Site icon Όλο Υγεία

Απώλεια βάρους: 5 λαχανικά που μπορεί να βοηθήσουν να χάσουμε το σπλαχνικό λίπος

Απώλεια βάρους: 5 λαχανικά που μπορεί να βοηθήσουν να χάσουμε το σπλαχνικό λίπος

Φωτογραφία: 123rf

Το σπλαχνικό λίπος μπορεί να μην είναι ορατό, αλλά απέχει πολύ από το να είναι ακίνδυνο—αυτό το κρυφό λίπος στην κοιλιά τροφοδοτεί τη φλεγμονή και αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, διαβήτη και άλλες χρόνιες παθήσεις. Τα καλά νέα είναι πως απλές αλλαγές, όπως η προσθήκη των κατάλληλων λαχανικών στο μενού σας, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη μείωση του σπλαχνικού λίπους.

Σπλαχνικό λίπος μετά τα 50: Το πλάνο 7 ημερών για να το χάσετε, σύμφωνα με personal trainer

Γιατί το σπλαχνικό λίπος είναι τόσο επιβλαβές — και πώς μπορεί να βοηθήσει η διατροφή

Το σπλαχνικό λίπος είναι το κρυφό λίπος που αποθηκεύεται βαθιά στην κοιλιακή χώρα, περιβάλλοντας ζωτικά όργανα όπως το ήπαρ και τα έντερα. Σε αντίθεση με το λίπος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα, δεν είναι ορατό, όμως επηρεάζει ύπουλα την υγεία απελευθερώνοντας βλαβερά συστατικά στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας φλεγμονή και αυξάνοντας τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες όπως καρδιοπάθεια, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο.

Το θετικό είναι πως αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων διατροφικών επιλογών, μπορούν να μειώσουν το σπλαχνικό λίπος.

«Τα σωστά λαχανικά δεν γεμίζουν μόνο το πιάτο μας. Συμβάλλουν ενεργά και στην ορμονική ισορροπία, στην αποτοξίνωση του ήπατος, στην υγεία του εντέρου και στη μείωση των φλεγμονωδών σημάτων. Οι στρατηγικές επιλογές λαχανικών είναι ένα από τα πιο εύχρηστα αλλά λιγότερο χρησιμοποιημένα εργαλεία για την αντιστροφή της κοιλιακής παχυσαρκίας και την αποκατάσταση ενός υγιέστερου μεταβολικού σημείου αναφοράς», εξηγεί η διαιτολόγος Erin Jowett, M.S., RD, LDN, σύμφωνα με το Eating Well.

Παρόλο που όλα τα λαχανικά υποστηρίζουν την υγεία, η έρευνα δείχνει ότι ορισμένα είδη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη μείωση του σπλαχνικού λίπους—και αξίζουν μια θέση στη λίστα με τα ψώνια σας.

Αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες για τη μείωση του σπλαχνικού λίπους

Σύμφωνα με μελέτη του 2024 με τίτλο Impact of diet intervention on visceral adipose tissue and hepatic fat in patients with obesity or type 2 diabetes: a randomized trial, άτομα που ακολούθησαν για 12 εβδομάδες μια διατροφή με «3G snacks» από ρύζι και περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερο αλάτι, έχασαν πολύ περισσότερο επικίνδυνο κοιλιακό και ηπατικό λίπος σε σχέση με όσους ακολούθησαν μια συνηθισμένη διατροφή. Οι βελτιώσεις ήταν εμφανείς ακόμα και όταν λήφθηκε υπόψη η συνολική απώλεια βάρους.

Άλλες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ορισμένες φυσικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σπλαχνικού λίπους—του επιβλαβούς λίπους γύρω από τα όργανα. Αντί να επικεντρώνεστε μόνο στην απώλεια βάρους, αυτές οι προσεγγίσεις στοχεύουν στο βαθύ κοιλιακό λίπος και βελτιώνουν τη συνολική υγεία.

