Site icon Όλο Υγεία

Το χρυσό βότανο του Ολύμπου που στηρίζει τους μύες, ρυθμίζει το σάκχαρο και βοηθά στην απώλεια βάρους

Ποιο είναι το χρυσό βότανο του Ολύμπου που στηρίζει τους μύες, ρυθμίζει το σάκχαρο και βοηθά στην απώλεια βάρους

Φωτογραφία: 123rf

Πλούσιο σε πρωτεΐνη, μαγνήσιο και διαλυτές φυτικές ίνες, το χρυσό βότανο του Ολύμπου στηρίζει τη μυϊκή λειτουργία, τη ρύθμιση του σακχάρου και την υγεία του πεπτικού. Έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά σε διάφορες κουλτούρες για τη γεύση του, αλλά και για τη θρεπτική του αξία. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς να το προσθέσετε και εσείς εύκολα στη διατροφή σας.

Το δροσερό βότανο που προλαμβάνει τον καρκίνο, τονώνει τη διάθεση και ανακουφίζει τον πόνο

Ποιο είναι το χρυσό βότανο του Ολύμπου και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Γνωστό για την πυκνή θρεπτική του αξία, το συγκεκριμένο φυτό αποτελεί διαχρονική επιλογή για όσους επιδιώκουν να ενισχύσουν τη διατροφή τους με φυσικό τρόπο. Περιέχει σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης, φυτικών ινών και μαγνησίου, συμβάλλοντας στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών χωρίς πολύπλοκο σχεδιασμό γευμάτων.

Όπως αναφέρει ο Muhammad H. Alu’datt, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κουβέιτ και κύριος συγγραφέας πρόσφατης μελέτης για τις επιδράσεις του στην ανθρώπινη υγεία, «προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό μακροθρεπτικών στοιχείων και ανόργανων συστατικών που υποστηρίζουν την καθημερινή υγεία». Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη, μαγνήσιο και διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, στη ρύθμιση του σακχάρου και στην καλή λειτουργία του πεπτικού.

Διατροφικά οφέλη

Μακροθρεπτικά συστατικά

Θρεπτικό συστατικό Ποσότητα ανά 100g % Ημερήσιας Αξίας (DV)
Θερμίδες 323 kcal 16%
Πρωτεΐνη 23 g 41%
Συνολικά λιπαρά 6.4 g 10%
– Κορεσμένα λιπαρά 1.5 g 7%
– Τρανς λιπαρά 0 g 0%
Υδατάνθρακες 58.4 g 19%
– Διαιτητικές ίνες 24.6 g 88%
– Σάκχαρα 0 g 0%
Χοληστερίνη 0 mg 0%

Βιταμίνες

Βιταμίνη Ποσότητα ανά 100g % Ημερήσιας Αξίας (DV)
Βιταμίνη A 3 µg 0%
Βιταμίνη C 3 mg 3%
Θειαμίνη (B1) 0.322 mg 27%
Ριβοφλαβίνη (B2) 0.366 mg 28%
Νιασίνη (B3) 1.64 mg 10%
Βιταμίνη B6 0.6 mg 35%
Φολικό οξύ (B9) 57 µg 14%

Μέταλλα

Μέταλλο Ποσότητα ανά 100g % Ημερήσιας Αξίας (DV)
Ασβέστιο 176 mg 14%
Σίδηρος 33.5 mg 186%
Μαγνήσιο 191 mg 45%
Φώσφορος 296 mg 42%
Κάλιο 770 mg 16%
Νάτριο 67 mg 3%
Ψευδάργυρος 2.5 mg 23%
Χαλκός 1.1 mg 123%
Μαγγάνιο 1.23 mg 53%
Σελήνιο 6.3 µg 11%

Το «φυτό της αθανασίας» που ρίχνει σάκχαρο και χοληστερίνη, προστατεύει από καρκίνο και ενισχύει τη μνήμη

Ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία

1. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Η τριγωνέλλα δεν περιέχει μόνο πρωτεΐνη και μαγνήσιο. Η πρώτη αναφορά της γαλακτομαννάνης στην τριγωνέλλα αναδεικνύει την παρουσία ενός τύπου διαλυτής ίνας. Αυτό το συστατικό φαίνεται να υποστηρίζει ένα ισορροπημένο πεπτικό σύστημα μέσω της ρύθμισης της εντερικής κινητικότητας.

