Σύμφωνα με ειδικούς, ένα συγκεκριμένο τυρί θεωρείται το χειρότερο για την υγεία του εντέρου. Οι ιδιότητές του μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την πέψη, κάνοντάς το μια επιλογή που καλό είναι να αποφεύγεται.
Χοληστερίνη: Αυτό το τυρί είναι μακράν το χειρότερο, σύμφωνα με τους ειδικούς
Πώς επηρεάζει το τυρί την υγεία
Κάποια τυριά βλάπτουν την υγεία του εντέρου επειδή η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, όπως τα Bacteroides και Subdoligranulum, που είναι σημαντικά για την ευεξία του στομάχου, του παχέος εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με το Healthshots.
Η διαδικασία ζύμωσης των τυριών παράγει ενώσεις που μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία του μικροβιώματος στο έντερο και να προκαλέσουν φλεγμονή, η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιπλέον, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τυριού, ιδιαίτερα εκείνου με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή και να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια και φούσκωμα. Συνεπώς, η μέτρια κατανάλωση τυριού είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου.
Η παροιμία «Είσαι ό,τι τρως» έχει σίγουρα μεγάλη δόση αλήθειας, αφού η τροφή που καταναλώνουμε επηρεάζει άμεσα την υγεία του σώματός μας. Το ίδιο ισχύει και για το τυρί. Ενώ κάποια είδη τυριού δεν είναι ιδανικά για την καρδιαγγειακή υγεία, άλλα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη λεπτή ισορροπία του μικροβιώματος του στομάχου μας. Αυτό το σύνολο βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών είναι ευεργετικό για την υγεία μας, επιφέροντας αποτελέσματα όπως τακτικές κενώσεις, υψηλά επίπεδα ενέργειας, ελάχιστο φούσκωμα, καθαρό δέρμα και βελτιωμένη διάθεση.
Ορισμένα τυριά μπορούν να αυξήσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να ανεβάσουν την αρτηριακή πίεση και την LDL χοληστερόλη, σύμφωνα με τη Δρ. Ekta Gupta, MD, Επικεφαλής του Τμήματος Γαστρεντερολογίας στο University of Maryland Medical Center – Midtown Campus. Προσθέτει ότι η συχνή κατανάλωση ιδιαίτερα επεξεργασμένων τυριών μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, στην αντίσταση στην ινσουλίνη και σε αρνητικά μεταβολικά προφίλ. Η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί επίσης να επιβαρύνει τα νεφρά, ενώ όλη αυτή η επεξεργασία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές σε όλο το σώμα.
Αλλά η Δρ. Gupta σπεύδει επίσης να επισημάνει ότι ακόμα και τα επεξεργασμένα τυριά έχουν κάποια διατροφική αξία, παρέχοντας ασβέστιο, πρωτεΐνη και κάποιες βιταμίνες. Ωστόσο, το κλειδί είναι πάντα η μετριοπάθεια όταν πρόκειται για οποιοδήποτε είδος τυριού.
Το χειρότερο τυρί για την υγεία του εντέρου
Τώρα που αναλύσαμε κάποιες από τις γενικές επιπτώσεις του τυριού στην υγεία, ποιο είναι το χειρότερο τυρί για το έντερο; Η Δρ. Gupta αναφέρει ότι οι πολύ επεξεργασμένες, με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ποικιλίες είναι ο ξεκάθαρος «νικητής». Σε αυτές περιλαμβάνονται τα τυριά σε τρίμμα ευρείας παραγωγής, οι φέτες τυριού με γεύσεις και το φτηνό τυρί πίτσας.
Η γαστρεντερολόγος Dr. Ritu Nahar, MD, από το Allied Digestive Health, συμφωνεί απόλυτα.
«Όταν πρόκειται για την υγεία του εντέρου, τα επεξεργασμένα τυριά όπως το American cheese είναι από τις χειρότερες επιλογές», αναφέρει. «Περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, νατρίου και γαλακτοματοποιητών, τα οποία μπορούν να αλλοιώσουν το μικροβίωμα του εντέρου και να συμβάλλουν σε φλεγμονές, φούσκωμα και μεταβολικά προβλήματα αν καταναλώνονται συχνά».
Όταν θέλουμε να ενισχύσουμε την υγεία του εντέρου, αναζητάμε τροφές που περιέχουν ζωντανές μικροβιακές καλλιέργειες, όπως το kimchi, το γιαούρτι και το sauerkraut. Ωστόσο, αυτά τα επεξεργασμένα τυριά περιέχουν ελάχιστες, αν όχι καθόλου, ζωντανές καλλιέργειες, «οπότε δεν προσφέρουν ευεργετικά βακτήρια», αναφέρει η Δρ. Gupta.

Η Δρ. Gupta συνεχίζει με την προειδοποίηση:
«Αν καταναλώνονται πολύ συχνά, τα αποτελέσματα μπορεί να περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο για εντερική δυσβίωση (ανισορροπία στο μικροβίωμα), πιθανή επιδείνωση πεπτικών συμπτωμάτων (φούσκωμα, αέρια, ακανόνιστες κενώσεις) σε ευαίσθητα άτομα, καθώς και συμβολή σε μεταβολικούς και καρδιαγγειακούς κινδύνους (μέσω κορεσμένων λιπαρών, νατρίου κ.λπ.), κάτι που αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα για την υγεία του εντέρου».
Κρεμώδη spaghetti με παρμεζάνα, λεμόνι και σκόρδο – Έτοιμα σε 30 λεπτά
Χρειάζεται να κόψετε τελείως το τυρί για καλύτερη υγεία;
Αλλά προτού τρέξετε στο ψυγείο σας για να πετάξετε όλες τις φέτες American cheese και την τριμμένη μοτσαρέλα, η Δρ. Gupta λέει ότι παρόλο που αυτά τα πολύ επεξεργασμένα τυριά δεν είναι ιδανικά για την υγεία του εντέρου ή τη γενική υγεία, δεν είναι «τρομερό» να τα καταναλώνετε σε μικρές ποσότητες.
Ίσως μπείτε στον πειρασμό να κόψετε εντελώς το τυρί από τη διατροφή σας, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Εκτός κι αν έχετε συγκεκριμένη πάθηση που δεν «ταιριάζει» με το τυρί, όπως δυσανεξία στη λακτόζη, αλλεργία στην καζεΐνη ή άλλη εντερική πάθηση, το τυρί μπορεί να έχει θέση στη διατροφή σας. Όπως αναφέρει η Δρ. Gupta, απλώς χρειάζεται να επιλέγετε τυριά που είναι καλύτερα για εσάς, αυτά που είναι παραδοσιακά ζυμωμένα, παλαιωμένα και “artisan”, καθώς τείνουν να περιέχουν περισσότερες ζωντανές καλλιέργειες.
Η Δρ. Nahar διευκρινίζει:
«Τα φυσικά παλαιωμένα τυριά όπως το cheddar, το Swiss ή το Gouda και οι ζυμωμένες επιλογές όπως το kefir cheese, περιέχουν ευεργετικά βακτήρια που μπορεί να υποστηρίξουν τη διαφορετικότητα του μικροβιώματος και την πέψη».
Γιατί μπορούμε να φάμε τυρί με μούχλα αλλά ποτέ χαλασμένο κρέας – Τι να προσέχουμε;
Η Δρ. Gupta προσθέτει ότι αυτά τα «καλά» είδη τυριού πρέπει ιδανικά να καταναλώνονται με μέτρο και σε συνδυασμό με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια ή δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς οι φυτικές ίνες μπορούν να ενισχύσουν τα οφέλη του μικροβιώματος του εντέρου.