Αποτελεσματικές στρατηγικές απώλειας του σπλαχνικού λίπους χωρίς φάρμακα:

Το Νο1 λαχανικό για μείωση του σπλαχνικού λίπους, σύμφωνα με ειδικούς

5 λαχανικά που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά

Απώλεια βάρους: 5 λαχανικά που μπορεί να βοηθήσουν να χάσουμε το σπλαχνικό λίπος

1. Σπανάκι

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και β-καροτένιο—καροτενοειδή που δίνουν στα κόκκινα, πορτοκαλί, κίτρινα και μερικά πράσινα λαχανικά το χρώμα τους. «Τα καροτενοειδή είναι αντιοξειδωτικές ενώσεις, βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και ενδέχεται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της συσσώρευσης λίπους», λέει η Αμερικανή διαιτολόγος Allison Knott, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η έρευνα δείχνει ότι υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών στο αίμα σχετίζονται με λιγότερο σπλαχνικό λίπος, και μία μελέτη σε παχύσαρκους μεσήλικες άνδρες έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών πλούσιων σε καροτενοειδή συνδέθηκε με λιγότερο κοιλιακό λίπος. Το σπανάκι προσφέρει επίσης φυτικές ίνες και λίγες θερμίδες, βοηθώντας να αισθάνεστε πλήρεις καταναλώνοντας λιγότερο.

2. Κουνουπίδι ή μπρόκολο

Το κουνουπίδι είναι ένα σταυρανθές λαχανικό πλούσιο σε γλυκοσινολάτες, οι οποίες κατά τη μάσηση μετατρέπονται σε σουλφοραφάνη. Αυτή η ένωση έχει συσχετιστεί με λιγότερη φλεγμονή και καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη—δύο παράγοντες προστασίας από το σπλαχνικό λίπος.

Δεν σας αρέσει το κουνουπίδι; Δοκιμάστε μπρόκολο. «Το μπρόκολο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που ελέγχουν την όρεξη και αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη φλεγμονή», λέει η Αμερικανή διαιτολόγος Sheri Gaw. Όπως και το κουνουπίδι, προσφέρει σουλφοραφάνη και φυτικές ίνες, βοηθώντας στη μείωση της φλεγμονής, στην αύξηση του κορεσμού και στην υποστήριξη της απώλειας βάρους.

3. Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών προσφέρουν διπλή δράση κατά του σπλαχνικού λίπους χάρη στον συνδυασμό σουλφοραφάνης και καροτενοειδών. Η σουλφοραφάνη τους μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με το σπλαχνικό λίπος, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.

Εκτός από το ισχυρό τους μείγμα αντιφλεγμονωδών συστατικών, τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι γεμάτα φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι ωμά λαχανάκια περιέχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών με λιγότερες από 40 θερμίδες.

4. Αγκινάρες

Οι αγκινάρες είναι από τα λαχανικά με τη υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βοηθώντας στην αύξηση του κορεσμού και στη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων, λέει η Αμερικανή διαιτολόγος-διατροφολόγος Melissa Mitri. Οι φυτικές τους ίνες υποστηρίζουν επίσης την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων του εντέρου, τα οποία παίζουν ρόλο στη ρύθμιση του βάρους και στην απώλεια λίπους, συμπεριλαμβανομένου του σπλαχνικού λίπους, προσθέτει. Μία μέτρια αγκινάρα προσφέρει 7 γραμμάρια φυτικών ινών με μόλις 65 θερμίδες.

5. Κόκκινο λάχανο

Αυτό το κοκκινωπό-μωβ λαχανικό είναι πλούσιο σε ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά που ενδέχεται να ενισχύουν την καύση λίπους και να βοηθούν στη μείωση του σπλαχνικού λίπους, λέει η Jowett. Μελέτη έδειξε ότι άτομα που κατανάλωναν τις περισσότερες τροφές πλούσιες σε ανθοκυανίνες είχαν λιγότερο σπλαχνικό λίπος—πιθανόν λόγω θετικών επιδράσεων στα βακτήρια του εντέρου.

Οι ζυμωμένες τροφές κάνουν επίσης καλό. «Το kimchi είναι πλούσιο σε φυσικά προβιοτικά, ειδικά στελέχη Lactobacillus, τα οποία συνδέονται με μειωμένη σπλαχνική λιποδυστροφία», λέει η Αμερικανή διαιτολόγος Jessie Gutsue. Οπότε μη διστάσετε να προσθέσετε kimchi στο καλάθι σας—ή αν είστε πιο περιπετειώδεις, δοκιμάστε να το φτιάξετε μόνοι σας.

Λίπος στην κοιλιά: 4 τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε, σύμφωνα με ειδικούς

Άλλες στρατηγικές για την απώλεια σπλαχνικού λίπους

Πηγές: EatingWell, Nature Scientific Reports, MDPI, WILEY Online Library, ScienceDirect, BMC Medicine, Nature Scientific Reports, Nature Metabolism, MDPI, PMC, ScienceDirect, Nature Scientific Reports

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Exit mobile version