4 φυσικοί τρόποι να καταπολεμήσετε την δυσκοιλιότητα χωρίς φάρμακα

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα που οι περισσότεροι ενήλικες έχουν αντιμετωπίσει. Επηρεάζει την υγεία και την ποιότητα της ζωής, γι αυτό είναι σημαντικό να την προλάβετε ή να την αντιμετωπίσετε με φυσικούς τρόπους .

Πρίν αντιμετωπίσετε την δυσκοιλιότητα που σας ταλαιπωρεί με κάποιο φάρμακο, δοκιμάστε να την αντιμετωπίσετε φυσικά με έναν από αυτούς τους τέσσερις τρόπους.

Τέσσερις φυσικοί τρόποι

  1. Σκόνη Ψύλιουμ
  2. Φύλλα Αλεξανδρείας
  3. Καθαρκτικό τσάι
  4. Δαμάσκηνα και χυμός δαμάσκηνου

1. Σκόνη Psyllium

Η σκόνη ψύλιουμ προέρχεται από τους αποξηραμένους σπόρους του φυτού Πλάνταγκο. Αποτελεί μία εξαιρετική πηγή φυτικών ινών που μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την δυσκοιλιότητα φυσικά, καθώς απορροφά οχτώ με δέκατεσσερις φορές τον όγκο του σε νερό και δημιουργεί μία ζελατινώδη μάζα που διευκολύνει το πέρασμα των κοπράνων από το έντερο, αναφέρειστο Insider η Linda Nguyen   , εκπρόσωπος της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας.

Η γαστρεντερολόγος Wendi LeBrett αναφέρει πως η σκόνη ψύλιουμ έχει δύο αρνητικά. Αρχικά, για να αντιμετωπίσετε το σύμπτωμα της δυσκοιλιότητας με το ψύλιουμ, μπορεί να χρειαστεί να το πάρετε για αρκετές ημέρες μέχρι να δουλέψει. Επίσης, όταν αναμυγνείεται με νερό το ψύλιουμ έχει μία γλυώδη υφή που πολύς κόσμος δεν αντέχει.

2. Φύλλα Αλεξανδρείας

Τα φύλλα Αλεξανδρείας ή σέννα είναι ένα φυσικό καθαρκτικό που λειτουργεί διαφορετικά, καθώς προκαλεί συσπάσεις στους μύες του εντέρου και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.

Προερχόμενο από το φυτό σέννα, μπορείτε να το βρείτε σε διάφορες μορφές, σε κάψουλα, σε σιρόπι ή και σε τσάι. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας μέσα σε έξι με δώδεκα ώρες, αλλά καλό είναι να μην το χρησιμοποιείτε για παραπάνω από μία φορά μέσα στην εβδομάδα χωρίς να ρωτήσετε τον γιατρό σας, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής.

Αν και τα φυσικά καθαρκτικά είναι ασφαλές να τα χρησριμοποιείτε μία φορά την εβδομάδα, μακροπρόθεσμα μπορεί να επηρεάσουν την κινητικότητα του εντέρου σας, σύμφωνα με την LeBrett.

3. Καθαρκτικά τσάι

Δεν είναι μόνο τα φύλλα Αλεξανδρείας ένα φυσικό ρόφημα που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας, αλλά υπάρχουν και άλλα κοινά τσάι που βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου.

Ο Peter P. Stanich, γαστρεντερολόγος στο The Ohio State University Wexner Medical Center, αναφέρει άλλα τσάι που περιέχουν φυσικά καθαρκτικά συστατικά είναι η ρίζα πικραλίδας, το τσάι μέντας, το πράσινο και το μαύρο τσάι. Βέβαια ακόμα δεν είναι ξεκάθαρη η αποτελεσματικότητα τους.

Τα τσάι βοηθούν στην δυσκοιλιότητα επειδή ενυδατώνουν τον οργανισμό και βοηθούν περισσότερο νερό να πάει στο έντερο.

4.Δαμάσκηνα και χυμός δαμάσκηνου

Σύμφωνα με την κλινική του Cleveland τα δαμάσκηνα διατηρούν την πρώτη θέση όσον αφορά την φυσική ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα, και όχι χωρίς λόγο.

Μία έρευνα που διεξήχθη το 2022 αναφέρει οτι το δαμάσκηνο είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε την δυσκοιλιότητα χωρίς να έχει κάποια παρενέργεια στον οργανισμό.

Ο λόγος που το δαμάσκηνο είναι τόσο βοηθητικό, είναι γιατί περιέχει σορβιτόλη, ένα είδος υδατάνθρακα δηλαδή που μπορεί να μεταφέρει το νερό από το έντερο στα κόπρανα σας.

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορεί να είναι πολύ πιο δραστικά από τον χυμό δαμάσκηνου, καθώς περιέχουν δύο φορές παραπάνω σορβιτόλη από τον χυμό αλλά έχουν και περισσότερες φυτικές ίνες.

Κάποια άλλα τρόφιμα που μπορεί να σας βοηθήσουν με την δυσκοιλιότητα είναι τα ακτινίδια,το μάνγκο, και το dragonfruit.

 

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Scroll to Top