Site icon Όλο Υγεία

Απώλεια βάρους: Πώς με την ογκομετρική δίαιτα τρώμε όσο θέλουμε και αδυνατίζουμε

Απώλεια βάρους: Πώς με την ογκομετρική δίαιτα τρώμε όσο θέλουμε και αδυνατίζουμε

Φωτογραφία: 123rf

Αν έχετε κουραστεί από δίαιτες περιορισμού που σας αφήνουν πεινασμένους, η ογκομετρική δίαιτα προσφέρει μια αναζωογονητική εναλλακτική. Επικεντρώνεται στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφών με λίγες θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό – έτσι νιώθετε χορτάτοι χωρίς να τρώτε υπερβολικά. Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα;

Απώλεια βάρους: Πόσος πραγματικά χρόνος χρειάζεται για να χάσετε κιλά και να μην τα ξαναπάρετε

Τι είναι η ογκομετρική δίαιτα; Υπάρχει περιορισμός στις θερμίδες και στην ποσότητα τροφής;

Η Αμερικανή επιστήμονας διατροφής Barbara Rolls, PhD, ανέπτυξε τη ογκομετρική δίαιτα το 2000 μετά από χρόνια έρευνας. Οι αρχές της δίαιτας περιγράφονται λεπτομερώς σε τέσσερα βιβλία που έγιναν bestsellers. Σε αντίθεση με πολλές διατροφικές τάσεις που εξαφανίζονται γρήγορα, η ογκομετρική δίαιτα έχει αντέξει στον χρόνο και έχει κερδίσει τον σεβασμό των επαγγελματιών υγείας. Αλλά τι ακριβώς είναι;

Πώς συγκρίνεται με τη διαλειμματική νηστεία, την κετογονική και άλλες δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνη;

Σύμφωνα με δημοσίευση του 2024 με τίτλο «Similar body composition outcomes following volumetric diet and time‑restricted eating in middle‑aged individuals: a 12‑week randomized controlled trial», τόσο η ογκομετρική δίαιτα με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα όσο και το πρόγραμμα διαλειμματικής νηστείας διάρκειας 8 ωρών (TRE) οδήγησαν σε παρόμοιες και σημαντικές μειώσεις στο σωματικό βάρος, στη λιπώδη μάζα, στον ΔΜΣ, στην περίμετρο μέσης και γοφών, και στον λόγο μέσης προς ύψος σε διάστημα 12 εβδομάδων, διατηρώντας τη μυϊκή μάζα.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη διαλειμματική νηστεία ανέφεραν ελαφρώς καλύτερη προσκόλληση – περίπου 5,8 ημέρες/εβδομάδα έναντι 5,3 ημέρες/εβδομάδα για την ομάδα της ογκομετρικής δίαιτας.

Άλλες πρόσφατες ποιοτικές μελέτες δείχνουν ότι, ενώ η ποιότητα της διατροφής, η κατανομή των μακροθρεπτικών και τα διατροφικά πρότυπα (ογκομετρική δίαιτα, διαλειμματική νηστεία, κετογονική, υψηλή πρωτεΐνη) υποστηρίζουν όλα την απώλεια βάρους, ο κύριος παράγοντας είναι η μείωση των θερμίδων και η προσκόλληση στο πρόγραμμα, με κάποιες επιμέρους διαφορές:

Στην ουσία, όλες οι προσεγγίσεις οδηγούν σε παρόμοια απώλεια βάρους (~5–10 %), με τις διαφορές να οφείλονται στην προσκόλληση και την ενεργειακή ισορροπία – επιλέξτε τη μορφή (όγκος, χρονισμός, μακροθρεπτικά) που ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής σας για βιώσιμα αποτελέσματα.

Η ογκομετρική δίαιτα

Η βασική αρχή της ογκομετρικής δίαιτας είναι ότι ο όγκος έχει σημασία. Το πρόγραμμα καθορίζει έναν χαλαρό λόγο: Καμία τροφή δεν αποκλείεται, αλλά θέλετε να καταναλώνετε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ορισμένων ειδών τροφίμων από άλλα. Γεμίζοντας με τροφές χαμηλών θερμίδων και υγιεινές, δεν αισθάνεστε τόσο πεινασμένοι όσο μπορεί να συμβεί με άλλες δίαιτες.

