Η έντονη άσκηση οδηγεί σε αύξηση του βάρους- Τι να προσέχετε

άσκηση υψηλής έντασης

Σε γενικές γραμμές, η άσκηση συνιστάται συχνά ως αποτελεσματική στρατηγική για την απώλεια βάρους. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι ένας συγκεκριμένος τρόπος άσκησης μπορεί να μειώσει τα επακόλουθα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και τη θερμοκρασία του σώματος, συμβάλλοντας τελικά στην αύξηση βάρους.

Η άσκηση προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά τα αποτελέσματά της στην απώλεια βάρους είναι μερικές φορές λιγότερα από τα αναμενόμενα. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να είναι δευτερεύουσας σημασίας σε σχέση με τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα μετά από άσκηση, αλλά ο μηχανισμός δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός.

Κάνετε δίαιτα αλλά δεν βλέπετε αποτέλεσμα; Το κόλπο για να ενισχύσετε την απώλεια βάρους

Όπως αναφέρει η μελέτη που διενήργησαν σε ζώα επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Tsukuba στην Ιαπωνία και δημοσίευσαν στο Medicine & Science in Sports & Exercise, οι συνεδρίες έντονης άσκησης μπορούν να μειώσουν τα επακόλουθα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και τη θερμοκρασία του σώματος, συμβάλλοντας τελικά στην αύξηση βάρους.

Αυτή η παρατήρηση μπορεί να συνδέεται με διαταραχές στον κιρκάδιο ρυθμό της ορμόνης του στρες «κορτικοστερόνη» και μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στις επιδράσεις της φυσικής δραστηριότητας και της θερμοκρασίας του σώματος.

Πώς επηρεάζεται η ορμόνη του στρες από τις συνεδρίες έντονης άσκησης

Η ορμόνη του στρες, η κορτικοστερόνη ακολουθεί τον κιρκάδιο ρυθμό. Έτσι, είναι χαμηλή την ώρα του ύπνου και στο αποκορύφωμά της μετά το ξύπνημα, και ρυθμίζει τα επίπεδα σωματικής και πνευματικής δραστηριότητας. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι ακόμη και μία μόνο συνεδρία άσκησης υψηλής έντασης μπορεί να διαταράξει αυτόν τον ρυθμό, οδηγώντας σε μειωμένη σωματική δραστηριότητα και παραγωγή θερμότητας και μειώνοντας το αποτέλεσμα απώλειας βάρους.

Για να ελεγχθεί αυτή η υπόθεση, τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα για αυτή τη μελέτη χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ως εξής: άσκηση υψηλής έντασης, μέτριας έντασης άσκηση και ανάπαυση. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη φυσική δραστηριότητα και τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος των ποντικών, που χρησιμεύουν ως δείκτης παραγωγής θερμότητας πριν και μετά την άσκηση.

Απώλεια βάρους: Η προπόνηση 12-3-30 βοηθά στο αδυνάτισμα; Τι είναι και ποια τα οφέλη της

Στην ομάδα άσκησης υψηλής έντασης, τόσο η σωματική δραστηριότητα όσο και η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος μετά την άσκηση μειώθηκαν σημαντικά, παρά την απουσία αλλαγών στην πρόσληψη τροφής, οδηγώντας σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Τα συμπεράσματα των επιστημόνων

Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν τη διαταραχή του συγχρονισμού μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και της θερμοκρασίας του σώματος. Συνδυαστικά, επιβεβαίωσαν μια θετική συσχέτιση ότι τα σχετικά χαμηλά επίπεδα κορτικοστερόνης στο αίμα κατά τη διάρκεια της αφύπνισης συσχετίστηκαν με λιγότερη σωματική δραστηριότητα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μία μόνο συνεδρία άσκησης υψηλής έντασης μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό της κορτικοστερόνης, οδηγώντας σε μειωμένη φυσική δραστηριότητα, μείωση της θερμοκρασίας του σώματος και αύξηση του σωματικού βάρους.

Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία του να λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο οι θερμίδες που καίγονται κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά και τα επακόλουθα επίπεδα δραστηριότητας και ο κιρκάδιος ρυθμός κατά τον σχεδιασμό προγραμμάτων άσκησης για αποτελεσματική απώλεια βάρους.

«Οι εμπειρίες πολλών ατόμων στον πραγματικό κόσμο που αισθάνονται υπερβολικά εξαντλημένοι για να κινηθούν μετά από έντονη άσκηση προσδίδουν αξιοπιστία στο ότι τα ευρήματα της μελέτης μας μπορούν να αναπαραχθούν σε ανθρώπους», είπε ο συγγραφέας της μελέτης Takashi Matsui στο New Scientist τον Απρίλιο.

«Η υπερβολική προσπάθεια σε υψηλές εντάσεις σε βαθμό που να μειώνει την επακόλουθη σωματική δραστηριότητα χωρίς άσκηση είναι αντιπαραγωγική. Επομένως, η συμβουλή για όσους αναζητούν απώλεια βάρους είναι να αναγνωρίσουν τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας χωρίς άσκηση και να μετριάσουν την ένταση της άσκησης για να διατηρήσουν τη συνολική καθημερινή δραστηριότητα», κατέληξε.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top