Μια γυναίκα 52 ετών διαγνώστηκε με επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού μόλις τρεις εβδομάδες μετά από μια φυσιολογική μαστογραφία.
Από την καθαρή μαστογραφία στη διάγνωση για καρκίνο – Τι συνέβη στην περίπτωση της Louise;
Το Λοβιακό Διηθητικό Καρκίνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου του μαστού που ξεκινά από τους λοβούς, τα σημεία του στήθους που παράγουν γάλα, σύμφωνα με τη Mayo Clinic. Με τον καιρό, τα καρκινικά κύτταρα φεύγουν από εκεί και αρχίζουν να εξαπλώνονται σε άλλους ιστούς του στήθους. Είναι λιγότερο συχνός από άλλους τύπους καρκίνου του μαστού, αλλά μπορεί να προχωρήσει και να φτάσει και σε άλλα σημεία του σώματος.
Στην αρχή, αυτός ο καρκίνος μπορεί να μην προκαλεί καθόλου συμπτώματα. Καθώς μεγαλώνει, όμως, μπορεί να παρατηρήσει κανείς ένα σημείο στο στήθος που φαίνεται πιο σκληρό ή πιο παχύ, αλλαγές στο σχήμα ή στην κίνηση της θηλής ή ένα πρήξιμο που δεν είναι εύκολο να το ψηλαφίσεις. Δεν δημιουργεί πάντα εμφανή όγκο, γι’ αυτό και είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί έγκαιρα.
Ωστόσο, η Louise Butcher, εργαζόμενη σε φιλανθρωπικό οργανισμό από το Braunton, Devon, ηλικίας 52 ετών, ανακάλυψε ότι πάσχει από Λοβιακό Διηθητικό Καρκίνωμα του μαστού αφού έκανε αυτοεξέταση στο σπίτι, παρά το γεγονός ότι μια μαστογραφία τρεις εβδομάδες νωρίτερα δεν έδειξε κανένα σημάδι της ασθένειας. Αν και αυτό οφειλόταν εν μέρει στο ότι αντιμετώπιζε άγχος για την υγεία της, η επιμονή της Louise απέδωσε όταν παρατήρησε μια «πάχυνση» στον αριστερό της μαστό, η οποία οδήγησε σε υπερηχογράφημα που αποκάλυψε έναν όγκο 5 εκ.

Η διάγνωση ήρθε τον Απρίλιο του 2022. Η Louise υποβλήθηκε σε μαστεκτομή και στη συνέχεια επέλεξε να αφαιρέσει και τον δεξιό της μαστό.
Η σημασία της αυτοεξέτασης
Η Louise δήλωσε: «Έκανα αυτοεξέταση στο σπίτι. Υπήρχε ένα περίεργο αίσθημα – μια πάχυνση σαν να ήταν κολλημένη σε κάτι άλλο».
«Δεν μοιάζει με όγκο, είναι πιο πολύ σαν ιστός αράχνης. Δεν είχα ξανακούσει γι’ αυτό [τον λοβώδη καρκίνο].»
Η Louise αποδίδει την έγκαιρη διάγνωση στην προσεκτική αυτοεξέταση, τονίζοντας ότι, αν και η ανάπτυξη κοντά στη θηλή μπορεί να προκαλέσει αναστροφή και ρυτίδωση του δέρματος, εκείνη δεν είχε κανένα από αυτά τα συμπτώματα.
Προς το παρόν, δεν υπάρχει πρότυπο θεραπείας ή κατευθυντήριες οδηγίες ειδικά για τον λοβώδη καρκίνο του μαστού, καθώς αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως και άλλες μορφές διηθητικού καρκίνου του μαστού, παρά το γεγονός ότι είναι ο δεύτερος πιο συχνός τύπος. Μετά τη διάγνωσή της, η Louise επέλεξε να κάνει διπλή μαστεκτομή και αποφάσισε να μην προχωρήσει σε επανορθωτική χειρουργική επέμβαση, μαθαίνοντας αντ’ αυτού να αποδέχεται και να αγαπά το νέο της σώμα.
«Δεν μπορούσα να αντέξω το να έχω μόνο έναν [μαστό]. Ήμουν πολύ φοβισμένη – αν δεν μπορώ να το δω, θα φοβάμαι συνεχώς».
Καρκίνος του μαστού: Νεότερα δεδομένα αλλάζουν την κλινική πρακτική
Αποφάσισε να μην κάνει επανορθωτική επέμβαση
Η Louise επίσης αποφάσισε να μην ακολουθήσει τις κοινωνικές προσδοκίες να υποβληθεί σε επανορθωτική χειρουργική, προσθέτοντας: «Δεν ένιωθα την ανάγκη να συμμορφωθώ με τα κοινωνικά πρότυπα και να κάνω επανορθωτική επέμβαση. Αποδέχομαι όπως είμαι – και είναι κάτι που έχω μάθει να ελέγχω, παρά το τι πιστεύουν οι άλλοι».
Η Louise είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της ανάγκης για περισσότερη έρευνα σχετικά με τον λοβώδη καρκίνο, επισημαίνοντας την πολυπλοκότητα και τις αβεβαιότητες που τον περιβάλλουν: «Ποτέ δεν ξέρεις τι συμβαίνει με αυτόν. Δεν είναι τόσο απλός».

Πώς να κάνετε αυτοεξέταση στον μαστό σας;
Σύμφωνα με το φυλλάδιο του Υπουργείου Υγείας, η αυτοεξέταση μαστού πρέπει να γίνεται μετά την 7η ημέρα του εμμηνορρυσιακού κύκλου, ιδανικά μεταξύ 7ης και 12ης ημέρας, ή την ίδια ημέρα κάθε μήνα αν βρίσκεται η γυναίκα σε εμμηνόπαυση.
Εξετάστε τους μαστούς όρθια μπροστά σε καθρέφτη, παρατηρώντας για αλλαγές στο σχήμα, το δέρμα ή τις θηλές τόσο με τα χέρια χαμηλά όσο και ψηλά. Έπειτα, ψηλαφήστε κάθε μαστό, με κυκλικές ή ακτινωτές κινήσεις, χρησιμοποιώντας τις άκρες δύο ή τριών δακτύλων, από την εξωτερική περιοχή έως τη θηλή, ασκώντας αρχικά απαλή και μετά βαθύτερη πίεση, χωρίς να ξεχνάτε τη μασχαλιακή περιοχή.
Καρκίνος του μαστού: Πότε είναι απαραίτητος ο γενετικός έλεγχος;
Συνεχίστε ξαπλωτές, με ένα χέρι κάτω από το κεφάλι και το άλλο να ψηλαφάει σχολαστικά τον μαστό. Αν εντοπιστεί ογκίδιο, αλλαγή στο δέρμα, εκκρίσεις ή εισολκή θηλής, συνιστάται άμεση επικοινωνία με γιατρό.