Ο τρόπος να τρώτε υδατάνθρακες και να μην παχαίνετε – Κάνει καλό και στο έντερό σας, σύμφωνα με ειδικό

υδατάνθρακες
  • Οι υδατάνθρακες είναι σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής και παρέχουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό.
  • Η κατανάλωση υδατανθράκων που έχουν ψυχθεί στο ψυγείο μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου.
  • Το ανθεκτικό άμυλο, που σχηματίζεται όταν οι υδατάνθρακες ψύχονται, είναι πιο δύσπεπτο και προσφέρει λιγότερες θερμίδες.
  • Η κατανάλωση κρύων υδατανθράκων μειώνει το γλυκαιμικό φορτίο της τροφής, κάτι που είναι ευεργετικό για τους διαβητικούς και όσους έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη.

Πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να βγάλουν τους υδατάνθρακες από τη διατροφή τους για να χάσουν κιλά. Αλλά οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Δείτε ποιος είναι ο πιο καλός τρόπος για να εντάξετε τους υδατάνθρακες στα γεύματά σας.

Κάποιες δίαιτες που έχουν γίνει της μόδας και τις ακολουθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, υποστηρίζουν ότι πρέπει να ξεφορτωθείτε τους υδατάνθρακες για να αρχίσει να πέφτει η ζυγαριά. Έτσι οι υδατάνθρακες απέκτησαν μία άσχημη φήμη! Ένας γιατρός, όμως, σας αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να τρώτε υδατάνθρακες, διατηρώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά και βοηθώντας παράλληλα το έντερό σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ζυμαρικά, το ρύζι, το ψωμί και οι πατάτες είναι σημαντικό κομμάτι μιας σωστής διατροφής, καθώς σας δίνουν ενέργεια και βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Ένα ποσοστό των ημερήσιων θερμίδων (που κυμαίνεται από 40-60%) πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες. Αυτό θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε περίπου 230 γραμμάρια για τις γυναίκες και 300 γραμμάρια για τους άνδρες, ανάλογα με το πόσο τρώτε.

Το κόλπο για να καταναλώνετε υδατάνθρακες χωρίς να παχαίνετε

Όμως ένας ειδικός αποκάλυψε έναν συγκεκριμένο τρόπο κατανάλωσης υδατανθράκων προκειμένου να έχετε το μεγαλύτερο όφελος από αυτούς.

Ο γνωστός χειρουργός Karan Rajan που έχει πάνω από 5,3 εκατομμύρια ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέβασε ένα σχετικό βίντεο στο TikTok και αποκάλυψε ότι η κατανάλωση υδατανθράκων που έχετε βάλει στο ψυγείο μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει την υγεία του εντέρου σας.

Ο ίδιος είπε πως «Αν θέλετε έναν πολύ εύκολο τρόπο για να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας χωρίς να κάνετε τίποτα, φάτε τους υδατάνθρακες που έχουν απομείνει και έχετε στο ψυγείο σας: τα ζυμαρικά, το ρύζι, το ψωμί και τις πατάτες».

Όταν ψύχετε τον υδατάνθρακα, οι αλυσίδες αμύλου αναμορφώνονται και ευθυγραμμίζονται με τρόπο που είναι πιο ανθεκτικός στην πέψη, οπότε τώρα είναι γνωστός ως ανθεκτικό άμυλο. Γι’ αυτό πρέπει να ευχαριστήσετε το ανθεκτικό άμυλο, ανέφερε ο Δρ Rajan.

@dr.karanr Easy gut health win! @fastingmd ♬ original sound – Dr Karan Raj

Το ανθεκτικό άμυλο είναι το είδος του αμύλου που δεν μπορεί να διασπαστεί από τις αμυλάσες (πεπτικά ένζυμα) κι έτσι δεν αφομοιώνεται από το λεπτό έντερο. Περνάει στο παχύ έντερο και εκεί υφίσταται ζύμωση από τα βακτηρίδια του εντέρου. Έχει λοιπόν ιδιότητες παρόμοιες των φυτικών ινών προάγοντας τον κορεσμό και βοηθώντας τις προσπάθειες για αδυνάτισμα.

Λιγότερες οι θερμίδες στους κρύους υδατάνθρακες

Η επιβάρυνση σε θερμίδες είναι μικρότερη από έναν τυπικό υδατάνθρακα, δηλαδή 1γρ ανθεκτικού αμύλου προσφέρει μόνο 2,2 θερμίδες, ενώ 1γρ υδατάνθρακα αποδίδει 4,1 θερμίδες.

«Το ανθεκτικό άμυλο είναι πλέον ανθεκτικό στην πέψη στο λεπτό έντερό σας και είναι λιγότερο πιθανό να απορροφηθεί. Αντ’ αυτού, παίρνει το δρόμο του προς το παχύ έντερό σας. Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι το σώμα σας λαμβάνει λιγότερες θερμίδες από το ρύζι, τις πατάτες ή τα ζυμαρικά που περισσεύουν. Αυτό συμβαίνει επειδή το ανθεκτικό άμυλο είναι πιο δύσπεπτο» ανέφερε ο ίδιος.

Και πρόσθεσε ότι έτσι η θερμιδική πυκνότητα της τροφής σας μειώνεται, όπως και το γλυκαιμικό φορτίο της τροφής που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ανέβει το σάκχαρο στο αίμα σας.

Αυτά είναι υπέροχα νέα για τους διαβητικούς και όσους έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, λέγοντας πως ακόμη και κάτι τόσο απλό όσο το φρυγάνισμα του ψωμιού, αυξάνει τον σχηματισμό ανθεκτικού αμύλου.

Ο ίδιος σας προτείνει να βάλετε το ψωμί στην κατάψυξη και έπειτα να το φρυγανίσετε. Το ρύζι, τις πατάτες και τα μακαρόνια, σας συνιστά, να τα αποθηκεύετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη μέσα σε δύο ώρες μετά το μαγείρεμα. Και να τα ζεσταίνετε μόνο μία φορά μετά και να τα τρώτε.

Προσοχή: Δεν πρέπει να ζεσταίνετε τα τρόφιμα με υδατάνθρακες πολλές φορές γιατί υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.

Scroll to Top