Τα κατακάθια του καφέ να μεταμορφώσουν τον κήπο σας; Πώς να τα χρησιμοποιήσετε σαν λίπασμα;

κατακάθια του καφέ

Αντί να ρίχνετε τα κατακάθια του καφέ στα σκουπίδια, δοκιμάστε να τα σκορπίσετε γύρω από τα λουλούδια ή τα λαχανικά σας. Ποια είναι τα οφέλη για τον κήπο σας από αυτήν τη συνήθεια; 

Το φυτό που προσελκύει τα περισσότερα κουνούπια – Το χρησιμοποιούμε στην αυλή μας

Τα κατακάθια του καφέ μπορούν να μεταμορφώσουν τον κήπο σας

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη δείχνει ότι τα απόβλητα καφέ, ό,τι μένει δηλαδή μετά την παρασκευή του ροφήματος, μπορούν να αξιοποιηθούν ως φυσικό λίπασμα, με σημαντικά οφέλη για φτωχά, αμμώδη εδάφη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προσθήκη καφέ στο έδαφος βελτιώνει τη γονιμότητά του, αυξάνει την ικανότητα συγκράτησης νερού και διορθώνει την οξύτητα. Με απλά λόγια, τα υπολείμματα του καφέ μπορούν να λειτουργήσουν σαν φυσικό «ενισχυτικό» για το έδαφος, προσφέροντας μια βιώσιμη εναλλακτική λύση αντί για χημικά λιπάσματα.

Αν φτιάχνετε αρκετούς καφέδες στο σπίτι, είναι αναμενόμενο να αρχίσετε να αναρωτιέστε τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να κάνετε με τα κατακάθια του καφέ στον κήπο σας. Ευτυχώς για τον κήπο σας, τα κατακάθια του καφέ αποτελούν ένα εξαιρετικό φυσικό λίπασμα, ειδικά όταν συνδυάζονται με άλλες προσμίξεις.

Τα λιπάσματα είναι απαραίτητα για ένα υγιές γκαζόν. Τα φυτά χρειάζονται συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για βασικές λειτουργίες, όπως η ανάπτυξη ριζών και φύλλων. Αυτά τα θρεπτικά στοιχεία δεν υπάρχουν πάντα στο έδαφος σε επαρκείς ποσότητες και τα λιπάσματα βοηθούν στην κάλυψη αυτού του κενού.

Μπορείτε εύκολα να δείτε τη διαφορά ανάμεσα σε ένα σωστά φροντισμένο γκαζόν και σε ένα που δεν είναι.

Με τον καιρό, τα λιπάσματα κάνουν το γκαζόν πιο ανθεκτικό στα ζιζάνια, τις ασθένειες και ακόμη και στη συχνή διέλευση. Τα τρία σημαντικότερα θρεπτικά στοιχεία είναι το άζωτο, ο φώσφορος και το κάλιο. Αν και μπορείτε να κάνετε ανάλυση του εδάφους για να προσδιορίσετε τις ανάγκες του γκαζόν σας, το άζωτο είναι συνήθως το πιο σημαντικό στοιχείο για την υγιή ανάπτυξη του γρασιδιού.

Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι τα κατακάθια του καφέ. Η λίπανση είναι μια έξυπνη χρήση για τα υπολείμματα καφέ: Περιέχουν μια μικρή ποσότητα αζώτου, περίπου 2,5% έως 3% της συνολικής τους περιεκτικότητας. Είναι μια πηγή αζώτου αργής απελευθέρωσης, η οποία μειώνει τον κίνδυνο «καψίματος» των φύλλων σε σύγκριση με τα λιπάσματα συνθετικού αζώτου ταχείας απελευθέρωσης. Αν και το ίδιο το άζωτο είναι χρήσιμο, αυτό είναι μόνο η αρχή των πλεονεκτημάτων των κατακαθιών καφέ για το γκαζόν σας.

Φυτά: Το κόλπο με την μπανάνα για να ανθίσουν γρήγορα οι ορχιδέες σας

Γιατί τα κατακάθια καφέ είναι τόσο ωφέλιμα για το γκαζόν

Το μεγαλύτερο μέρος του αζώτου που περιέχεται στα χρησιμοποιημένα κατακάθια καφέ δεν πηγαίνει απευθείας στις ρίζες του γρασιδιού, αλλά στους μικροοργανισμούς του εδάφους. Όμως, αφού οι μικροοργανισμοί είναι τόσο σημαντικοί για την υγεία του εδάφους, αυτό είναι καλό νέο. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα κατακάθια καφέ βελτιώνουν τη δομή του εδάφους, την αποστράγγιση και βοηθούν τόσο στη διατήρηση της υγρασίας όσο και των θρεπτικών στοιχείων.

