Απώλεια βάρους: 5 σκληρές αλήθειες που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε μόνιμα  

απώλεια βάρους

Ξεχάστε τα τεχνάσματα και αντιμετωπίστε τα πραγματικά γεγονότα σχετικά με την απώλεια βάρους.

Δεν χρειάζεται να σας πούμε ότι το να χάσετε βάρος — και να το διατηρήσετε μακριά — είναι δύσκολο. Αλλά η κατανόηση του γιατί η απώλεια βάρους είναι τόσο δύσκολο εγχείρημα μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε να αντιπαλεύεστε τον εαυτό σας σε κάθε μικρή αποτυχία και να αυξήσετε τις πιθανότητές σας για επιτυχία.

5 σκληρές αλήθειες για το αδυνάτισμα:

  1. Το σώμα σας σαμποτάρει την προσπάθεια
  2. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις
  3. Η άσκηση δεν κάνει θαύματα
  4. Τα συμπληρώματα δεν λειτουργούν
  5. Οι δίαιτες της μόδας και οι μαγικές τροφές δεν αποδίδουν

1.Το σώμα σας σαμποτάρει την προσπάθεια

Δεν είναι της φαντασίας σας: Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, έχετε να αντιμετωπίσετε όχι μόνο τη λαχτάρα σας για φαγητό αλλά και το ίδιο σας το σώμα. Η απώλεια βάρους μειώνει την ορμόνη λεπτίνη, η οποία δίνει σήμα στον εγκέφαλό σας ότι είστε χορτάτοι και αυξάνει την ορμόνη γκρελίνη, η οποία διεγείρει την πείνα,  σύμφωνα με έρευνα. Αυτή η  ορμονική ανισορροπία  συνεχίζεται πολύ καιρό αφότου καταφέρετε να χάσετε βάρος, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολο να κρατήσετε τα κιλά μακριά, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Επιπλέον, εάν κόψετε πάρα πολλές θερμίδες πολύ γρήγορα, ο  μεταβολισμός σας  θα επιβραδυνθεί, λέει η  Σαμπρένα Τζο , διευθύντρια επιστήμης και έρευνας στο Αμερικανικό Συμβούλιο για την Άσκηση στο Σαν Ντιέγκο. «Αν μειώσετε τις θερμίδες δραστικά και ως αποτέλεσμα χάσετε πολύ βάρος αρκετά γρήγορα, είναι πιθανό να χάσετε λίγους μύες. Οι μύες είναι η μηχανή του μεταβολισμού, έτσι η απώλεια τους συμβάλλει σε χαμηλότερο μεταβολισμό», εξηγεί.

Το να τρώτε πολύ λίγο κάνει επίσης πιο πιθανό να περάσετε προς την αντίθετη κατεύθυνση με την υπερκατανάλωση τροφής επειδή περιορίζατε τον εαυτό σας για πολύ καιρό. «Συνιστούμε να κάνετε τα πράγματα πιο ήπια: Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η μείωση των θερμίδων έχει αποδειχθεί ότι είναι αυτό που λειτουργεί μακροπρόθεσμα», λέει ο Jo.

«Αν μειώσετε τις θερμίδες δραστικά και ως αποτέλεσμα χάσετε πολύ βάρος αρκετά γρήγορα, είναι πιθανό να χάσετε λίγους μύες. Οι μύες είναι η μηχανή του μεταβολισμού, έτσι η απώλεια τους συμβάλλει σε χαμηλότερο μεταβολισμό»

2.Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις στο αδυνάτισμα

Η ευχή να ήσασταν 10 ελαφρύτεροι εγκαίρως για το επόμενο reunion με τους συμμαθητές σας τον άλλο μήνα δεν θα πραγματοποιηθεί, αφού δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις που μπορούν να σας απαλλάξουν τόσο γρήγορα από τα περιττά κιλά.

Ορισμένα νεότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας μπορούν να βοηθήσουν στη γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά είναι ακριβά και ίσως έχουν δυσάρεστες παρενέργειες. Επιπλέον, δεν είναι κατάλληλα για όλους. Έπειτα, υπάρχουν ακραίες δίαιτες, που μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο στον μεταβολισμό σας και να ζημιώσουν τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα.

«Όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος, είναι δύσκολο να είσαι υπομονετικός», λέει ο Μαρκ Πέτους, MD , ο επικεφαλής ιατρός της Preventia, μιας διαδικτυακής πλατφόρμας τεχνολογίας υγείας με έδρα την Ινδιανάπολη, και οικοδεσπότης του podcast The Health Edge.

Εάν θέλετε να χάσετε βάρος μέσω της διατροφής και των επιλογών του τρόπου ζωής, οι επαγγελματίες υγείας προτείνουν γενικά έναν αργό και σταθερό ρυθμό, έτσι ώστε η διατήρηση του βάρους να είναι πιο βιώσιμη.

Στόχος να χάσετε 1 έως 2 κιλά την εβδομάδα, καθώς αυτός ο ρυθμός είναι πιο εύκολο να διατηρηθεί, λέει ο Δρ Πέτους.

3.Η άσκηση δεν κάνει θαύματα στην απώλεια βάρους

Ναι,  η άσκηση  σας βοηθά να χάσετε βάρος και μην το πάρετε ξανά: Έρευνα έχει βρει ότι οι άνθρωποι που διατηρούν την απώλεια κιλών ασκούνται για τουλάχιστον 60 λεπτά τις περισσότερες μέρες. Αλλά σημειώστε, επίσης, ότι είναι σχεδόν αδύνατο να χάσετε βάρος μόνο από την άσκηση, λέει ο Πέτους. Απλώς κάντε τα μαθηματικά: Ένα άτομο 135 κιλών που κάνει ποδήλατο 60 λεπτά με 12 μίλια την ώρα θα κάψει 369 θερμίδες. Μπορείτε να τις πάρετε ξανά μόνο με μια μπάρα πρωτεΐνης μετά από την προπόνηση. Για να  χάσετε ένα κιλό λίπους, πρέπει να κάψετε 3.500 θερμίδες περισσότερες από όσες καταναλώνετε. Μπορείτε, επομένως, να αντιληφθείτε πόσο δύσκολο είναι να ασκηθείτε για να αντιστρέψετε τις συνέπειες της κακής διατροφής. Αντίθετα, πρέπει να προσέχετε τι τρώτε και πώς ασκείστε, λέει ο Πέτους. Αν υπάρχει κάποια «μαγική» συνταγή στη δίαιτα, αυτή έγκειται σε αυτόν τον συνδυασμό.

4.Τα συμπληρώματα δεν λειτουργούν

Αυτά τα μικρά χάπια που ισχυρίζονται ότι αυξάνουν τον μεταβολισμό σας είναι δελεαστικά, αλλά υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι λειτουργούν. Μια ανασκόπηση του 2021 περισσότερων από 1.700 άρθρων για διάφορα συμπληρώματα και εναλλακτικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου του πράσινου τσαγιού, του βελονισμού και της καφεΐνης, διαπίστωσε ότι υπήρχαν ελάχιστα έως καθόλου στοιχεία υψηλής ποιότητας που να υποστηρίζουν την αξία τους στην υποβοήθηση της απώλειας βάρους. Αντί να χρησιμοποιείτε αυτά τα συμπληρώματα, δοκιμάστε να εστιάσετε σε καλύτερα υποστηριζόμενες στρατηγικές απώλειας βάρους, όπως το να τρώτε λιγότερο και να ασκείστε περισσότερο.

5.Οι δίαιτες της μόδας και οι μαγικές τροφές δεν αποδίδουν

Σιρόπι από σφένδαμο, λάχανο, μηλόξυδο. Χυμοί…. Όλες αυτές οι «θαυματουργές» τροφές και οι δίαιτες της μόδας υποτίθεται ότι θα σας βοηθήσουν να λιώσετε τα κιλά και να πυροδοτήσετε την καύση λίπους. Η αλήθεια: Οι δίαιτες της μόδας λειτουργούν βραχυπρόθεσμα μέσω του περιορισμού των θερμίδων, αλλά αποτυγχάνουν να προσφέρουν μακροχρόνια αποτελέσματα, λέει η Τζο. «Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι συνήθως δεν έχουν την επιθυμία να αποφύγουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων ή να περιορίσουν σοβαρά τη θερμιδική τους πρόσληψη, οπότε τελικά επιστρέφει ένας πιο περιεκτικός, θερμιδικά ενισχυμένος τρόπος διατροφής», εξηγεί.

 

 

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top