Τα 4 μπαχαρικά που κάνουν καλό στη μνήμη και προστατεύουν από Αλτσχάιμερ

μπαχαρικά
  • Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου.
  • 4 μπαχαρικά που μπορούν να ωφελήσουν τον εγκέφαλο: τζίντζερ, κουρκουμάς, κανέλα και μαύρο πιπέρι.
  • Το τζίντζερ προστατεύει από το οξειδωτικό στρες.
  • Ο κουρκουμάς βελτιώνει τη μνήμη.
  • Η κανέλα ενθαρρύνει τη μάθηση.
  • Το μαύρο πιπέρι βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία.

Τα μπαχαρικά με το έντονο άρωμά τους προσδίδουν στα φαγητά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και βελτιώνουν τη γεύση τους. Πολλά μπαχαρικά έχουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και κάνουν καλό στον οργανισμό σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, 4 μπαχαρικά που έχετε ήδη στο ντουλάπι σας, μπορεί να σας κάνουν «εξυπνότερους». Έρευνες έχουν δείξει ότι βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου σας και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο τι τρώμε όταν πρόκειται για τη σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεία. Θα πρέπει να τρώμε μια ποικίλη διατροφή με φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες, γαλακτοκομικά, φασόλια, όσπρια, ψάρια ή άλλες πρωτεΐνες, καθώς και να πίνουμε αρκετό νερό.

Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, υπάρχουν τέσσερα βασικά είδη στο ντουλάπι της κουζίνας σας που μπορούν όχι μόνο να σας προσφέρουν διάφορα οφέλη για τη σωματική υγεία, αλλά και να ενισχύσουν την υγεία του εγκεφάλου σας, αναφέρει το Bristol Live. Είναι εξίσου σημαντικό να φροντίζετε το σώμα σας όσο και τον εγκέφαλό σας, καθώς όταν οι άνθρωποι γερνούν, είναι φυσικό να γερνάει και ο εγκέφαλός τους.

Έτσι, ενώ είναι σημαντικό να κάνετε σωματική άσκηση, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσετε την υγεία του εγκεφάλου είναι με τη διατροφή. Και ένας ειδικός σε θέματα υγείας, ο εμπειρογνώμονας τροφίμων και ιδρυτής του Seasoned Pioneers, Matt Webster, εξηγεί ότι η προσθήκη μπαχαρικών στο γεύμα σας μπορεί να βοηθήσει και να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου.

Τα 4 μπαχαρικά που κάνουν καλό στον εγκέφαλο:

  1. Τζίντζερ
  2. Κουρκουμάς
  3. Κανέλα
  4. Μαύρο πιπέρι

1. Τζίντζερ

Θα πρέπει οπωσδήποτε να σκεφτείτε να προσθέσετε το τζίντζερ στο καθημερινό σας διατροφικό μενού, αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία του πεπτικού συστήματος, καθώς και την υγεία του εγκεφάλου. Το τζίντζερ περιέχει 100 φυτοχημικά, τα οποία όλα προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες προκαλείται από μια ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών στο σώμα. Το οξειδωτικό στρες πιστεύεται ότι προκαλεί βλάβες στους νευρώνες, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.

Το τζίντζερ αυξάνει επίσης το επίπεδο των χημικών ουσιών του εγκεφάλου, της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης.

Θα πρέπει λοιπόν να προσθέσετε τζίντζερ σε κάρυ, βραστά ή τηγανητά, για να βελτιώσετε τη γνωστική λειτουργία και να ενισχύσετε τη μνήμη σας.

2. Κουρκουμάς

Ένα άλλο ισχυρό μπαχαρικό που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας και πιθανότατα το έχετε ήδη στο ντουλάπι της κουζίνας σας είναι ο κουρκουμάς, ο οποίος είναι γεμάτος θρεπτικά συστατικά. Η κύρια ένωσή του, η κουρκουμίνη, συμβάλλει στην προστασία της οξύτητας του εγκεφάλου λόγω των νευροπροστατευτικών ιδιοτήτων του.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της λειτουργίας της μνήμης, στη μείωση της εγκεφαλικής ομίχλης και στη βελτίωση της αντίληψης. Μελέτη μάλιστα έχει δείξει τον σημαντικό ρόλο που έχει ο κουρκουμάς στην πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ο κουρκουμάς έχει ακόμη αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.

3. Κανέλα

Η κανέλα δεν είναι απλώς μια νόστιμη γεύση στα αρτοσκευάσματα, αλλά έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Το μπαχαρικό αυτό είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη νόσο του Πάρκινσον.

Όχι μόνο ενθαρρύνει τη διαδικασία της μάθησης και του σχηματισμού νέων αναμνήσεων, βοηθώντας τους νευρώνες να σχηματίσουν και να κάνουν νέες συνδέσεις, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου από τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες. Μια μελέτη έδειξε επίσης ότι το εκχύλισμα κανέλας βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο.

4. Μαύρο πιπέρι

Το μαύρο πιπέρι είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα μπαχαρικά στον κόσμο που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική. Το μπαχαρικό δεν δίνει μόνο γεύση στο φαγητό σας, αλλά κάνει καλό και στον εγκέφαλό σας. Είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, τα οποία αποτρέπουν τη βλάβη των υγιών εγκεφαλικών κυττάρων.

Μπορεί επίσης να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη, διεγείροντας τις χημικές οδούς προς τον εγκέφαλο. Σε μια μελέτη για τη νόσο Αλτσχάιμερ, διαπιστώθηκε ότι η πιπερλίνη, η φαρμακευτική ένωση που βρίσκεται στο μαύρο πιπέρι, βελτίωσε τη μνήμη. Συνεχίστε λοιπόν να πασπαλίζετε τα φαγητά σας με μαύρο πιπέρι, με το μπαχαρικό που δίνει τέλεια γεύση και τέλειο άρωμα στα πιάτα σας.

Scroll to Top