Σύκο: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

σύκο

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι τα περισσότερα φρούτα έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά γεύσης και θρεπτικά οφέλη, αλλά μπορεί να μην γνωρίζετε πολλά για αυτό το αντιοξειδωτικό φρούτο που ενδέχεται να συμβάλλει στην πρόληψη  του καρκίνου ενώ έχει αφροδισιακές ιδιότητες.

Τί είναι το σύκο

Το σύκο είναι ο εδώδιμος καρπός της κοινής συκιάς, Ficus carica, ενός φυλλοβόλου δέντρου που ανήκει στην οικογένεια Moraceae. Είναι στρογγυλό με αμβλεία μύτη στο κοτσάνι και επίπεδο στη βάση. Η γεύση του είναι γλυκιά, ζουμερή και με ιδιαίτερη υφή λόγω των κουκουτσιών.

Σύκο: Διατροφική αξία

100 γραμμάρια σύκων περιέχουν:

  • Θερμίδες: 74
  • Λίπη: 0.3 g
  • Πρωτεΐνες: 0.8 g
  • Υδατάνθρακες: 19 g
  • Φυτικές ίνες: 2.9 g

Σύκο: Οφέλη για την υγεία

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι το σύκο έχει τις ακόλουθες ιδιότητες:

  • Είναι αντιοξειδωτικό
  • Είναι αντικαρκινικό
  • Μπορεί να μειώσει τη στυτική δυσλειτουργία
  • Κάνει καλό στο πεπτικό και μειώνει τη δυσκοιλιότητα
  • Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς
  • Είναι φυσική λύση για τον διαβήτη
  • Αυξάνει την οστική πυκνότητα
  • Κάνει καλό στο δέρμα

1. Είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά

Τα σύκα, ειδικά τα ώριμα, είναι πλούσια σε προστατευτικές φυτικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες. Αυτές οι ενώσεις έχουν προστατευτικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που καταπολεμουν τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνοντας την βλάβη σε κύτταρα και ιστούς.

2. Έχει πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες

Υπάρχουν πολλές υποσχόμενες μελέτες που έχουν διεξαχθεί σχετικά με τις επιδράσεις των φύλλων συκής στα καρκινικά κύτταρα.Τα φύλλα συκιάς περιέχουν ένα φυσικό λατέξ και έχει αποδειχθεί ότι παρουσιάζουν αντικαρκινική δράση κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των καρκινικών κυττάρων του ήπατος. Απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους για να αξιολογηθεί πώς η κατάποση σύκων ή φύλλων συκής καταστέλλει την ανάπτυξη του καρκίνου.

3. Μπορεί να μειώσει τη στυτική δυσλειτουργία

Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ορισμένα φυτά ως αφροδισιακά λόγω της πιθανής τους ικανότητας να διεγείρουν τη σεξουαλική διέγερση. Πράγματι, μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα σύκα για τις υποτιθέμενες αφροδισιακές τους ιδιότητες. Μια μελέτη σε αρουραίους εξέτασε τις αφροδισιακές ικανότητες του καπνού της γης, της κινέζικης κανέλας και των σύκων.

Οι ερευνητές μέτρησαν την αποτελεσματικότητα ενός μείγματος αυτών μελετώντας την συμπεριφορά. Οι αρουραίοι που έλαβαν αυτό το μείγμα είχαν αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

4. Κάνει καλό στο πεπτικό και μειώνει τη δυσκοιλιότητα

Επειδή περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, τα σύκα είναι μια εξαιρετική «σπιτική» θεραπεία για πεπτικά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα. Αντί να παίρνετε καθαρτικά φάτε φρέσκα ή αποξηραμένα σύκα.

Η καθημερινή κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, της ελκώδους κολίτιδας, της δυσκοιλιότητας και άλλων πεπτικών προβλημάτων. Το σύκο περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην προαγωγή της πεπτικής υγείας μαλακώνοντας και προσθέτοντας όγκο στα κόπρανα και χρησιμεύοντας ως πρεβιοτικό ή τροφή για τα καλά βακτήρια του εντέρου.

