Ποια τρόφιμα προστατεύουν το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία και τον καρκίνο

ηλιακή ακτινοβολία και διατροφή

Θέλετε να προστατευτείτε φυσικά από την ηλιακή ακτινοβολία και να μειώσετε τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος; Υπάρχουν τροφές που δρουν σαν «εσωτερικό αντηλιακό», ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις υπεριώδεις ακτίνες. Προσθέστε αυτές τις επιλογές στη διατροφή σας για να υποστηρίξετε την υγεία του δέρματός σας από μέσα προς τα έξω.

«Ξεκίνα να Ψάχνεσαι!»: Εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος

Καρκίνος του δέρματος: Ηλιακή ακτινοβολία και άλλοι παράγοντες που βλάπτουν την υγεία μας

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ιδιαίτερα συχνός σε πληθυσμούς με ανοιχτόχρωμο δέρμα και ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων. Στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης και θνησιμότητας από καρκίνο του δέρματος, ενώ στην Ευρώπη καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης και θνησιμότητας από μελάνωμα. Οι μη μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος (NMSC) παρουσιάζουν την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στη Βόρεια Αμερική, ενώ οι θάνατοι από αυτούς καταγράφονται κυρίως στην Ασία.

Η χρήση αντηλιακού και η αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο αποτελούν την καλύτερη προστασία.
Έρευνες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην προστασία από αυτό τον συνηθισμένο καρκίνο.

Το να περνάτε χρόνο έξω μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σας, να προάγει καλύτερο ύπνο και να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Το μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους σας εκθέτει στις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV).

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος.

«Με διαφορά, ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος είναι η έκθεση σε UV χωρίς προστασία, και ακολουθεί η γενετική προδιάθεση», αναφέρει η δερματολόγος Geeta Yadav, M.D.

Υπάρχουν, ωστόσο, καλά νέα.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), πολλά περιστατικά καρκίνου του δέρματος μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό. Η υιοθέτηση ασφαλών συνηθειών στον ήλιο, όπως η χρήση αντηλιακού ευρέος φάσματος, η χρήση καπέλου, γυαλιών ηλίου και ρούχων που καλύπτουν χέρια και πόδια, καθώς και η παραμονή στη σκιά, μπορούν να μειώσουν σημαντικά την έκθεσή σας στις UV και να μειώσουν τον κίνδυνο. Το ίδιο ισχύει και για την αποφυγή των solarium, τα οποία επίσης εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες UV ακτινοβολίας.

Μπορείτε επίσης να ενισχύσετε την άμυνα του δέρματός σας από μέσα προς τα έξω, καταναλώνοντας περισσότερα αντιοξειδωτικά. Παρόλο που η διατροφή παίζει μικρότερο ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προσφέρουν επιπλέον προστασία για να διασφαλίσουν την υγεία του δέρματός σας απέναντι σε αυτό τον υπερβολικά συχνό καρκίνο.

«Είχα μια ελιά τέσσερα χρόνια που εξελίχθηκε σε καρκίνο» – Πώς ήταν ο σπίλος της 46χρονης

Πώς τα αντιοξειδωτικά μπορεί να προστατεύσουν από τον καρκίνο του δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται όταν ανώμαλα κύτταρα αναπτύσσονται στο εξώτατο στρώμα του δέρματος, την επιδερμίδα. Τι προκαλεί αυτή την ανώμαλη ανάπτυξη κυττάρων; Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η βλάβη του DNA από την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες (UV), είτε από τον ήλιο είτε από τα solarium.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η προχωρημένη ηλικία ή το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος. Επίσης, μπορεί να έχετε αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξετε καρκίνο του δέρματος αν έχετε μπλε ή πράσινα μάτια, κόκκινα ή ξανθά μαλλιά, ή ανοιχτόχρωμο δέρμα που καίγεται ή γεμίζει φακίδες εύκολα.

Φυσικά, οι περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες είναι εκτός ελέγχου. Υπάρχει, όμως, ένα χρήσιμο βήμα που μπορείτε να κάνετε: να ακολουθείτε διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Στην πραγματικότητα, έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά από τη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση μέρους της βλάβης από την UV έκθεση, προτού αυτή εξελιχθεί σε καρκίνο.

Και η λίστα είναι μακροσκελής: το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, τα καροτενοειδή, τα πολυφαινόλες και οι βιταμίνες A, C και E μπορεί να είναι όλα προστατευτικά, σύμφωνα με την έρευνα.

«Το αθώο σύμπτωμα στο δάχτυλο του ποδιού μου ήταν τελικά καρκίνος» – Δείτε πώς ήταν το σημάδι της 40χρονης

Καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες

Η έκθεση στο φως UV προκαλεί μια αλυσιδωτή αντίδραση που δημιουργεί μια «καταιγίδα» ενώσεων που βλάπτουν το δέρμα, γνωστές ως ελεύθερες ρίζες. Εκεί έρχονται τα αντιοξειδωτικά να δράσουν.

«Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και το DNA τους, τις πρωτεΐνες και τα λιπίδια», αναφέρει η Yadav.