Οι ειδικοί λένε ότι οι σπόροι παρέχουν επίσης επιπλέον ανόργανα συστατικά, όπως σίδηρο και κάλιο, αν και το μαγνήσιο συχνά τραβά την προσοχή για τον ρόλο του στον μυϊκό έλεγχο. Κάποιοι βρίσκουν τους σπόρους τριγωνέλλας ελαφρώς μαστιχωτούς και ελαφρώς αρωματικούς, ειδικά όταν θρυμματίζονται ελαφρά. Το ψήσιμό τους σε ένα στεγνό τηγάνι βοηθά να μαλακώσουν οι έντονες νότες τους.

Όσοι προτιμούν πιο ήπιες υφές μπορούν να τους μουλιάσουν όλη τη νύχτα και να τους αναμείξουν σε dips για έναν εύκολο τρόπο ενίσχυσης της ημερήσιας πρόσληψης πρωτεΐνης.

2. Στηρίζει τους μύες

Μια ισορροπημένη διατροφή με άφθονη πρωτεΐνη συχνά στηρίζει τον μυϊκό ιστό. Η τριγωνέλλα λειτουργεί ως εξαιρετική φυτική πηγή που περιέχει αμινοξέα, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των μυών. Όσοι έχουν ένα πολυάσχολο πρόγραμμα μπορούν να προσθέσουν αυτούς τους σπόρους σε πιάτα με ρύζι ή σούπες. Η αντικατάσταση άλλων καρυκευμάτων με θρυμματισμένους σπόρους τριγωνέλλας μπορεί να ενισχύσει τη γεύση και να προσφέρει διατροφικό πλεονέκτημα.

3. Προάγει την πέψη και την απώλεια βάρους

Οι φυτικές ίνες στους σπόρους τριγωνέλλας επίσης προάγουν τον κορεσμό, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των μερίδων. Σε συνδυασμό με το νερό, ορισμένα συστατικά αυτών των σπόρων διογκώνονται και ενισχύουν την αίσθηση του κορεσμού. Ακολουθεί συχνά μια πιο ήπια πεπτική εμπειρία, επειδή οι ίνες συνδέονται επίσης και με σταθερή γλυκαιμική απόκριση. Το αποτέλεσμα είναι πιο σταθερή ενέργεια, η οποία είναι χρήσιμη για τη διατήρηση μιας ενεργής ρουτίνας.

4. Βοηθά στον θηλασμό

Η τριγωνέλλα μπορεί επίσης να βοηθήσει τις γυναίκες κατά τον θηλασμό. Σε κλινική δοκιμή με 78 θηλάζουσες μητέρες, όσες κατανάλωσαν τσάι από σπόρους τριγωνέλλας ανέφεραν αυξημένη παραγωγή γάλακτος. Τα μωρά αυτής της ομάδας εμφάνισαν βελτιωμένη ανάπτυξη σε βάρος, ύψος και περίμετρο κεφαλής σε σύγκριση με εκείνα της ομάδας ελέγχου.

5. Ρυθμίζει το σάκχαρο

Αυτός ο σπόρος μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στην ισορροπία του σακχάρου στο αίμα. Άλλη πρόσφατη μελέτη με 62 άτομα με διαβήτη τύπου 2 έδειξε ότι η λήψη σκόνης τριγωνέλλας δύο φορές την ημέρα για δύο μήνες οδήγησε σε μείωση της γλυκόζης αίματος και του δείκτη μάζας σώματος.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η επίδραση οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του σπόρου σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης και να μειώσουν τις μεταγευματικές αυξήσεις της γλυκόζης στο αίμα.

