Απολαυστική μεσογειακή σαλάτα με ρεβύθια και μείγμα μπαχαρικών za’atar

Απολαυστική μεσογειακή σαλάτα με ρεβύθια και μείγμα μπαχαρικών za’atar [ΣΥΝΤΑΓΗ]

Αυτή η μεσογειακή σαλάτα ρεβύθια συνδυάζει τραγανά λαχανικά, φρέσκα μυρωδικά και ένα ελαφρύ ντρέσινγκ με σκόρδο και λάιμ, δημιουργώντας ένα πιάτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Δείτε τη συνταγή.

Ρεβύθια: Η υπερτροφή που ρίχνει τη χοληστερίνη – 3 συνταγές που προτείνουν οι ειδικοί

Υγιεινή σαλάτα με ρεβύθια, πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη με άρωμα Μεσογείου

Η σαλάτα είναι πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Μπορεί να γίνει ένα ικανοποιητικό vegan γεύμα από μόνη της ή να γίνει συνοδευτικό με ψητή μελιτζάνα, κοτόπουλο, σολομό ή άλλα κυρίως πιάτα. Είναι δροσιστική, χορταστική και μια υγιεινή επιλογή για όποιον θέλει να απολαύσει τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής.

Υλικά

  • 1 μεγάλη μελιτζάνα, κομμένη σε λεπτές φέτες (όχι πάνω από 0,6 εκατοστά σε πάχος)
  • Αλάτι
  • Λάδι για τηγάνισμα, κατά προτίμηση εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι μαγειρεμένα ή κονσερβοποιημένα ρεβύθια, στραγγισμένα
  • 3 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών za’atar
  • 3 ντομάτες τύπου roma, κομμένες σε κύβους
  • 1/2 μεγάλο αγγούρι, κομμένο σε κύβους
  • 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε μισοφέγγαρα
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένος άνηθος

Για περίπου 6 κουταλιές της σούπας μείγμα za’atar θα χρειαστείτε

  • 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο θυμάρι – τριμμένο (ή ρίγανη)
  • 1 κουταλιά της σούπας κύμινο (ολόκληρο ή τριμμένο, σύμφωνα με τις οδηγίες)
  • 1 κουταλιά της σούπας κόλιανδρο
  • 1 κουταλιά της σούπας καβουρδισμένο σουσάμι
  • 1 κουταλιά της σούπας σουμάκ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού ή περισσότερο μπούκοβο (προαιρετικά)

Το κορεάτικο μυστικό για πεντανόστιμα κολοκυθάκια – Θα τα κάνει δέκα φορές καλύτερα

Για τη vinaigrette με σκόρδο θα χρειαστείτε

  • 1–2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • Χυμός από 1 μεγάλο λάιμ
  • 1/3 φλιτζανιού εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι + πιπέρι

Προετοιμασία

Βήμα 1

Προετοιμασία μελιτζάνας (προαιρετικό): Τοποθετήστε τις φέτες μελιτζάνας σε μια μεγάλη επιφάνεια και πασπαλίστε τις γενναιόδωρα με αλάτι. Αφήστε τις για 30 λεπτά (η μελιτζάνα θα «ιδρώσει» αποβάλλοντας την πικράδα της). Στρώστε μια δεύτερη μεγάλη επιφάνεια ή ταψί με μια χάρτινη σακούλα και από πάνω χαρτί κουζίνας. Τοποθετήστε την κοντά στην εστία.

Βήμα 2

Μαγείρεμα μελιτζάνας (προαιρετικό): Στεγνώστε τη μελιτζάνα. Ζεστάνετε 4 με 5 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο σε μέτρια προς μέτρια-υψηλή φωτιά μέχρι να γυαλίζει αλλά να μην καπνίζει. Τηγανίστε τις φέτες μελιτζάνας κατά παρτίδες (προσεκτικά και χωρίς να γεμίσετε πολύ το τηγάνι). Όταν πάρουν χρυσαφένιο χρώμα από τη μία πλευρά, γυρίστε και από την άλλη. Βγάλτε τις φέτες με τρυπητή σπάτουλα και τοποθετήστε τις στο ταψί με το χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν και να κρυώσουν.

Βήμα 3

Όταν κρυώσουν, τοποθετήστε τις φέτες μελιτζάνας σε ένα πιάτο σερβιρίσματος. Πασπαλίστε με 1 κ.σ. za’atar.

Βήμα 4

Προετοιμασία σαλάτας ρεβυθιών: Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατέψτε τις ντομάτες, το αγγούρι, τα ρεβύθια, τα κόκκινα κρεμμύδια, τον μαϊντανό και τον άνηθο. Προσθέστε την υπόλοιπη ποσότητα za’atar και ανακατέψτε απαλά.

Βήμα 5

Ετοιμάστε το ντρέσινγκ: Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε καλά τα υλικά του ντρέσινγκ. Περιχύστε 2 κ.σ. από το ντρέσινγκ πάνω από τις τηγανητές φέτες μελιτζάνας. Ρίξτε το υπόλοιπο στη σαλάτα ρεβυθιών και ανακατέψτε.

Βήμα 6

Τοποθετήστε τη σαλάτα ρεβυθιών στο πιάτο σερβιρίσματος μαζί με τη μελιτζάνα.

Το διαιτητικό γλυκό των διαβητικών: Τι περιλαμβάνει και πώς θα το φτιάξετε

Διατροφική αξία

Μερίδα: 1 πιάτο σαλάτας με μελιτζάνα
Μερίδες: 6

Θρεπτικά Συστατικά Ανά Μερίδα % Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
Θερμίδες 308
Συνολικά λιπαρά 15.3g 20%
Κορεσμένα λιπαρά 2.1g
Τρανς λιπαρά 0g
Νάτριο 435.5mg 19%
Υδατάνθρακες 17.3g 6%
Φυτικές ίνες 9.6g 34%
Σάκχαρα 5.3g
Πρωτεΐνη 11.1g 22%

* Η διατροφική αξία μπορεί να έχει αποκλείσεις ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιήσετε ή με το αν κάνετε αντικαταστάσεις.

Όλο Υγεία

Scroll to Top