Site icon Όλο Υγεία

3 τρόφιμα που μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, σύμφωνα με ενδοκρινολόγο

όσπρια, τρόφιμα, καρδιά

Φωτογραφία: 123rf

Θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφράγματος με έναν φυσικό τρόπο; Σύμφωνα με ενδοκρινολόγο, υπάρχουν τρία τρόφιμα που αξίζουν να εντάξετε στη διατροφή σας. Πλούσια σε φυτικές ίνες, φυτοθρεπτικά συστατικά και μαγνήσιο, οι τροφές αυτές συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Το ελάχιστα γνωστό σύμπτωμα καρδιακής νόσου στα πόδια – Το 46% των ανθρώπων δεν το γνωρίζει

Τα εμφράγματα «θερίζουν» – Τα τρόφιμα που μπορούν να σας προστατεύσουν

Τα εμφράγματα αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα και Παγκοσμίως. Κάθε χρόνο στη χώρα μας καταγράφονται περίπου 20.000 νέα περιστατικά, με τη στεφανιαία νόσο να παραμένει η κύρια αιτία θανάτου στη χώρα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, μόνο το 2021, τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονταν για περίπου 19,41 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.

Ο ενδοκρινολόγος Francisco Rosero δημοσίευσε βίντεο στο TikTok, επαινώντας τα φασόλια, τις φακές, τα ρεβίθια και διάφορα όσπρια για την ενδεχόμενη ικανότητά τους να βελτιώνουν τη χοληστερίνη. Οι λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL), που αποκαλούνται συχνά «κακή χοληστερίνη», αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες για εγκεφαλικά και εμφράγματα.

«Αν σας αρέσουν τα φασόλια και οι φακές, αυτή η πληροφορία είναι για εσάς, γιατί θα σας δώσω τρεις λόγους για να προσθέσετε περισσότερα φασόλια και φακές στη διατροφή σας», ανέφερε σε πρόσφατο βίντεο στο TikTok.

«Πρώτον, η κατανάλωση φασολιών, φακών, ρεβιθιών ή οποιουδήποτε οσπρίου βοηθά στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ μειώνοντας τις τιμές της LDL και βελτιώνοντας τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της HDL [καλής] χοληστερίνης», ανέφερε ο ειδικός.

«Φυσικά, αυτό μεταφράζεται σε μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Δεύτερον, [ορισμένα] φασόλια βοηθούν στη μείωση της γλυκόζης. Σωστά. Περιέχουν ένζυμα ή βιοδραστικά συστατικά που [αναστέλλουν] την άλφα-αμυλάση, ένα ένζυμο που διασπά τους υδατάνθρακες και προκαλεί ταχεία αύξηση της γλυκόζης», πρόσθεσε.

«Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα αντιμετωπίζουμε απότομες αυξήσεις στη γλυκόζη ή στην ινσουλίνη». Τέλος, ο Rosero υποστήριξε ότι οι φακές μπορεί να έχουν μία εξαιρετικά «ισχυρή» αντιφλεγμονώδη δράση. Νέα δεδομένα δείχνουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες, ένα βασικό φυτοχημικό συστατικό.

Πόσο τυρί μπορείτε να φάτε για να έχετε οφέλη στην καρδιά και τον εγκέφαλο; Ποια είναι τα καλύτερα;

Συνέχισε λέγοντας: «Θέλετε περισσότερους λόγους για να τρώτε φασόλια και φακές; Είναι σίγουρα απαραίτητα στην καθημερινή ζωή. Και πόση ποσότητα πρέπει να καταναλώνουμε; Είναι πολύ απλό: περίπου 60 γραμμάρια την ημέρα. Με 400 γραμμάρια την εβδομάδα, μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών και εγκεφαλοαγγειακών παθήσεων. Εξήντα γραμμάρια ισοδυναμούν με μία μερίδα την ημέρα — φασόλια, φακές, ρεβίθια, λευκό ψάρι, σόγια — οποιοδήποτε όσπριο. Ας τα καταναλώνουμε κάθε μέρα!».

