Site icon Όλο Υγεία

4 σημάδια ότι το έντερό σας δεν είναι υγιές – Πώς να το επαναφέρετε, σύμφωνα με τo Κλίβελαντ

έντερο μικροβίωμα

Φωτογραφία: 123rf

Θέλετε να βελτιώσετε την πέψη σας και να ενισχύσετε την υγεία του οργανισμού σας; Το έντερό σας μπορεί να σας στέλνει προειδοποιητικά σημάδια όταν κάτι δεν πάει καλά, από φούσκωμα και κόπωση μέχρι συχνές εναλλαγές διάθεσης. Ευτυχώς, υπάρχουν απλοί τρόποι για να το φέρετε ξανά σε ισορροπία και να νιώσετε καλύτερα από μέσα προς τα έξω.

Ο ιδανικός αριθμός κενώσεων την εβδομάδα – Πόσες συνδέονται με φλεγμονή και βλάβη στο συκώτι

Σημάδια ότι το έντερό σας δεν είναι υγιές

Το έντερο είναι ένας μυώδης σωλήνας που εκτείνεται από το στομάχι έως τον πρωκτό και διαδραματίζει βασικό ρόλο στην πέψη, την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, την παραγωγή ορμονών και την άμυνα του οργανισμού. Στο λεπτό έντερο τα ένζυμα διασπούν τα τρόφιμα σε απλούστερα μόρια, όπως σάκχαρα, αμινοξέα και λιπαρά οξέα, τα οποία απορροφώνται μέσω του τοιχώματος του εντέρου στην κυκλοφορία του αίματος. Η κύρια λειτουργία του παχέος εντέρου είναι η απορρόφηση νερού και αλάτων, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των κοπράνων.

Το μικροβίωμα του εντέρου σας παίζει καθοριστικό ρόλο σε όλα, από την πέψη και την ανοσία μέχρι τη διάθεση και τη συνολική υγεία.

Η υγεία του εντέρου δεν είναι απλώς μια τάση ευεξίας, είναι θεμέλιο της συνολικής σας υγείας. Από την πέψη μέχρι τη διαύγεια του νου, τα τρισεκατομμύρια μικροβίων που ζουν στο έντερό σας, γνωστά συνολικά ως μικροβίωμα του εντέρου, επηρεάζουν αμέτρητες διεργασίες σε ολόκληρο το σώμα. Είτε έχετε φούσκωμα, είτε χαμηλά επίπεδα ενέργειας είτε προβλήματα με το δέρμα, το έντερό σας μπορεί να προσπαθεί να σας στείλει ένα μήνυμα.

Αποτελούμενο από βακτήρια, ιούς και μύκητες, το μικροβίωμα του εντέρου κατοικεί κυρίως στο παχύ έντερο και λειτουργεί ως μια σιωπηλή δύναμη. Σύμφωνα με την ειδικό στο μικροβίωμα από την Cleveland Clinic, Gail Cresci, αυτά τα μικρόβια βοηθούν στην αποδόμηση των τροφών, ρυθμίζουν τη φλεγμονή, υποστηρίζουν την ανοσία και παράγουν βασικές ενώσεις όπως βιταμίνες και ορμόνες.

Αν το έντερό σας δεν είναι σε ισορροπία, οι συνέπειες μπορούν να επεκταθούν σε ολόκληρο το σώμα, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να αναγνωρίζετε τα πρώιμα σημάδια ενός μη υγιούς μικροβιώματος.

Μπορείτε να κολλήσετε παράσιτα στο έντερο και τους πνεύμονες; Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;

Καλύτερα συμπληρώματα προβιοτικών για την υγεία του εντέρου

Σκεφτείτε το μικροβίωμα του εντέρου σας σαν «μικρά κατοικίδια που ζουν στο πεπτικό σας σύστημα», δήλωσε η Cresci στο CNET. Αυτά που τρώμε τα ταΐζουν και το εσωτερικό μας περιβάλλον καθορίζει πόσο καλά θα ευδοκιμήσουν.

Καθώς τα δεδομένα για το μικροβίωμα του εντέρου γίνονται πιο ξεκάθαρα, υπάρχουν ορισμένες βασικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να το διατηρείτε όσο το δυνατόν πιο υγιές.

