιοποιώντας αναλύσεις καρκινικού DNA (ctDNA), νουκλεϊκών οξέων (cfNAs), εξωσωμικών μικρο-RNA (miRNAs) και στοχευμένων υπογραφών μεθυλίωσης για μη επεμβατική ανίχνευση και παρακολούθηση κακοηθειών. Σύμφωνα με έρευνα του 2014 το ctDNA είναι ανιχνεύσιμο σε ποσοστό άνω του 75% σε προχωρημένους όγκους και έως 73% σε εντοπισμένους καρκίνους του παχέος εντέρου, εδραιώνοντας τη βάση για προσεγγίσεις υγρής βιοψίας.
Έρευνα του 2018 εξετάσεις ανίχνευσης πολλαπλών καρκίνων που συνδυάζουν γενετικούς και πρωτεϊνικούς βιοδείκτες έχουν επιτύχει ευαισθησίες έως 98% και ειδικότητες άνω του 99% σε κλινικές ομάδες. Άλλη έρευνα του 2017 αυτά τα τεστ ωριμάζουν προς κλινική εφαρμογή, με έμφαση στην τυποποίηση των εξετάσεων και την κλινική επικύρωση ώστε να ενσωματωθούν στις ροές εργασίας της εξατομικευμένης ογκολογίας.
Το NHS δοκιμάζει πρωτοποριακή εξέταση αίματος για τον καρκίνο
Η επαναστατική εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει τους 12 πιο θανατηφόρους και κοινούς καρκίνους και, αν εφαρμοστεί στον γενικό πληθυσμό, θα μπορούσε να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές. Αποτελεί μια μορφή τεστ PCR, μια τεχνολογία που τελειοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, και μπορεί να ανιχνεύσει πρώιμα σημάδια καρκίνου στο αίμα ενδεχομένως χρόνια πριν εμφανιστούν συμπτώματα.
Διευρυμένη δοκιμή του NHS με 8.000 ασθενείς θα ξεκινήσει τώρα με σκοπό την ενδεχόμενη καθολική πληθυσμιακή ανίχνευση καρκίνου στο μέλλον. Η νέα δοκιμή θα ανακοινωθεί από τον Βρετανό Υπουργό Υγείας Wes Streeting την Τετάρτη κατά τα εγκαίνια του νέου εργαστηρίου BowelBabe, το οποίο ονομάστηκε προς τιμήν της Αγγλίδας τηλεπαρουσιάστριας Dame Deborah James που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο του εντέρου σε ηλικία 40 ετών το 2022.
«Γνωρίζουμε ότι το κλειδί για την επιβίωση από τον καρκίνο είναι η όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη ανίχνευση, επομένως αυτή η κυβέρνηση λαμβάνει τις επείγουσες δράσεις που απαιτούνται για να διασφαλιστεί ότι αυτό θα συμβεί μέσω του Σχεδίου μας για την Αλλαγή, από την ανάπτυξη παγκοσμίως κορυφαίας τεχνολογίας για την πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του εντέρου, έως την ίδρυση κόμβων για τους κορυφαίους επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου ώστε να ερευνούν και να θεραπεύουν την ασθένεια», δήλωσε ο κ. Streeting σύμφωνα με το Mirror.
«Η Dame Deborah James αφιέρωσε τη ζωή της στην ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο και στην ανεύρεση τρόπων να τον νικήσουμε, επομένως είναι δίκαιο να τιμήσουμε την κληρονομιά της επενδύοντας στην έρευνα για να σταματήσουμε έναν από τους μεγαλύτερους φονιάδες της χώρας».
Νέα εξέταση αίματος ανιχνεύει τους 12 πιο επικίνδυνους καρκίνους με ακρίβεια 99%
Η εφημερίδα Sunday Mirror ανέφερε πρώτη πέρσι ότι η τεχνολογία ανίχνευσης mRNA είχε αναπτυχθεί από Βρετανούς επιστήμονες που ήταν σε θέση να ελέγξουν για τους 12 πιο κοινούς και θανατηφόρους τύπους καρκίνου. Η εξέταση αίματος mIONCO-Dx κοστίζει £120 (περίπου €141) και ελέγχει για καρκίνους του πνεύμονα, μαστού, προστάτη, παγκρέατος, παχέος εντέρου, ωοθηκών, ήπατος, εγκεφάλου, οισοφάγου, ουροδόχου κύστης, οστών και σαρκωμάτων μαλακών ιστών, καθώς και για γαστρικό καρκίνο.
Μπορεί η βιταμίνη D να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου; Τι απαντούν οι επιστήμονες
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Southampton και την ιατρική τεχνολογική εταιρεία Xgenera χρησιμοποίησαν δεδομένα από 20.000 ασθενείς με καρκίνο για να αναπτύξουν την τεχνολογία, η οποία μετρά τα μικρο-RNA σε ένα δείγμα αίματος και χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να εντοπίσει εάν υπάρχει καρκίνος και, αν ναι, πού βρίσκεται στο σώμα.
Οι πρώιμες δοκιμές έδειξαν ότι έχει 99% ακρίβεια στην ανίχνευση καρκίνου σε οποιοδήποτε στάδιο και μπορεί να προσδιορίσει πού ξεκίνησε ο καρκίνος επίσης με 99% ακρίβεια. Η εξέταση mIONCO-Dx εντοπίζει 50 καρκίνους πριν παραχθεί ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα, κάτι που υπερβαίνει την τρέχουσα βέλτιστη πρακτική, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η καθηγήτρια Lucy Chappell, Επικεφαλής Επιστημονική Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, δήλωσε «Καινοτομίες όπως η εξέταση αίματος mIONCO-Dx προσφέρουν μια συναρπαστική νέα εποχή στην ανίχνευση καρκίνου, με τη δυνατότητα για ταχύτερους, ευκολότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους εντοπισμού καρκίνων πριν γίνουν δυσκολότεροι στη θεραπεία».