@endocrinorosero Lentejas : Pequeñas pero Poderosas💪🏼 Incluir legumbres en tu alimentación diaria puede hacer maravillas por tu salud. Son ricas en proteínas vegetales y fibra, bajas en sodio y grasas saturadas, y tienen múltiples beneficios respaldados por la ciencia: ✅ Mejoran el perfil cardiometabólico 🫀 ✅ Reducen el riesgo de enfermedades cardiovasculares ❤️ ✅ Tienen efectos antiinflamatorios y antidiabéticos 🩸 ✅ Se asocian con menor riesgo de mortalidad 📉 ✅ Son una opción sostenible para el planeta 🌎 ¿Ya las incluyes en tu dieta? ¡Cuéntame en los comentarios! ⬇️ #SaludMetabólica #Legumbres #AlimentaciónSaludable ♬ The Funk Beat – Cassiopeia

Φακές και όσπρια προστατεύουν την καρδιά

Ο Rosero σίγουρα δεν είναι ο μόνος που υποστηρίζει τις φακές και τα άλλα όσπρια.

Το 2017, μια ακαδημαϊκή ανασκόπηση τόνισε το «αυξανόμενο επιστημονικό ενδιαφέρον» για τις φακές λόγω της «υψηλής διατροφικής τους αξίας, των πολυφαινολών και άλλων βιοδραστικών συστατικών». Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υψηλή τους περιεκτικότητα σε κάλιο είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία της καρδιάς και μπορεί να προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την παχυσαρκία.

«Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα όσπρια, οι φακές έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε άμυλο και αδιάλυτες φυτικές ίνες, καθώς και υψηλές ποσότητες προβιοτικών υδατανθράκων που διατηρούν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, η οποία προστατεύει από παθήσεις του παχέος εντέρου», έγραψαν τότε οι επιστήμονες.

«Οι φακές είναι από τα πιο οικονομικά όσπρια και έχουν χαμηλότερες ποσότητες λιπαρών, νατρίου και βιταμίνης K, αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο». Αργότερα πρόσθεσαν: «Λόγω της διατροφικής και ωφέλιμης δράσης τους για την υγεία, θα πρέπει να προωθηθεί ευρέως η ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής με βάση τις φακές».

Προσοχή: Τα συμπληρώματα ω-3 μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στην καρδιά – Τι αναφέρει νέα μελέτη

Ένα τρόφιμο πολλά οφέλη για τη γενικότερη υγεία

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Healthline, περαιτέρω έρευνα έχει δείξει ότι οι φακές υπερέχουν σε σχέση με τα μπιζέλια, τα ρεβίθια και τα φασόλια όσον αφορά τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ο Dan Buettner, ερευνητής που μελετά αιωνόβιους σε όλο τον κόσμο, έχει επίσης εγκρίνει τις ωφέλειες τους.

«Φάτε φακές και θα σας ξαναδώ όταν γίνετε 100 χρονών», δήλωσε σύμφωνα με δημοσίευμα της La Nacion. «Αυτά τα ταπεινά όσπρια προάγουν την υγεία της καρδιάς, εξισορροπούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σας κρατούν χορτάτους και γεμάτους ενέργεια. Αγκαλιάστε τα μυστικά μακροζωίας των Blue Zones και προσθέστε περισσότερες φακές στη διατροφή σας».

Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα όσπρια δεν αποτελούν «μαγική» λύση για την πρόληψη των εμφραγμάτων και θα πρέπει να εντάσσονται σε μία ισορροπημένη διατροφή.

Τρύπα στην καρδιά: Τα κρυφά συμπτώματα σε ενήλικες και παιδιά που συχνά αγνοούμε

Οι πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες, οι υδατάνθρακες και οι υπόλοιπες ομάδες τροφίμων θα πρέπει επίσης να καταναλώνονται με μέτρο.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version