Σημάδια ενός μη υγιούς εντέρου

«Αν έχετε φούσκωμα ή πολλά αέρια, μπορεί να έχετε διαταραγμένη σύνθεση και λειτουργία του μικροβιώματος του εντέρου», αναφέρει η Cresci, προσθέτοντας ότι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να το διαπιστώσετε είναι να το μετρήσετε.

Άλλα σημάδια ενός μη υγιούς εντέρου μπορεί να περιλαμβάνουν έμετο ή στομαχικές διαταραχές, κόπωση, προβλήματα ύπνου, τροφικές δυσανεξίες και άλλα συμπτώματα. Οι ερεθισμοί ή προβλήματα του δέρματος μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερα ορατό σημάδι, καθώς ορισμένες έρευνες συνδέουν δερματικές παθήσεις όπως η ακμή και η ψωρίαση με το έντερο.

Οι ερευνητές εξετάζουν επίσης πώς επηρεάζει την αναπαραγωγική υγεία και τα επίπεδα ορμονών.

Κολονοσκόπηση: Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές από την εξέταση, σύμφωνα με το Κλίβελαντ

4 τρόποι να βοηθήσετε το έντερό σας

Είναι σημαντικό να επισκεφτείτε γιατρό για να εντοπίσετε τη βασική αιτία των προβλημάτων υγείας σας και να αποκλείσετε άλλες παθήσεις. Η αλλαγή στη διατροφή ή τις καθημερινές σας συνήθειες που μπορεί να βελτιώσουν το έντερό σας και γενικά την υγεία σας είναι ένα καλό πρώτο βήμα.

Επίσης, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι δεν υπάρχει κάποιο ακριβές πρότυπο για το τέλεια υγιές μικροβίωμα του εντέρου, όπως αναφέρει η Cresci, καθώς η σύνθεσή του διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, παρακάτω αναφέρονται τέσσερις τρόποι για να το διατηρήσετε σε καλή κατάσταση.

1. Καταναλώστε τροφές φιλικές προς το έντερο

Το μικροβίωμα του εντέρου προτιμά τροφές που δεν μπορούμε να χωνέψουμε. Αυτές περιλαμβάνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, σπόρους και ξηρούς καρπούς· δηλαδή τροφές που ήδη γνωρίζουμε ότι είναι ωφέλιμες για την υγεία μας.

Σύμφωνα με την Cresci, τροφές που πρέπει να αφαιρέσουμε από τη διατροφή μας ή να καταναλώνουμε σε μικρότερες ποσότητες είναι όσες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά και χαμηλή σε φυτικές ίνες.

«Όλα αυτά σχετίζονται με τη δυτικού τύπου διατροφή, η οποία συνδέεται και με διαταραγμένο μικροβίωμα», τόνισε.

Πέρα από τη διατροφή που ευνοεί το έντερο και που τυχαίνει να είναι και καρδιοπροστατευτική, η κατανάλωση ζυμωμένων τροφών μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά των «καλών» μικροβίων και των μεταβολικών προϊόντων τους. Η Cresci αναφέρει ως παραδείγματα το γιαούρτι, το kombucha και το κεφίρ.

Αίμα στα κόπρανα: 7 πιθανές αιτίες που πρέπει να γνωρίζετε – Πότε πρέπει να δείτε γιατρό

2. Καταγράψτε τα φάρμακα που λαμβάνετε

Είναι γνωστό πως η λήψη αντιβιοτικών διαταράσσει έστω και προσωρινά την κοινότητα των «καλών» βακτηρίων στο σώμα. Κάποιες συνηθισμένες παρενέργειες των αντιβιοτικών περιλαμβάνουν ναυτία, διάρροια και μυκητιάσεις. Αν σας συνταγογραφείται συχνά αντιβίωση ή παρουσιάζετε επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, συζητήστε με τον γιατρό σας για το τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τη διαταραχή στο μικροβίωμα.

Άλλα φάρμακα που μπορούν να διαταράξουν το μικροβίωμα, σύμφωνα με την Cresci, είναι εκείνα που αλλάζουν το pH του στομάχου και μειώνουν το οξύ. Παραδείγματα είναι οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) και οι ανταγωνιστές των υποδοχέων H2 ισταμίνης (H2 blockers), που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή.

Με το να καταγράφετε τα φάρμακα που παίρνετε, μπορείτε να εντοπίσετε την πιθανή αιτία των συμπτωμάτων σας.

