Νέα μελέτη δείχνει ότι ο καφές δεν είναι απλώς μια αγαπημένη συνήθεια, αλλά και σύμμαχος για την καρδιά, καθώς μπορεί να μειώσει τα καρδιαγγειακά προβλήματα έως και κατά 39%. Δείτε πόσο συχνά να πίνετε.
Αποτοξίνωση στο συκώτι: 5 superfoods για να ενισχύσετε τη λειτουργία του
Ο καφές φαίνεται να βοηθάει την καρδιά σε νέα μελέτη
Μια αναπάντεχη μελέτη για την καρδιά δείχνει ότι ο καθημερινός καφές ίσως μειώνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής κατά 39%.
Ένα καθημερινό φλιτζάνι καφέ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ακανόνιστων καρδιακών ρυθμών, μειώνοντας την επανεμφάνιση της κολπικής μαρμαρυγής κατά 39%. Η ιστορική μελέτη DECAF αμφισβητεί τις μακροχρόνιες συμβουλές προς τους ασθενείς να αποφεύγουν την καφεΐνη.
Η έρευνα υποδεικνύει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί στην πραγματικότητα να προστατεύει από την κολπική μαρμαρυγή, μια κοινή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που κάνει την καρδιά να χτυπά πολύ γρήγορα και ακανόνιστα, οδηγώντας μερικές φορές σε εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια.
Για χρόνια, οι γιατροί συνιστούσαν σε άτομα με κολπική μαρμαρυγή και άλλα καρδιολογικά προβλήματα να αποφεύγουν την καφεΐνη, φοβούμενοι ότι θα επιδεινώσει τα συμπτώματα. Όμως μια νέα μελέτη από το UC San Francisco και το University of Adelaide διαπίστωσε το αντίθετο: οι συμμετέχοντες που έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ με καφεΐνη την ημέρα είχαν 39% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.
Τσάι ή καφές: Ποιο είναι καλύτερο για ενέργεια, πέψη και καρδιακή υγεία
Γιατί ο καφές ίσως βοηθά την καρδιά
«Ο καφές αυξάνει τη σωματική δραστηριότητα, η οποία είναι γνωστό ότι μειώνει την κολπική μαρμαρυγή», εξήγησε ο Gregory M. Marcus, MD, MAS, ηλεκτροφυσιολόγος στο UCSF Health και κύριος συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στις 9 Νοεμβρίου στο JAMA.
Ο Marcus πρόσθεσε ότι «η καφεΐνη είναι επίσης διουρητική, κάτι που ενδέχεται να μειώσει την αρτηριακή πίεση και κατά συνέπεια να μειώσει τον κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή. Αρκετά άλλα συστατικά στον καφέ διαθέτουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα».
Τα ποσοστά κολπικής μαρμαρυγής έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αυξανόμενης παχυσαρκίας. Το 2021, η παγκόσμια συχνότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής εκτιμάται ότι ήταν 52,55 εκατομμύρια κρούσματα, με 4,48 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 338.947 θανάτους.
12 φάρμακα που δεν πρέπει να παίρνετε με τον καφέ – Κάποια είναι πολύ κοινά
Δοκιμή της επίδρασης του καφέ στον καρδιακό ρυθμό
Για να εξετάσουν εάν ο καφές βοηθά ή βλάπτει, οι ερευνητές σχεδίασαν τη μελέτη DECAF (Does Eliminating Coffee Avoid Fibrillation?), την πρώτη τυχαία κλινική δοκιμή που εξετάζει τη σχέση μεταξύ καφέ με καφεΐνη και κολπικής μαρμαρυγής. Το ερευνητικό έργο χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των Η.Π.Α.
Η δοκιμή περιλάμβανε 200 ασθενείς που ήταν τακτικοί καταναλωτές καφέ και είχαν εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή ή μια σχετική πάθηση που είναι γνωστή ως κολπικός πτερυγισμός, μαζί με ιστορικό AFib. Όλοι προορίζονταν να υποβληθούν σε ηλεκτρική καρδιοανάταξη, μια διαδικασία που χρησιμοποιεί ελεγχόμενο ηλεκτρικό σοκ για την αποκατάσταση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: είτε να πίνουν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ με καφεΐνη ή έναν μονό εσπρέσο κάθε μέρα, είτε να αποφεύγουν εντελώς τον καφέ και άλλα ροφήματα με καφεΐνη για έξι μήνες.
Στο τέλος της μελέτης, η ομάδα που κατανάλωνε καφέ παρουσίασε 39% χαμηλότερο κίνδυνο για επανεμφάνιση επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής. Εκτός από τις πιθανές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του καφέ, οι ερευνητές πρότειναν ότι όσοι έπιναν καφέ μπορεί να είχαν αντικαταστήσει λιγότερο υγιεινά ποτά, όπως αναψυκτικά με ζάχαρη, με καφέ.
Πόση καφεΐνη περιέχει ένα φλιτζάνι καφέ – Πόσο επιτρέπεται να πίνουμε;
Πώς να απολαύσετε έναν υγιεινό καφέ;
Σύμφωνα με το Harvard Health Publishing, ο πιο υγιεινός τρόπος να απολαμβάνετε τον καφέ σας είναι να τον παρασκευάζετε χρησιμοποιώντας χάρτινο φίλτρο. Με αυτόν τον τρόπο, ο καφές διατηρεί τις ωφέλιμες ουσίες του, ενώ το φίλτρο συγκρατεί ορισμένα φυσικά έλαια, γνωστά ως cafestol και kahweol, που υπάρχουν στον μη φιλτραρισμένο καφέ. Η συχνή κατανάλωση αυτών των ελαίων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της LDL (κακής) χοληστερίνης.
Η χρήση μηχανής φίλτρου, pour-over ή περκολατέρ με φίλτρο συμβάλλει στη συγκράτηση αυτών των ουσιών, προσφέροντας ένα ρόφημα πιο απαλό και φιλικό προς την καρδιά.
Αντίθετα, μέθοδοι χωρίς φίλτρο, όπως ο espresso, η γαλλική πρέσα ή ο ελληνικός καφές, επιτρέπουν τη διέλευση των συγκεκριμένων ελαίων, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία με την πάροδο του χρόνου.
Ο φιλτραρισμένος καφές, επομένως, χωρίς ζάχαρη αποτελεί μια πιο ασφαλή και υγιεινή επιλογή για καθημερινή κατανάλωση, ιδιαίτερα για όσους προσέχουν τα επίπεδα χοληστερίνης ή θέλουν να στηρίξουν την καλή λειτουργία της καρδιάς τους.
