Πού «κρύβεται» η καφεΐνη; 5 απρόσμενες πηγές που αγνοείτε

Νομίζετε ότι μόνο ο καφές σας περιέχει καφεΐνη; Αν ναι, κάνετε λάθος. Η καφεΐνη κρύβεται σε διάφορα ποτά και τρόφιμα που πολλά από αυτά δεν υποψιαζόμαστε. Αν προσπαθείτε, λοιπόν, να την περιορίσετε καλό είναι να μάθετε που «κρύβεται».

 

Καφές ντεκαφεϊνέ

Ένα κανονικό φλιτζάνι καφέ έχει περίπου 100 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, αλλά ακόμη και ο ντεκαφεϊνέ μπορεί να έχει ίχνη (έως 20 χιλιοστόγραμμα σε ορισμένες φορές). Ένα φλιτζάνι καφέ χωρίς καφεΐνη μπορεί να περιέχει 2 χιλιοστόγραμμα έως 15 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης σύμφωνα με τον FDA (Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων).

Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη του ντεκαφεινέ καφέ είναι πολύ χαμηλή, συνήθως κάτω από 10 mg ανά φλιτζάνι. Ωστόσο, η ακριβής ποσότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο καφέ και τη μέθοδο παρασκευής.

Φίλτρου

Ένα φλιτζάνι ντεκαφεινέ καφέ φίλτρου περιέχει συνήθως περίπου 2-5 mg καφεΐνης.

Νες

Ένα φλιτζάνι ντεκαφεινέ στιγμιαίου καφέ Nescafé περιέχει περίπου 3 mg καφεΐνης.

Εσπρέσο

Ένα φλιτζάνι ντεκαφεινέ εσπρέσο περιέχει περίπου 1-2 mg καφεΐνης.

Καπουτσίνο

Ένα φλιτζάνι ντεκαφεινέ καπουτσίνο περιέχει περίπου 2-5 mg καφεΐνης.

Για να συγκρίνουμε, ένα φλιτζάνι κανονικού καφέ φίλτρου περιέχει περίπου 80-170 mg καφεΐνης, ένα φλιτζάνι κανονικού στιγμιαίου καφέ περιέχει περίπου 65-80 mg, ένα φλιτζάνι κανονικού εσπρέσο περιέχει περίπου 80 mg και ένα φλιτζάνι κανονικού καπουτσίνο περιέχει περίπου 75-100 mg.

Σοκολάτα

Οι γλυκές μπάρες δημητριακών, η σοκολάτα και τα energy bars μπορεί να περιέχουν επιπλέον καφεΐνη. Επειδή το κακάο που περιέχουν πολλά από αυτά τα προϊόντα αποτελεί πηγή καφεΐνης, χωρίς όμως συχνά να αναγράφεται ως συστατικό στις ετικέτες αυτών των τροφίμων.

Και δεν είναι μόνο κακάο που περιέχει καφεΐνη: η μαύρη σοκολάτα μπορεί να περιέχει περίπου μέχρι 12 mg ανά 28 γραμμάρια, περίπου την ίδια ποσότητα που έχει ένα αναψυκτικό, σύμφωνα με το Healthline.

Ορισμένα αναλγητικά

Η καφεΐνη αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά. Όταν λαμβάνετε ένα παυσίπονο για να αντιμετωπίστε τον πονοκέφαλο, μπορεί να παρατηρήσετε αύξηση στον καρδιακό ρυθμό σας.

Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά παυσίπονα περιέχουν καφεΐνη. Δύο δισκία, για παράδειγμα, γνωστού παυσίπονου μπορούν να έχουν ως 130 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, ποσότητα δηλαδή που περιέχει ένα φλιτζάνι καφές.

Τσίχλες για δροσερή αναπνοή

Προσπαθώντας να απαλλαγείτε από την μυρωδιά του καφέ στην αναπνοή σας, είναι πιθανό να αυξάνετε την καφεΐνη που προσλαμβάνετε, χωρίς να το γνωρίζετε. Μερικές τσίχλες ή μέντες περιέχουν καφεΐνη, κάποιες μάλιστα περιέχουν τέτοια ποσότητα που ισούται με ένα φλιτζάνι καφέ.

Τρόφιμα και ποτά

Η καφεΐνη μπορεί επίσης να περιέχεται σε διάφορα τρόφιμα και ποτά, όπως γλυκά με κακάο, αναψυκτικά τύπου κόλα, ροφήματα με guarana, πράσινο, μαύρο ή λευκό τσάι κτλ

Συμπερασματικά

Ενώ οι κοινές πηγές καφεΐνης περιλαμβάνουν τον καφέ ή το τσάι, αρκετά άλλα τρόφιμα και ποτά μπορεί να περιέχουν καφεΐνη. Ως διεγερτικό η καφεΐνη μπορεί να σας φέρει νευρικότητα. Ωστόσο, η καφεΐνη πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο για βέλτιστα οφέλη για την υγεία. Γενικά, μπορείτε να καταναλώνετε έως και 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα, αλλά μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε την πρόσληψη εάν είστε έγκυος, θηλάζετε ή είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη. Εάν ανησυχείτε για την πρόσληψη καφεΐνης, μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με ένα ημερήσιο όριο που είναι ασφαλές για εσάς.

Όλο Υγεία

Scroll to Top