Επικύρωση της εξέτασης αίματος σε διάφορους πληθυσμούς
Η Βρετανική κυβέρνηση έχει διαθέσει χρηματοδότηση ύψους £2,5 εκατομμυρίων (σχεδόν 3 εκατ. ευρώ) για κλινικές δοκιμές και για να διασφαλιστεί ότι η εξέταση μπορεί να μετατραπεί σε τυποποιημένη τεχνολογία που θα μπορεί να υιοθετηθεί σε όλο το βρετανικό σύστημα υγείας. Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει την τελειοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης που αναλύει τα δείγματα εξετάσεων, εισάγοντας 8.000 δείγματα αίματος από άτομα με διαφορετικό εθνοτικό υπόβαθρο και που ζουν σε πιο υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας – προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι είναι αποτελεσματική σε ολόκληρο τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου.
Επί του παρόντος, μόνο τέσσερις τύποι καρκίνου διαθέτουν τεστ ελέγχου από το NHS – του μαστού, του εντέρου, του τραχήλου και του πνεύμονα – αλλά περιλαμβάνουν είτε απεικονιστική εξέταση είτε επεμβατική βιοψία. Έχουν υψηλά ποσοστά ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων, όπου οι ασθενείς ενημερώνονται εσφαλμένα ότι έχουν καρκίνο ενώ δεν έχουν, γεγονός που μπορεί να έχει καταστροφικές ψυχολογικές επιπτώσεις.
Το νέο Εργαστήριο BowelBabe που στεγάζεται στο Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο και χρηματοδοτείται από το Cancer Research UK, θα φιλοξενήσει έρευνα για τον καρκίνο του εντέρου με στόχο την ανάπτυξη νέων θεραπειών. Η νέα εξέταση θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για ορισμένες επεμβατικές κολονοσκοπήσεις και βιοψίες και έτσι να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση περισσότερων ασθενών.
Ο καθηγητής Sir Stephen Powis, ιατρικός διευθυντής του NHS England, δήλωσε «Αυτή η εξέταση αίματος έχει τη δυνατότητα να μας βοηθήσει να ανιχνεύσουμε τον καρκίνο του εντέρου νωρίτερα και να μειώσουμε την ανάγκη για επεμβατικές εξετάσεις, και το επόμενο βήμα αυτής της δοκιμής θα είναι τώρα ζωτικής σημασίας για τη συλλογή περαιτέρω στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητά της και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην πράξη».
Βρετανοί ερευνητές στοχεύουν σε παγκόσμια καινοτομία για πρώιμη και έγκυρη διάγνωση του καρκίνου, χωρίς επεμβατικές μεθόδους
«Η Dame Deborah James ήταν μια ακούραστη και εμπνευσμένη ακτιβίστρια που βοήθησε να αλλάξει η εθνική συζήτηση για τον καρκίνο του εντέρου – είναι σωστό το γεγονός ότι αυτό το εργαστήριο με το όνομά της θα προωθήσει την έρευνα που θα μπορούσε να βοηθήσει χιλιάδες ακόμη ανθρώπους να επιβιώσουν από την ασθένεια». Ο καρκίνος του εντέρου προκαλεί κοινά συμπτώματα και έτσι είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Η Dame Deborah – που απέκτησε το προσωνύμιο «Bowel Babe» – έκανε αποστολή της, τους τελευταίους μήνες της ζωής της, την ευαισθητοποίηση γύρω από τη νόσο.
Ο κ. Streeting, ο οποίος ο ίδιος επέζησε από καρκίνο των νεφρών το 2021, πρόσθεσε «Από προσωπική εμπειρία, γνωρίζω το καταστροφικό τίμημα που μπορεί να έχει ο καρκίνος στους ασθενείς και τις οικογένειες, και πόσοι από αυτούς έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με μεγάλες λίστες αναμονής για να λάβουν τη διάγνωση και τη θεραπεία που δικαιούνται. Και η έρευνα είναι μόνο ένα μέρος του έργου που κάνουμε. Το Εθνικό μας Σχέδιο για τον Καρκίνο θα μεταμορφώσει την προσέγγιση στην ασθένεια, ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στις πιο πρόσφατες θεραπείες και τεχνολογίες, ανεβάζοντας τελικά τα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο της χώρας στα υψηλότερα παγκοσμίως».
Κάθε χρόνο στην Ελλάδα, περίπου 7.860 άτομα διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου, καθιστώντας τον τον τρίτο πιο συχνό καρκίνο στη χώρα. Το 2022 καταγράφηκαν 7.859 νέα περιστατικά (4.346 σε άνδρες, 3.513 σε γυναίκες), αντιστοιχώντας στο 12,0 % όλων των νέων διαγνώσεων καρκίνου. Οι επιστήμονες πίσω από τη νέα εξέταση ίδρυσαν την startup εταιρεία Xgenera για να την διαθέσουν ευρέως. Δηλώνουν ότι έχει «τη δυνατότητα να σώσει εκατομμύρια ζωές» παγκοσμίως.
Πηγές: Mirror, Nature, Science, Science (2), Nature (2)