«Όταν υπάρχουν πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες στο σώμα σε σημείο που τα αντιοξειδωτικά δεν μπορούν να τις εξουδετερώσουν, εμφανίζεται οξειδωτικό στρες, το οποίο οδηγεί σε κυτταρική δυσλειτουργία. Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να εκδηλωθεί ως πρόωρα σημάδια γήρανσης, αλλά και ως καρκίνος».

Η τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά εξοπλίζει το σώμα σας με τους απαραίτητους «υπερασπιστές» για να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες πριν προκαλέσουν μακροχρόνια βλάβη.

Προσοχή στον ήλιο-Αυξάνονται τα νέα περιστατικά καρκίνου του δέρματος

Μπορούν να εμποδίσουν την εξάπλωση καρκινικών κυττάρων

Δεν οδηγεί κάθε βλάβη στο DNA σε καρκίνο. Στην πραγματικότητα, το σώμα μας διαθέτει έναν φυσικό μηχανισμό άμυνας για να καταστρέφει τα κύτταρα με κατεστραμμένο DNA προτού αυτά γίνουν καρκινικά και αρχίσουν να εξαπλώνονται.

Ωστόσο, το σύστημα αυτό δεν είναι αλάνθαστο και κάποια βλάβη μπορεί να «ξεφύγει». Ευτυχώς, έρευνες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες μπορεί να βοηθήσουν στην επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας.

Αν και οι ανθοκυανίνες βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, μια από τις καλύτερες πηγές για προστασία του δέρματος είναι τα berries (όπως τα βατόμουρα, τα μύρτιλα και τα φραγκοστάφυλα). Φορτώσου με αυτά τα ζουμερά φρούτα για μια έξτρα δόση πρόληψης.

Μπορεί ένας τραυματισμός να μετατρέψει έναν σπίλο σε κακοήθεια; Πότε η αιμορραγία είναι ένδειξη για καρκίνο

Ενισχύουν την εσωτερική αντηλιακή προστασία

Τα ηλιακά εγκαύματα δεν είναι απλώς επώδυνα. Αυτή η φλεγμονώδης αντίδραση του δέρματος μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη.
Εδώ έρχονται οι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθούν στην απορρόφηση μέρους της βλαβερής UV ακτινοβολίας και στη μείωση της φλεγμονής, περιορίζοντας την εμφάνιση εγκαυμάτων.

Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα καροτενοειδή, αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε κίτρινα, πορτοκαλί και κόκκινα φρούτα και λαχανικά, μπορεί να προσφέρουν προστασία ισοδύναμη με αντηλιακό SPF 4.

Για μέγιστο αποτέλεσμα, σκεφτείτε τα ντοματοειδή. Είναι γεμάτα με ένα καροτενοειδές που λέγεται λυκοπένιο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τη ζημιά του ήλιου εκ των έσω.

«Έδωσα στo ChatGPT να διαβάσει την παλάμη μου και με προειδοποίησε για πιθανό καρκίνο» – Τι αποκαλύπτει η 24χρονη

Συμβουλές για να καταναλώνετε περισσότερα αντιοξειδωτικά

Αν σκοπεύετε να περνάτε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, αυτές οι συμβουλές μπορούν να προσφέρουν στο δέρμα σας ένα επιπλέον στρώμα προστασίας:

  • Φάτε το ουράνιο τόξο: Ένας εύκολος κανόνας για να προσθέσετε περισσότερα αντιοξειδωτικά στη διατροφή σας είναι να προσθέσετε περισσότερο χρώμα στο πιάτο σας. Φρούτα και λαχανικά με έντονα, βαθιά χρώματα είναι συχνά οι πλουσιότερες πηγές αυτών των πολύτιμων ενώσεων.
  • Πιείτε πράσινο τσάι: Υπάρχει λόγος που το πράσινο τσάι προστίθεται σε κρέμες προσώπου, μάσκες και ορούς. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που λέγονται κατεχίνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι καταπραΰνουν τη φλεγμονή από την UV ακτινοβολία.
  • Απολαύστε μαύρη σοκολάτα: Αν και η σοκολάτα δεν προλαμβάνει τον καρκίνο του δέρματος, περιέχει αντιοξειδωτικά πολυφαινόλες που καταπολεμούν τη φλεγμονή και ίσως βελτιώνουν την ενυδάτωση και κυκλοφορία του δέρματος. Επειδή η μαύρη σοκολάτα περιέχει τις περισσότερες πολυφαινόλες, όσο πιο σκούρα, τόσο το καλύτερο!
Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες (UV) χωρίς προστασία είναι ο βασικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του δέρματος, ενώ η χρήση αντηλιακού και η αποφυγή υπερβολικού ήλιου είναι η καλύτερη προφύλαξη.
  • Τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή, όπως οι βιταμίνες A, C, E, τα καροτενοειδή και οι πολυφαινόλες, βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από τις UV ακτίνες και προστατεύουν το δέρμα από βλάβες.
  • Ορισμένα αντιοξειδωτικά, όπως οι ανθοκυανίνες που βρίσκονται στα berries, συμβάλλουν στην επιτάχυνση της καταστροφής καρκινικών κυττάρων και στην πρόληψη της εξάπλωσής τους.
  • Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά (φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα, πράσινο τσάι, μαύρη σοκολάτα) ενισχύει την εσωτερική αντηλιακή προστασία του οργανισμού, μειώνοντας τη φλεγμονή και τις βλάβες από τον ήλιο.
Scroll to Top