6. Προάγει τη συνολική υγεία

Το συχνό φούσκωμα ή άλλα πεπτικά προβλήματα ωθούν πολλούς να αναζητούν φυτικές τροφές που είναι λιγότερο «βαριές». Οι διαλυτές ίνες της τριγωνέλλας μπορεί να καταπραΰνουν τέτοια κοινά ζητήματα. Μπορούν να στηρίξουν τη μικροβιακή χλωρίδα που επενδύει το έντερο, γεγονός που ενδέχεται να ενισχύσει τόσο την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών όσο και την άνεση μετά τα γεύματα.

Πολλοί εκτιμούν απλώς το πώς η τριγωνέλλα προσθέτει ποικιλία στα πιάτα. Η προσθήκη μιας επιπλέον στρώσης γεύσης σε καθημερινά τρόφιμα ενθαρρύνει την υγιεινή διατροφή. Οι σπόροι μπορεί επίσης να είναι κατάλληλοι για όσους εξερευνούν δίαιτες βασισμένες στα όσπρια, καθώς η τριγωνέλλα ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις φακές και τα φασόλια.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

Η σκόνη τριγωνέλλας ταιριάζει καλά με μαρινάδες ή καρυκεύματα για άπαχο κρέας. Μπορεί επίσης να δώσει γεύση σε χορτοφαγικά μαγειρευτά, προσφέροντάς τους μια διακριτική, πικάντικη νότα. Ορισμένοι προτιμούν ένα κρύο «τσάι» τριγωνέλλας, που εκχυλίζεται για λίγο ώστε να αναδειχθεί η ήπια, καρυδένια του γεύση. Άλλοι επιλέγουν φύτρες τριγωνέλλας σε σαλάτες και σάντουιτς, οι οποίες προσθέτουν μια επιπλέον τραγανή υφή γεμάτη βιταμίνες.

Ο Alu’datt και οι συνεργάτες του τόνισαν ότι η μέτρια ημερήσια κατανάλωση τριγωνέλλας μπορεί να συμβάλει στη στήριξη των μυών και της πέψης. Συνιστούν σταθερή χρήση σε μικρές ποσότητες, αλλά επισημαίνουν ότι η καθοδήγηση από ειδικό είναι απαραίτητη πριν από την εισαγωγή νέων συστατικών σε μια τακτική διατροφή.

Πιθανές παρενέργειες

Οι υγιείς ενήλικες συχνά ανταποκρίνονται καλά σε μέτριες ποσότητες τριγωνέλλας, αλλά για κάποιους είναι σκόπιμο να κινηθούν με προσοχή. Αν υπάρχουν ειδικές ιατρικές παθήσεις, είναι καλό να συμβουλεύεται κανείς έναν διαιτολόγο ή γιατρό πριν αλλάξει τη διατροφή του. Οι περισσότεροι δεν παρουσιάζουν προβλήματα όταν εντάσσουν η τριγωνέλλα σε μια ποικίλη διατροφή. Η σταθερή κατανάλωση αυτών των σπόρων μπορεί να συμπληρώσει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει ποιοτικές πρωτεΐνες, λαχανικά και φρούτα.

Το ινδικό βότανο που βοηθά την καρδιά, μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει την υγεία του εντέρου

Οι αθλητές και όσοι προπονούνται τακτικά μερικές φορές βρίσκουν την τριγωνέλλα ωφέλιμη λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη. Θεωρείται ένας απλός τρόπος για να τροφοδοτήσουν ξανά τους μύες χωρίς απότομες αλλαγές στο διατροφικό πρόγραμμα. Η προσθήκη λαχανικών πλούσιων σε νερό μαζί με τους σπόρους τριγωνέλλας μπορεί επίσης να ενισχύσει την ενυδάτωση – κάτι πολύτιμο κατά την έντονη άσκηση.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Journal of Food Science.

Πηγές: Earth, Food and Nutrition Journal, Frontiers, IFT, NatureClaim, Eat this much, Healthline, WILEY

Όλο Υγεία

Exit mobile version