Η Αμερικανή διαιτολόγος Julia Zumpano, RD, LD, περιγράφει την ογκομετρική δίαιτα ως «μια πολύ χορταστική δίαιτα, κυρίως φυτικής προέλευσης, που ενθαρρύνει την κατανάλωση πολύ θρεπτικών, μη αμυλούχων λαχανικών που προσφέρουν σημαντικά διατροφικά οφέλη», σύμφωνα με το Cleveland Clinic.

Οι τέσσερις κατηγορίες

Η ογκομετρική δίαιτα χωρίζει τα τρόφιμα σε τέσσερις κατηγορίες. Για να προσδιορίσετε σε ποια κατηγορία ανήκει ένα τρόφιμο, διαιρείτε τον αριθμό θερμίδων ανά μερίδα με το βάρος του σε γραμμάρια. Το αποτέλεσμα είναι ένας αριθμός μεταξύ μηδέν και εννέα.

Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος με την ογκομετρική δίαιτα, ενθαρρύνεστε να καταναλώνετε 1.400 θερμίδες την ημέρα. Η πλειοψηφία όσων τρώτε ημερησίως θα πρέπει να προέρχεται από τις κατηγορίες ένα και δύο, αλλά περιστασιακά και σε μικρές ποσότητες επιτρέπεται η κατανάλωση τροφών από τις κατηγορίες τρία και τέσσερα.

  1. Κατηγορία ένα (θερμιδική πυκνότητα κάτω από 0,6): Αυτή η κατηγορία τροφών αποτελεί τη βάση της διατροφής σας. Με άλλα λόγια, αυτά είναι τα τρόφιμα με τα οποία χορταίνετε. Αυτά τα τρόφιμα – λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό – θα πρέπει να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε πλήρεις. Μερικά παραδείγματα τροφών της κατηγορίας ένα είναι:
    Φρούτα όπως μπανάνες, μήλα και γκρέιπφρουτ.
    Μη αμυλούχα λαχανικά όπως μπρόκολο, καρότα, παντζάρια και λαχανάκια Βρυξελλών.
    Γαλακτοκομικά χωρίς λιπαρά, όπως γιαούρτι χωρίς λιπαρά ή γάλα με 0 %. (Αν δεν καταναλώνετε γαλακτοκομικά, μην ανησυχείτε: Τα περισσότερα φυτικά υποκατάστατα χωρίς ζάχαρη ανήκουν επίσης σε αυτή την κατηγορία.)
    Σούπες με βάση το ζωμό κάθε είδους.
  2. Κατηγορία δύο (θερμιδική πυκνότητα 0,7 έως 1,5): Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τροφές που είναι υγιεινές όταν καταναλώνονται με μέτρο. Μερικά παραδείγματα τροφών της κατηγορίας δύο είναι:
    Κοτόπουλο και γαλοπούλα χωρίς πέτσα και άπαχα κομμάτια χοιρινού ή βοδινού.
    Όσπρια: φακές, ρεβίθια και ξερά φασόλια.
    Αμυλούχα λαχανικά: καλαμπόκι, πατάτες και κολοκύθια.
    Δημητριακά ολικής άλεσης: καστανό ρύζι, κινόα και φάρο.
  3. Κατηγορία τρία (θερμιδική πυκνότητα 1,6 έως 3,9): Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τροφές που, ενώ παραμένουν σχετικά υγιεινές, πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες. Μερικά παραδείγματα τροφών της κατηγορίας τρία είναι:
    Λιπαρά κρέατα και ψάρια, καθώς και πουλερικά με την πέτσα.
    Γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά όπως παγωτό, τυρί και πλήρες γάλα.
    Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως ζυμαρικά, λευκό ψωμί και λευκό ρύζι.
  4. Κατηγορία τέσσερα (θερμιδική πυκνότητα 4 έως 9): Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει επεξεργασμένες, γλυκές και λιπαρές τροφές, που πρέπει να καταναλώνονται πολύ σπάνια. Μερικά παραδείγματα τροφών της κατηγορίας τέσσερα είναι:
    Ξηροί καρποί και σπόροι.
    Έλαια, βούτυρο και άλλα λιπαρά.
    Fast food, καραμέλες και πατατάκια.
    Εκτός από τις διατροφικές οδηγίες, η ογκομετρική δίαιτα συνιστά να γυμνάζεστε για 30 έως 60 λεπτά την ημέρα.