Φτιάξτε το δικό σας προβιοτικό κέτσαπ και μειώστε τη δυσκοιλιότητα!

5. Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς

Τα σύκα είναι ένας φυσικός τρόπος για να διατηρήσετε σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα λίπους στο αίμα και τη χοληστερόλη, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα. Σκεφτείτε να προσθέσετε σύκα στη διατροφή σας για να προστατεύσετε την καρδιά σας και να σταθεροποιήσετε την αρτηριακή σας πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.

6. Είναι φυσική λύση για τον διαβήτη

Ενώ όσοι πάσχουν από διαβήτη θα πρέπει να αποφεύγουν τη ζάχαρη και να περιορίζουν τους υδατάνθρακες, ορισμένα φρούτα μπορεί να είναι ωφέλιμα για τη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης. Αν και τα σύκα περιέχουν ζάχαρη, έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από άλλα φρούτα, γεγονός που τα καθιστά ιδανική γλυκιά απόλαυση που συμβάλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

7. Αυξάνει την οστική πυκνότητα

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι το ασβέστιο είναι απαραίτητο για γερά οστά και τα σύκα περιέχουν μια υγιή ποσότητα ασβεστίου. Ως αποτέλεσμα, είναι ένα φρούτο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης. Τα σύκα έχουν επίσης υψηλά επίπεδα μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου, τα οποία μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση και την ανάπτυξη των οστών.

8. Κάνει καλό στο δέρμα

Όλοι θέλουν υγιές δέρμα και μαλλιά, αλλά είναι πιο εύκολο να το λέμε παρά να το κάνομε. Επειδή η διατροφή και η γενική υγεία σας επηρεάζουν την ποιότητα των μαλλιών και του δέρματός σας, θα πρέπει να προσθέτετε τροφές που θα τα ενισχύσουν. Τα σύκα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που δυναμώνουν τα μαλλιά και το δέρμα σας. Ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος είναι δύο μέταλλα που μειώνουν την τριχόπτωση και βοηθούν τη ανάπτυξη των μαλλιών. Ευτυχώς, τα σύκα περιέχουν και τα δύο αυτά χρήσιμα μέταλλα.
Τέλος, παλαιότερη μελέτη δημοσιευμένη στο International Journal of Dermatology συνέκρινε τα αποτελέσματα του λατέξ συκών με εκείνα της κρυοθεραπείας σε κοινά κονδυλώματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στο 44% των συμμετεχόντων, το λάτεξ της συκής καθάρισε πλήρως τα κονδυλώματα.

Πώς να το καταναλώσετε

Τα σύκα μπορούν να καταναλωθούν με διάφορους τρόπους, όπως:

  • Φρέσκα: Ωμά ή αποξηραμένα.
  • Σε γλυκά: Μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, πίτες.
  • Σε ζεστά πιάτα: Συνοδευτικό σε τυριά, κρέατα, σαλάτες.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

  • Εάν έχετε αλλεργία στη γύρη σημύδας, μπορεί να εμφανίσετε διασταυρούμενη αντιδραστικότητα σε ορισμένα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των σύκων. Οι συκιές περιέχουν επίσης φυσικό λατέξ, στο οποίο μερικοί άνθρωποι έχουν αλλεργία.
  • Εάν σας έχουν συμβουλεύσει να ακολουθήσετε μια δίαιτα χαμηλή σε οξαλικά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα σύκα περιέχουν υψηλά επίπεδα οξαλικών ενώσεων.
  • Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Κ, επομένως εάν παίρνετε αντιπηκτικά, θα πρέπει να προσέχετε την πρόσληψη σύκων, καθώς και άλλων τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Κ.

Επίσης αρκετοί vegans αποφεύγουν να τρώνε σύκα επειδή ορισμένες ποικιλίες γονιμοποιούνται από σφήκες που πεθαίνουν κατά τη διαδικασία της επικονίασης.

Όλο Υγεία

Scroll to Top