Καταναλώνετε πολλή πρωτεΐνη για γράμμωση ή ενέργεια; Υπάρχουν 7 συχνά λάθη που κουράζουν τα νεφρά και οι περισσότεροι τα κάνουν χωρίς να το ξέρουν.
Πώς να πάρετε όλη την πρωτεΐνη που χρειάζεστε καθημερινά χωρίς συμπληρώματα
Η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης επηρεάζει τα νεφρά και άλλα ζωτικά όργανα
Η μακροχρόνια κατανάλωση πρωτεΐνης πάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση (0,8 g/kg σωματικού βάρους/ημέρα) σχετίζεται με πέντε κύριους κινδύνους για την υγεία: διαταραχές στην ομοιόσταση των οστών και του ασβεστίου (π.χ. υπερασβεστιουρία), δυσλειτουργία των νεφρών, αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου, προβλήματα στη λειτουργία του ήπατος και επιτάχυνση της εξέλιξης της στεφανιαίας νόσου – αθηροσκλήρωσης, σύμφωνα με μελέτη του Έλληνα ερευνητή Ιωάννη Δελημάρη που δημοσιεύτηκε στο ISRN Nutrition το 2013.
Ειδικά για τα νεφρά οι ειδικοί τονίζουν ότι η λήψη υπερβολικής ποσότητας πρωτεΐνης μπορεί να τα επηρεάσει με διάφορους τρόπους.
Στον σημερινό κόσμο που δίνει έμφαση στην υγεία, η πρωτεΐνη έχει γίνει το «αστέρι» αμέτρητων διατροφικών πλάνων. Οι άνθρωποι την καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες με την ελπίδα να χτίσουν μυϊκή μάζα, να μειώσουν την πείνα ή να χάσουν βάρος. Αλλά, ενώ η πρωτεΐνη είναι σημαντική, περισσότερο δεν σημαίνει πάντα και καλύτερα.
Τα νεφρά είναι το φυσικό φίλτρο του σώματος και ένα από τα πιο σημαντικά τους καθήκοντα είναι να απομακρύνουν τα απόβλητα που παράγονται όταν μεταβολίζεται η πρωτεΐνη. Όταν όμως το παρακάνουμε με την κατανάλωση πρωτεΐνης, αυτό μπορεί σιωπηλά να συμβάλλει σε βλάβες στα νεφρά, ειδικά αν υπάρχουν ήδη παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης ή μη διαγνωσμένη νεφρική νόσος.
7 τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη που ρίχνουν το σάκχαρο, σύμφωνα με ειδικό
7 λάθη που κάνουμε με την πρωτεΐνη και επηρεάζονται τα νεφρά μας
Εδώ θα δούμε 7 λάθη που κάνουν οι άνθρωποι, τα οποία τους βλάπτουν περισσότερο απ’ όσο συνειδητοποιούν:
- Κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων ζωικής πρωτεΐνης (κόκκινα & επεξεργασμένα κρέατα)
- Υπερβολική εξάρτηση από σκόνες και ροφήματα πρωτεΐνης
- Παράλειψη τακτικού ελέγχου της νεφρικής λειτουργίας
- Παραμέληση των φυτικών και φιλικών προς τα νεφρά πρωτεϊνών
- Αγνόηση των προσωπικών παραγόντων κινδύνου
- Μη επαρκής κατανάλωση νερού
- Δεν δίνουμε προσοχή στη δοσολογία
1) Κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων ζωικής πρωτεΐνης (κόκκινα & επεξεργασμένα κρέατα)
Η κατανάλωση πολύ μεγάλων ποσοτήτων ζωικής πρωτεΐνης, ειδικά από κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά. Οι διατροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη αυξάνουν την πίεση στις μονάδες διήθησης των νεφρών, προκαλώντας υπερδιήθηση. Μία μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνια νεφρική νόσο (CKD), συγκριτικά με εκείνους που καταναλώνουν τις μικρότερες ποσότητες.
2) Υπερβολική εξάρτηση από σκόνες και ροφήματα πρωτεΐνης
Πολλές τάσεις στο fitness προωθούν τις σκόνες πρωτεΐνης, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε ότι τα συμπληρώματα δεν έρχονται χωρίς ρίσκο. Οι περισσότερες σκόνες πρωτεΐνης δεν ρυθμίζονται από τον FDA και συχνά περιέχουν πρόσθετες ουσίες που μπορεί να επιβαρύνουν τα νεφρά. Μελέτες έχουν εντοπίσει βαρέα μέταλλα (όπως μόλυβδο, κάδμιο και αρσενικό) σε δημοφιλείς σκόνες πρωτεΐνης, σε επίπεδα που έχουν προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς υγείας. Η χρόνια έκθεση σε κάδμιο και μόλυβδο είναι γνωστό ότι προκαλεί νεφρική βλάβη. Επιπλέον, πολλές σκόνες περιέχουν κρυφέςποσότητες πρόσθετης ζάχαρης καινατρίου.