Είναι εφικτό να χάσετε 5 κιλά σε μια εβδομάδα; Τι υποστηρίζει διατροφολόγος

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ογκομετρικής δίαιτας

Όταν πρόκειται για απώλεια βάρους και διατροφή, δεν υπάρχει μία λύση που να ταιριάζει σε όλους. Η Zumpano εξηγεί ότι η επιλογή της κατάλληλης δίαιτας για εσάς είναι μια προσωπική διαδικασία.

«Επηρεάζεται από τις τροφές που σας αρέσουν και ξέρετε ότι δεν μπορείτε να αποχωριστείτε, από τη διαθεσιμότητα τροφίμων και από το πόσο κίνητρο έχετε να κάνετε αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες και επιλογές τροφίμων», λέει.

Ακολουθούν μερικά από τα συνήθως αναφερόμενα οφέλη και μειονεκτήματα της ογκομετρικής δίαιτας:

Πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα

Παρόλο που οι περισσότεροι γιατροί και διαιτολόγοι συμφωνούν ότι πρόκειται για μια σταθερή προσέγγιση, η ογκομετρική δίαιτα δεν είναι τέλεια. Ακολουθούν ορισμένα μειονεκτήματα του προγράμματος:

Πώς να κάνετε την ογκομετρική δίαιτα να λειτουργήσει για εσάς

Όπως με κάθε δίαιτα, η επιτυχία στην ογκομετρική δίαιτα εξαρτάται από το να ακολουθείτε ειλικρινά το πλάνο και να το προσαρμόζετε στον τρόπο ζωής σας. Η Zumpano εξηγεί «Είναι εντάξει να “πειράξετε” περιστασιακά τη δίαιτά σας, αλλά το να το κάνετε τακτικά σημαίνει ότι δεν θα έχετε τα επιδιωκόμενα οφέλη». Το κλειδί είναι να αγκαλιάσετε το πνεύμα της δίαιτας, όχι απλώς τους κανόνες της — για παράδειγμα, να επιλέγετε μια χούφτα αμύγδαλα αντί για κράκερ, παρόλο που και τα δύο ανήκουν στην ίδια κατηγορία.

Σε αντίθεση με δίαιτες που έχουν σύστημα υποστήριξης από συνομήλικους, στην ογκομετρική δίαιτα είστε υπεύθυνοι μόνο απέναντι στον εαυτό σας. Αυτή η ελευθερία μπορεί να δελεάσει κάποιους να εκμεταλλευτούν το σύστημα, αλλά κάνει επίσης τη δίαιτα προσαρμόσιμη και βιώσιμη. Δείτε πώς μπορείτε να την προσαρμόσετε στους στόχους και τον τρόπο ζωής σας:

Είναι η ογκομετρική δίαιτα κατάλληλη για εσάς;

Όπως με κάθε δίαιτα, τα αποτελέσματα με την ογκομετρική δίαιτα διαφέρουν. Για να αποφασίσετε αν σας ταιριάζει, αναλογιστείτε τα εξής:

Η Γκουίνεθ Πάλτροου εγκατέλειψε τη δίαιτα paleo – Γιατί άρχισε να τρώει ξανά υδατάνθρακες και τυρί

Σε αντίθεση με δίαιτες που έχουν σχεδιαστεί για συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, η ογκομετρική δίαιτα είναι γενική και μπορεί να μη σας τη συστήσει ο γιατρός σας εκτός αν το ζητήσετε. Πριν από σημαντικές διατροφικές αλλαγές, κάντε την έρευνά σας και συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.

Πηγές: Cleveland Clinic, ScienceDirect, BMC, WILEY, MDPI, PMC

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Exit mobile version