3. Βρείτε τα κατάλληλα προβιοτικά ή συμπληρώματα

Εκτός από την ενσωμάτωση περισσότερων τροφών όπως το γιαούρτι ή τα ζυμωμένα προϊόντα στη διατροφή τους, κάποιοι αναζητούν προβιοτικά συμπληρώματα με την ελπίδα να εξισορροπήσουν το μικροβίωμα του εντέρου τους, καθώς έχουν σχεδιαστεί να μιμούνται ένα υγιές μικροβίωμα. Αν σκέφτεστε να πάρετε ένα συμπλήρωμα, περιλαμβανομένων των προβιοτικών, η Cresci εξήγησε στο CNET ότι είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως τα προβιοτικά είναι ειδικά κατά είδος και «κάθε είδος έχει τον δικό του μηχανισμό δράσης».

Για παράδειγμα, ορισμένα προβιοτικά έχουν σχεδιαστεί να βοηθούν ανθρώπους με διάρροια λόγω αντιβιοτικών, αλλά δεν θα λειτουργήσουν για κάποιον που τα παίρνει για κανονικότητα του εντέρου.

Δυστυχώς, πρέπει επίσης να έχετε υπόψη ότι τα προβιοτικά δεν θα εξουδετερώσουν πλήρως τις συνέπειες της διατροφής σας.

«Αν κάνετε κακή διατροφή και θέλετε να συνεχίσετε να τρώτε έτσι αλλά να βελτιώσετε το μικροβίωμα, ένα προβιοτικό δεν θα σας βοηθήσει», τόνισε η Cresci. «Πρέπει να κάνετε και το άλλο μέρος».

Αυτισμός: Το τρόφιμο που καταστέλλει τα συμπτώματα, σύμφωνα με έρευνα

4. Κινηθείτε καθημερινά και δώστε προτεραιότητα στον ύπνο

Το «να κοιμάστε καλύτερα» ή το «να ασκείστε περισσότερο» μπορεί να ακούγεται σαν κλισέ, αλλά η βελτίωση της υγιεινής του ύπνου και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας είναι δοκιμασμένοι τρόποι για να βελτιώσετε τη συνολική υγεία σας και μαζί με αυτή και την υγεία του εντέρου σας.

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει το έντερό σας με διάφορους τρόπους, όπως με τη βελτίωση της κυκλοφορίας, την ενίσχυση του μεταβολισμού και τη λειτουργία των μυών του πεπτικού συστήματος, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.

Αν δεν σας αρέσει το τρέξιμο ή δεν έχετε χρόνο για γυμναστήριο, μην ανησυχείτε: υπάρχουν μικρές καθημερινές κινήσεις που μπορείτε να υιοθετήσετε για να βάλετε το σώμα σας σε κίνηση πιο συχνά.

Ο καλός ύπνος είναι ένα ακόμη γενικό μέτρο ευεξίας που συνδέεται άμεσα με την υγεία του εντέρου μας. Σύμφωνα με την Cresci, το μικροβίωμα μας ακολουθεί επίσης τον κιρκαδικό ρυθμό. Άρα, αν τρώμε όταν το μικροβίωμα δεν είναι «σε λειτουργία», δεν θα απορροφήσουμε σωστά τα θρεπτικά συστατικά της τροφής.

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει επίσης τα επίπεδα στρες και κορτιζόλης, με αρνητικές συνέπειες τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

«Υπάρχει ισχυρή αλληλεπίδραση μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου, που στέλνει σήματα πίσω στο μικροβίωμα και το αντίστροφο», αναφέρει η Cresci.

Ίσως το πιο βασικό είναι ότι όταν είμαστε εξαντλημένοι, δεν έχουμε την ενέργεια να κάνουμε πράγματα που μας κρατούν υγιείς όπως η άσκηση ή το να βρούμε ένα θρεπτικό γεύμα και αυτά επηρεάζουν άμεσα την υγεία του εντέρου.

Δυσκοιλιότητα: Πότε μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου – Η σωστή στάση στην τουαλέτα για να την αντιμετωπίσετε

«Όταν είσαι νυσταγμένος, κουρασμένος, εξουθενωμένος, δεν κάνεις αυτά που ξέρουμε ότι είναι καλά για το μικροβίωμα», εξηγεί η Cresci. «Κι έτσι ο κύκλος συνεχίζεται».

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version