Αυτά τα οφέλη είναι τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα και έρευνες έχουν δείξει ότι τα κατακάθια καφέ είναι εξίσου ή και πιο αποτελεσματικά από την τύρφη, που αυτή τη στιγμή είναι η πιο διαδεδομένη οργανική προσθήκη στα μείγματα εδάφους.

Τα κατακάθια καφέ περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες των άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών για τα φυτά, του φωσφόρου και του καλίου. Επιπλέον, περιλαμβάνουν ιχνοστοιχεία που τα εμπορικά λιπάσματα συνήθως δεν έχουν, όπως μαγνήσιο, χαλκό και ασβέστιο.

Έχουν σχετικά ουδέτερο pH, επομένως δεν κινδυνεύετε να διαταράξετε την ισορροπία του pH του εδάφους του γκαζόν σας. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως εδαφοκάλυψη, ειδικά όταν αναμιγνύονται με άλλα υλικά εδαφοκάλυψης, για να προστατέψουν το έδαφος και να αποτρέψουν την ανάπτυξη ζιζανίων. Με λίγα λόγια, έχετε πολλά να κερδίσετε και τίποτα να χάσετε προσθέτοντας την επόμενη δόση από τα κατακάθια του καφέ σας στο γκαζόν, αρκεί να το κάνετε σωστά.

5 φυτά που «καθαρίζουν» τον αέρα και βοηθούν στον καλύτερο ύπνο

Μειονεκτήματα και πώς να τα αποτρέψετε

Επειδή τα κατακάθια καφέ περιέχουν μόνο μικρές ποσότητες από τα τρία βασικά θρεπτικά συστατικά για τα φυτά, δεν πρέπει να αποτελούν το μοναδικό λίπασμα για το γκαζόν σας. Αντί να σκορπίσετε τα κατακάθια καφέ στο γκαζόν και να θεωρήσετε ότι τελειώσατε, σκεφτείτε τα ως ενισχυτικό, λειτουργούν καλύτερα όταν βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα άλλων λιπασμάτων, είτε φυσικών είτε συνθετικών.

Όταν χρησιμοποιείτε κατακάθια του καφέ ως εδαφοκάλυψη, συνδυάστε τα με αποκόμματα γκαζόν, ροκανίδια ή πευκοβελόνες για καλύτερα αποτελέσματα. Εναλλακτικά, μπορείτε πρώτα να τα κομποστοποιήσετε και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε το τελικό κομπόστ στο γκαζόν.

Είναι επίσης σημαντικό να αποφύγετε να προσθέσετε τόσα κατακάθια που να σχηματίσουν ένα παχύ στρώμα πάνω στο γκαζόν. Όπως κάθε λίπασμα ή υλικό εδαφοκάλυψης, μπορούν να καταστρέψουν το έδαφος αν χρησιμοποιηθούν υπερβολικά. Το να τα σκορπάτε είναι εντάξει, αλλά είναι ακόμη καλύτερο να τα ενσωματώνετε στο έδαφος αν δεν τα κομποστοποιείτε πρώτα.

Η ενσωμάτωση στο χώμα αντί του απλού σκορπίσματος στην επιφάνεια βοηθά επίσης στο να μειωθεί ο κίνδυνος να καταναλωθούν κατά λάθος από ζώα της αυλής ή αγαπημένα κατοικίδια, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία τους. Θα πρέπει επίσης να τα στεγνώνετε πριν εμφανιστεί μούχλα ή μύκητες, απλώνοντάς τα σε ένα ταψί με χαρτί εφημερίδας, τοποθετώντας τα σε ηλιόλουστο, ανοιχτό χώρο για μερικές μέρες και ανακατεύοντάς τα τακτικά.

Το κόλπο για να κάνετε τη στάχτη λίπασμα για τα φυτά

Μόνο τα χρησιμοποιημένα κατακάθια καφέ είναι κατάλληλα για το γκαζόν σας, όχι τα φρέσκα, καθώς τα φρέσκα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ισορροπία pH του εδάφους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι δύσκολο να συγκεντρώσετε αρκετά κατακάθια για να καλύψετε ολόκληρο το γκαζόν. Μια επιλογή είναι να αποθηκεύετε τα κατακάθια μέχρι να μαζευτεί ικανοποιητική ποσότητα. Πολλά καφέ επίσης προσφέρουν δωρεάν τα χρησιμοποιημένα κατακάθια τους για κομποστοποίηση ή λίπανση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρωτήσετε.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top