Μπορεί να είναι επικίνδυνη η σκόνη πρωτεΐνης; Προειδοποίηση από το Harvard για «κρυφές τοξίνες»
3) Παράλειψη τακτικού ελέγχου της νεφρικής λειτουργίας
Στις Η.Π.Α., μελέτες δείχνουν ότι 1 στους 7 ενήλικες έχει χρόνια νεφρική νόσο (CKD) και οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν. Τα νεφρά μπορούν να χάσουν λειτουργία σταδιακά χωρίς εμφανή σημάδια, ειδικά στους ηλικιωμένους. Το National Kidney Foundation, γι’ αυτόν τον λόγο, συνιστά σε όλους άνω των 60 ετών (και σε νεότερα άτομα με υψηλό κίνδυνο) να κάνουν ετήσιο έλεγχο νεφρών, περιλαμβάνοντας μια απλή εξέταση αίματος (κρεατινίνη/eGFR) και εξέταση ούρων για πρωτεΐνη.
4) Παραμέληση των φυτικών και φιλικών προς τα νεφρά πρωτεϊνών
Η προσκόλληση αποκλειστικά στο κρέας και η αγνόηση των φυτικών πρωτεϊνών είναι χαμένη ευκαιρία για την υγεία των νεφρών. Μια μεγάλη μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες είχαν περίπου 70% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν νέα χρόνια νεφρική νόσο μέσα σε 6 χρόνια, συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν τις λιγότερες. Οι φυτικές πρωτεΐνες τείνουν να έχουν λιγότερο νάτριο, κορεσμένα λιπαρά και φωσφορικά άλατα, γεγονός που τις καθιστά λιγότερο επικίνδυνες για τα νεφρά.
Ο Νο1 ξηρός καρπός για να ρίξετε τη χοληστερίνη – Πόσο πρέπει να τρώμε;
5) Αγνόηση των προσωπικών παραγόντων κινδύνου
Δεν επεξεργάζονται όλοι οι άνθρωποι την πρωτεΐνη με τον ίδιο τρόπο. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά. Η νεφρική λειτουργία μειώνεται φυσιολογικά με την ηλικία και περίπου το 34% των Αμερικανών άνω των 65 ετών έχουν κάποια μορφή χρόνιας νεφρικής νόσου. Μία ανάλυση εκτίμησε ότι πάνω από τους μισούς ανθρώπους ηλικίας 75+ μπορεί να έχουν νεφρική νόσο. Για ηλικιωμένους, διαβητικούς ή όσους έχουν υπέρταση ή γνωστά νεφρικά προβλήματα, μια διατροφή πολύ υψηλή σε πρωτεΐνη μπορεί να επιταχύνει τις βλάβες.
6) Μη επαρκής κατανάλωση νερού
Η ανεπαρκής κατανάλωση νερού μετά από κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα πιθανά προβλήματα υγείας, όπως καταπόνηση των νεφρών, αφυδάτωση, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και μειωμένη αποκατάσταση των μυών, μεταξύ άλλων.
7) Δεν δίνουμε προσοχή στη δοσολογία
Όπως λέγεται: «περισσότερο δεν σημαίνει πάντα και καλύτερο». Συχνά συμβουλεύονται οι ηλικιωμένοι να αυξήσουν την κατανάλωση πρωτεΐνης για να αποτρέψουν την απώλεια μυϊκής μάζας και αυτό ισχύει εν μέρει. Αλλά η υπερβολική πρόσληψη, ειδικά χωρίς προπόνηση με αντιστάσεις, μπορεί να επιβαρύνει τα γηρασμένα νεφρά. Η μέτρια κατανάλωση σε συνδυασμό με ασκήσεις ενδυνάμωσης έχει καλύτερα αποτελέσματα.
Το ρόφημα που πρέπει να πιείτε στις 11 μ.μ. για να χτίσετε μύες στον ύπνο σας
Τύποι πρωτεΐνης
Οι πρωτεΐνες έρχονται σε διάφορες μορφές. Υπάρχουν οι πλήρεις πρωτεΐνες, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα. Έπειτα, υπάρχουν οι μη πλήρεις πρωτεΐνες, κυρίως από φυτικές πηγές όπως τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά, εξίσου καλές, αλλά λείπουν κάποια αμινοξέα. Υπάρχει επίσης η ορού γάλακτος, η καζεΐνη, η πρωτεΐνη σόγιας για τους φυτοφάγους και το κολλαγόνο για υγιές δέρμα και αρθρώσεις.
Νόστιμα σνακ χαμηλά σε υδατάνθρακες που σας χορταίνουν
Κάποιες πρωτεΐνες αφομοιώνονται γρήγορα, άλλες πιο αργά. Με λίγα λόγια, είτε αγαπάτε το κρέας, είτε είστε vegan, είτε φανατικός των smoothies, υπάρχει κάποιος τύπος πρωτεΐνης που σας περιμένει αρκεί να φροντίζετε να μην κάνετε τα παραπάνω λάθη.