ΟΕΝΓΕ: Το υπουργείο Υγείας «εγκλωβίζει» τους γιατρούς σε άγονες περιοχές

γιατροί

Το υπουργείο Υγείας δεν εφαρμόζει τον νόμο που επιτρέπει στους γιατρούς άγονων περιοχών να μετακινηθούν σε άλλη υγειονομική δομή καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ.

«Η κυβέρνηση εμπαίζει τους γιατρούς που εργάζονται σε άγονες και προβληματικές περιοχές». Την καταγγελία κάνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αναφέροντας ότι το υπουργείο Υγείας αρνείται να εφαρμόσει το νόμο που δίνει την δυνατότητα στους γιατρούς να μετατεθούν σε υγειονομική δομή οποιασδήποτε περιφερειακής ενότητας της χώρας, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση της οικείας ειδικότητας.

Τον Νοέμβριο του 2020 έφτασε στη Σαμοθράκη ο παιδίατρος του Κέντρου Υγείας και μετά από 5 χρόνια έχει το δικαίωμα να πάρει μετάθεση-σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν.5661/2024 όπου θεσπίστηκαν μη οικονομικά κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής γιατρών σε προβληματικές και άγονες περιοχές. Ωστόσο πληροφορήθηκε ότι το αίτημά του να αποχωρήσει από τη Σαμοθράκη, μετά από πέντε χρόνια υπηρεσίας δεν θα γίνει δεκτό, από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια.

«Αυτή η περίπτωση «εξαπάτησης» των γιατρών από το υπουργείο Υγείας δεν είναι μοναδική» σημειώνει η ΟΕΝΓΕ.

Τι αναφέρει ο νόμος

«Ειδικευμένοι ιατροί και οδοντίατροι κλάδου Ε.Σ.Υ., μετά τη συμπλήρωση τριών (3) συνολικά ετών πραγματικής υπηρεσίας σε υγειονομικές δομές, οι οποίες βρίσκονται σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’ ή πέντε (5) συνολικά ετών πραγματικής υπηρεσίας σε υγειονομικές δομές που βρίσκονται σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β’, μετατίθενται υποχρεωτικά έξι (6) μήνες, μετά την υποβολή σχετικής αίτησης, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Υγείας, διατηρώντας τον βαθμό που κατέχουν στη θέση αυτή, σε υγειονομική δομή οποιασδήποτε περιφερειακής ενότητας της χώρας, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση της οικείας ειδικότητας.»

«Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου υγείας δεν εφαρμόζουν τον νόμο και αρνούνται να εγκρίνουν αιτήσεις μετάθεσης με την επίκληση εκτάκτων αναγκών, παρόλο που ο νόμος προβλέπει ρητά ότι η μετάθεση είναι υποχρεωτική και δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε διοικητή ή του υπουργείου υγείας να την εγκρίνει ή όχι», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.

ΟΕΝΓΕ: «Εξαπατούν τους γιατρούς»

«Το παράδειγμα της Σαμοθράκης δεν είναι μεμονωμένο. Η αξιοπιστία της κυβέρνησης και του υπουργού υγείας, οι οποίοι με τυμπανοκρουσίες ανακοίνωσαν τα πολυδιαφημιζόμενα κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής σε άγονες και προβληματικές περιοχές, τείνει στο ναδίρ. Εξαπατούν και εμπαίζουν τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι νιώθουν αηδιασμένοι από την παραπάνω εξέλιξη και εξωθούνται σε παραίτηση», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Προσθέτει ότι «πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία έχει αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στους γιατρούς του ΕΣΥ, που τους εγκλωβίζουν και τους στερούν τη δυνατότητα της επαγγελματικής και της επιστημονικής τους εξέλιξης, αλλά και στους κατοίκους των άγονων και προβληματικών περιοχών οι οποίοι θα στερηθούν πολύτιμες υπηρεσίες υγείας αφού κανείς γιατρός δεν πρόκειται να επιλέξει να εργαστεί σε αυτές τις περιοχές γνωρίζοντας ότι τα κίνητρα που θεσπίζονται δεν έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα».

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί «να σταματήσει επιτέλους ο εμπαιγμός σε βάρος των γιατρών που εργάζονται σε άγονες και προβληματικές περιοχές και να ικανοποιηθούν άμεσα, χωρίς χρονοτριβή, όλα τα αιτήματα για μετακίνηση των γιατρών.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top